Zee van 3,7 ton plastic gevonden tussen Menorca en Mallorca

Zee van 3,7 ton plastic gevonden tussen Menorca en Mallorca
Beeld: Voorbeeldfoto

PALMA – Ongeveer 752 miljoen plastic deeltjes drijven in het kanaal van Menorca. Het gewicht van dit plastic staat gelijk aan 3,7 ton kleine plastic deeltjes. Het gaat om een 36 km brede met plastic vervuilde zee tussen Menorca en Mallorca.

Resultaten van een onderzoek tonen aan dat de waarden van verzameld plastic per vierkante kilometer 220.000 deeltjes zijn. Dat komt overeen met 1,1 kilo van dit materiaal. 

Daarom wordt ook wel gesproken van een ‘Mar de Plástico’ ofwel een zee van plastic (niet te verwarren met de Spaanse serie die op Netflix te zien is en zich afspeelt in Almería).

De geschatte 752 miljoen deeltjes in het ‘Canal de Menorca’ (de zee tussen Menorca en Mallorca) zijn gelijk aan 3,7 ton. Deze plastic soep bevat geen grote objecten zoals flessen maar wel plastic delen van minder dan vijf millimeter wat door stromingen en golven meegedragen wordt in de Middellandse Zee.

Deze kleine deeltjes plastic vormen op hun beurt een belangrijke bedreiging voor de mariene ecosystemen, ook omdat ze de voedselketen binnendringen en via o.a. vis en schelpdieren mensen kunnen bereiken.

De hoogste concentraties plastic deeltjes werden in het voorjaar en de zomer vastgesteld in gebieden in de buurt van Mallorca. Volgens de onderzoekers van het rapport ‘investigación NIXE III del Mediterráneo’ wijst dit op een directe invloed van het toerisme op de Balearen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

5
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Erik van den Hoek

Geachte, er staat dat het komt door het toerisme. Alsof die rommel door hun in zee wordt gedumpt. Het dan zeker ook de schuld van het toerisme dat er niets of nauwelijks wordt gedaan om het rioolwater te zuiveren in heel Spanje? Kijk wat er bij Nerja gebeurd,en ik heb met eigen ogen gezien wat er na een Spaans feest op het strand lag aan vuil en wat er in de heuvels ligt naast de urbanisatie waar ik woon, 1 plus 1 ach u kunt toch zelf rekenen.

Elly

Ik vind het erg dat in Spanje niet aan verplichte plastic inzameling wordt gedaan. En ook dat er zo dieronvriendelijk met honden om wordt gegaan. In Nederland is het heel normaal dat mijn hond mee in de bus,trein of tram mag. Hier niet: er wordt gereageerd alsof ze ongewenst vuil zijn. Dat doet pijn..

Pank

Misschien dat Remco ons ook kan laten weten wat de regering van plan is te ondernemen? En waar het plastic vandaan komt? Container overboord geslagen richting de Filipijnen?
Een ramp om te moeten constateren dat afvalscheiding een mooie “groene” gedachte is die niet blijkt te werken. Zolang dit probleem niet is opgelost gaat mijn plastic gewoon weer op de grote hoop om te voorkomen dat het in zee beland.

Louisa

Wij gingen vroeger nu weet ik het niet met de boot over van Barcelona naar Palma duurde ongeveer 8 a 9 uur en halverwege werden de vuilnis zakken zo overboord gekiept hoe het nu gaat weet ik niet dus ik vind het niet zo raar dat de middelandse zee vervuild is met plastic

Michel

“omdat ze de voedselketen binnendringen en via o.a. vis en schelpdieren mensen kunnen bereiken”. Neen dit moet zijn “mensen bereiken”.
Het is al jaren geweten dat deze micro-plastiek reeds in ons lichaam en bloed is.
Verder : gratis 3.7 ton plastiek, zelf af te halen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.