Search
menu
Search

Zee van 3,7 ton plastic gevonden tussen Menorca en Mallorca

Oeps ... foto ontbreekt!

Zee van 3,7 ton plastic gevonden tussen Menorca en Mallorca

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Ongeveer 752 miljoen plastic deeltjes drijven in het kanaal van Menorca. Het gewicht van dit plastic staat gelijk aan 3,7 ton kleine plastic deeltjes. Het gaat om een 36 km brede met plastic vervuilde zee tussen Menorca en Mallorca.

Resultaten van een onderzoek tonen aan dat de waarden van verzameld plastic per vierkante kilometer 220.000 deeltjes zijn. Dat komt overeen met 1,1 kilo van dit materiaal. 

Daarom wordt ook wel gesproken van een ‘Mar de Plástico’ ofwel een zee van plastic (niet te verwarren met de Spaanse serie die op Netflix te zien is en zich afspeelt in Almería).

De geschatte 752 miljoen deeltjes in het ‘Canal de Menorca’ (de zee tussen Menorca en Mallorca) zijn gelijk aan 3,7 ton. Deze plastic soep bevat geen grote objecten zoals flessen maar wel plastic delen van minder dan vijf millimeter wat door stromingen en golven meegedragen wordt in de Middellandse Zee.

Deze kleine deeltjes plastic vormen op hun beurt een belangrijke bedreiging voor de mariene ecosystemen, ook omdat ze de voedselketen binnendringen en via o.a. vis en schelpdieren mensen kunnen bereiken.

De hoogste concentraties plastic deeltjes werden in het voorjaar en de zomer vastgesteld in gebieden in de buurt van Mallorca. Volgens de onderzoekers van het rapport ‘investigación NIXE III del Mediterráneo’ wijst dit op een directe invloed van het toerisme op de Balearen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?