Zee van 3,7 ton plastic gevonden tussen Menorca en Mallorca

Zee van 3,7 ton plastic gevonden tussen Menorca en Mallorca
Beeld: Voorbeeldfoto

Zee van 3,7 ton plastic gevonden tussen Menorca en Mallorca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Ongeveer 752 miljoen plastic deeltjes drijven in het kanaal van Menorca. Het gewicht van dit plastic staat gelijk aan 3,7 ton kleine plastic deeltjes. Het gaat om een 36 km brede met plastic vervuilde zee tussen Menorca en Mallorca.

Resultaten van een onderzoek tonen aan dat de waarden van verzameld plastic per vierkante kilometer 220.000 deeltjes zijn. Dat komt overeen met 1,1 kilo van dit materiaal. 

Daarom wordt ook wel gesproken van een ‘Mar de Plástico’ ofwel een zee van plastic (niet te verwarren met de Spaanse serie die op Netflix te zien is en zich afspeelt in Almería).

De geschatte 752 miljoen deeltjes in het ‘Canal de Menorca’ (de zee tussen Menorca en Mallorca) zijn gelijk aan 3,7 ton. Deze plastic soep bevat geen grote objecten zoals flessen maar wel plastic delen van minder dan vijf millimeter wat door stromingen en golven meegedragen wordt in de Middellandse Zee.

Deze kleine deeltjes plastic vormen op hun beurt een belangrijke bedreiging voor de mariene ecosystemen, ook omdat ze de voedselketen binnendringen en via o.a. vis en schelpdieren mensen kunnen bereiken.

De hoogste concentraties plastic deeltjes werden in het voorjaar en de zomer vastgesteld in gebieden in de buurt van Mallorca. Volgens de onderzoekers van het rapport ‘investigación NIXE III del Mediterráneo’ wijst dit op een directe invloed van het toerisme op de Balearen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.