skip to Main Content
Temperaturen zeewater Middellandse Zee boven de 30 graden gekomen
123rf

Temperaturen zeewater Middellandse Zee boven de 30 graden gekomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Temperaturen zeewater Middellandse Zee te hoog

123rf

MADRID – Net zoals de luchttemperatuur die men dagelijks kan voelen in het warme Spanje in de zomer stijgt ook de temperatuur van de Middellandse Zee. Voor veel mensen is dat goed nieuws en kan er lekker gedobberd en gezwommen worden in de zee maar of men ook werkelijk kan afkoelen is nog maar de vraag.

De gemiddelde maximum temperaturen van het zeewater liggen tegen de 30 graden aan, iets wat 5 tot 6 graden meer is dan wat de temperatuur van de Middellandse Zee moet zijn. De hoogste temperatuur tot nu toe werd gemeten voor de kust van Mallorca waar het 31,3 werd in zee.

De stijging van de zeewatertemperaturen is geen goed nieuws voor het leven in de zee. Zoals al vaak te lezen was in de maanden mei, juni en juli op SpanjeVandaag zijn er meer kwallen dan ooit tevoren op de Spaanse stranden aangekomen waarbij er ook de potentieel gevaarlijke Portugese oorlogsschip kwallen gezien werden op plaatsen waar deze normaal niet veel of bijna nooit voorkomen.

Boeien

De Puertos del Estado (havenautoriteiten) maken gebruik van speciale boeien (boyas) waarmee ze de temperatuur van het zeewater kunnen meten. Er liggen 13 van deze boeien in de Middellandse Zee en er zijn er 13 te vinden in de Atlantische Oceaan in het zuiden van Spanje en in het noordwesten van Spanje. Daarnaast liggen er twee boeien bij Ceuta en Melilla en drie bij de Canarische Eilanden.

Deelstaten

Voor de kust van Catalonië zijn vier boeien te vinden (1 bij Palamos, 1 bij Barcelona en 2 bij Tarragona) waarbij de hoogste temperaturen tot nu toe dit jaar werden gemeten bij Barcelona in de maand juli met 29,1 graden en in Tarragona met 29,6 graden in augustus.

Bij de boei die bij Mallorca ligt is in juli een temperatuur gemeten van 31,3 graden en in augustus 29,8 graden.

Voor de kust van de Comunidad Valenciana liggen drie boeien (2 bij Valencia en 1 bij Alicante) waar de hoogste temperatuur werd gemeten in juli met 28,6 graden voor de kust van Valencia.

Voor de kust van Murcia ligt een boei waar in augustus een temperatuur werd gemeten van 28,1 graden.

Voor de Middellandse Zeekust van Andalusië liggen vijf boeien (1 Almería, 2 Málaga, 2 Cádiz). Bij de boei voor Cabo de Gata (Almería) werd in augustus een temperatuur gemeten van 27,1 graden. Bij de boei voor de kust van Málaga werd het niet warmer dan 25,5 graden in zee terwijl dat niet hoger kwam dan 21,4 graden bij de boei voor de kust van Tarifa (Cádiz). Voor de kust van Cádiz, wat de Atlantische Oceaan is, werd de hoogste temperatuur van 22,4 graden gemeten.

Zorgelijk

De experts maken zich veel zorgen om de temperaturen voor de kust voor Valencia, Alicante en Murcia aangezien het diepere deel van de zee langer erover doet om op te warmen maar dat dit pas later in het jaar, dus in de herfst/winter, te merken zal zijn.

Die opwarming later in het jaar mag dan wel goed nieuws zijn voor de strandgangers die dus langer in de zee kunnen zwemmen maar voor de flora en fauna in de zee is het slecht nieuws. Veel dier- en plantensoorten zullen door de hogere temperaturen van het zeewater in de problemen komen en zelfs sterven of vertrekken en naar koeler water trekken terwijl andere soorten die normaal meer in warmer water te vinden zijn weer naar de kust voor Spanje zullen trekken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Het zeewater aan de oppervlakte is inderdaad warmer dan bijvoorbeeld vorig jaar, maar het eigen aardige is dat we op 25-30m diepte deze zomer 3 tot 4 graden KOUDER is dan vorig jaar dezelfde tijd. Deze temperaturen meten wij op al onze duikstekken die zich op de grens bevinden tussen de provincie Almería en Murcia. Wij meten aan de oppervlakte 26-28 graden en 16-18 graden op 30m terwijl het vorig jaar op dezelfde datum 24-25 graden aan de oppervlakte en 18-20 graden op 30m was. Kwallen komen we hier op dit moment minder tegen dan voorheen. Wij zijn al door meerdere mensen attent gemaakt op het nieuws maar wij (die wekelijks meerdere duiken maken) delen die ervaring maar gedeeltelijk.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by