skip to Main Content
Toeristen merken niets van toerismefobie in Spanje

Toeristen merken niets van toerismefobie in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na diverse weken gepraat over “turismofobia” op de televisie en in de nationale en internationale pers blijkt dat de meeste toeristen in Spanje helemaal niets merken van een afkeer van het toerisme. Sterker nog, ze worden op de meeste plaatsen met open armen ontvangen. Degene die demonstreren tegen het toerisme zijn tot nu toe kleine radicaal linkse groeperingen die met gerichte vandalistische acties tegen het huidige toerisme model aandacht vragen. Er is nog geen enkele toerist direct lastig gevallen en er zijn maar zeer weinig toeristen die überhaupt iets merken van de afkeer tegen het toerisme.

Spanje is een populair land voor buitenlandse toeristen en de autoriteiten verwachten dat Spanje de ruim 75 miljoen internationale vakantiegangers van 2016 zal gaan inhalen en wellicht de magische grens van 80 miljoen zal overschrijden. Al dat toerisme is uiteraard goed voor de werkgelegenheid aangezien men zegt dat ruim 3 miljoen mensen werkzaam zijn in de toeristische sector. Daarnaast levert het toerisme veel geld op en is het inmiddels een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Spaanse staatskas. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen daar blij mee is.

Soorten

Je hebt verschillende soorten toeristen: de vakantiegangers die alleen voor de zon en het strand komen; de toeristen die alleen maar komen om te feesten, beesten en zuipen; de toeristen die voor de culturele hoogtepunten komen en de toeristen die naar Spanje komen om te relaxen en te genieten van het lekkere weer, het goede leven en de heerlijke gastronomie. De acties van de groeperingen die tegen het toerisme zijn richten zich met name op de toeristen die massaal naar een bepaalde plaats komen en daar alles doen wat God verboden heeft en op de steden waar inmiddels zoveel toeristen zijn dat normaal leven voor de inwoners bijna niet meer mogelijk is.

Klagen

Aan de ene kant is het ook wel begrijpelijk dat er geklaagd wordt maar zoals vaak is de manier waarop niet echt goed gekozen. Daarnaast zijn het slechts kleine groepen die zich tot nu toe bezig houden met de tegen het toerisme gekeerde protesten die daarna helaas breed worden uitgemeten in de nationale en internationale pers. In feite zijn het protesten van jongeren die eigenlijk al altijd tegendraads zijn geweest, de zogenaamde antisistema. Deze jongeren klagen over alles en hebben nu hun pijlen gericht op het internationale toerisme door middel van vandalistische acties.

Aan de andere kant wil men graag een verandering zien in het huidige toerisme model van Spanje. Dat wil zeggen, minder particuliere appartementen in de verhuur in de wijken waar de gewonde burger, die vaak direct niets heeft met het toerisme, lastig gevallen worden en bijna niet meer normaal kunnen leven. Ook wil men minder goedkoop toerisme hebben zoals in Lloret de Mar, Salou en natuurlijk Magaluf op Mallorca waar elke dag duizenden dronken toeristen de boel op stelten zetten.

Ministerie

De Spaanse regering moet een beter model zoeken voor het toerisme maar het vreemde is dat ondanks het feit dat het toerisme zo groot en belangrijk is in Spanje, de overheid nog steeds geen aparte minister heeft die zich uitsluitend met het toerisme bezighoudt. Nu valt het toerisme onder het Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital waar de minister Álvaro María Nadal Belda de scepter zwaait. Gedurende jaren heeft men zich in Spanje alleen bezig gehouden met het verhogen van de aantallen toeristen waardoor dit aantal dit jaar waarschijnlijk op de 80 miljoen komt te staan. Er werd echter vaak niet gekeken naar de kwaliteit van de toeristen.

Ondertussen is de regerende politieke partij Partido Popular (PP) op verschillende plaatsen begonnen met een campagne om aan te geven dat er geen overdaad is aan toeristen “No sobran los turistas” geven zij aan. Maar ze zouden eens moeten gaan praten met de wijkbewoners in grote steden als Barcelona, Madrid, Valencia, Sevilla, Málaga en Palma (Mallorca). Daar zal men ongetwijfeld wel aangeven dat er teveel toeristen zijn.

Ondanks alles en ondanks de tegenstand in steden en door de groeperingen merken de toeristen vaak helemaal niets van een ongenoegen van de Spanjaarden. Sterker nog, ze worden met open armen ontvangen want dankzij het toerisme is er werk, al is het maar gedurende enkele maanden, wordt er geld uitgegeven, wat dus weer goed is voor de economie, en is men op veel plaatsen simpelweg niet anders gewend.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Beste redactie.
  Staan jullie nu ook al toe dat mensen gaan adverteren met hun appartement? Valt me de laatste tijd wel vaker op dat het hier gedaan wordt. Bij Marktplaats word je er direct afgemikt.
  Zoals Theo Herbots.
  Lijkt mij toch niet de aangewezen site.
  (wel lekker gratis natuurlijk)

  1. nee hoor Winnie, de redactie zit alleen niet 24 uur achter de computer en aangezien we niet elke reactie handmatig goed hoeven te keuren, glipt er wel eens wat doorheen he. Dit keer is de link naar de website weggehaald. Om advertenties te plaatsen hebben wij al spanjeadvertenties.nl opgezet 🙂

 2. We zijn altijd blij dat er veel toeristen naar hier komen, daar halen we enkel ons voordeel bij, veel toeristen betekent veel inkomen.
  Natuurlijk zijn toeristen welkom! Waar zouden we van leven denk je?
  Mensen die hier 2 weekjes in Spanje hun vakantie doorbrengen moeten van ons geen letter Spaans spreken, wat voor een gezever is me dat, we begrijpen iedereen, we moeten wel.
  altijd da gezever van toeristen moeten dit of dat, nee, toeristen leggen wij in de watten en die moeten genieten en daarmee uit!
  één van de beste verhalen die ik hier gelezen heb Remco, proficiat en ga zo door!

  1. Met een woordje Spaans spreken is niks mis
   Niet alle toeristen zoeken cafe’s op waar ze hun eigen taal spreken en gaan graag naar een Spaans cafe/bar
   Vandaar mijn reactie, probeer wat Spaans te spreken

   1. wij spreken ook Spaans, geen probleem maar ook Engels Nederlands en beetje Duits
    wil daarmee enkel zeggen dat er hier niemand één woord Spaans hoeft te kennen, ze spreken zelf wat ze willen, leuk voor hen toch.

 3. Als toeristen zich gewoon gedragen als toeristen dan zullen ze geen problemen krijgen
  Rustig, zich aanpassen, proberen wat Spaans te praten en laten merken dat ze Spanje wat beter willen leren kennen en vooral laten zien dat ze hier zijn om te genieten en niet om te feesten
  Dan zal de Spanjaard dit ook respecteren

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken