menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met nog steeds een donkerrood Spanje (12 aug)

Corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met nog steeds een donkerrood Spanje
Beeld: ECDC 12 augustus

Corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met nog steeds een donkerrood Spanje (12 aug)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals elke week heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) op donderdag de kaart van Europa waarop groene, rode en oranje kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven aangepast. Landen als Nederland en België baseren zich wat betreft hun reisadviezen mede op deze kaart en de informatie van het ECDC.

LET OP: De kleurenkaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) is NIET hetzelfde als de kleurenkaart wat betreft de reisadviezen in Nederland. Terwijl de ECDC-kaart van Europa Spanje op ROOD en DONKERROOD heeft geplaatst, heeft Nederland Spanje op dinsdag 27 juli de kleur GEEL gegeven voor het reisadvies.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding heeft op donderdag 12 augustus de kaart aangepast met daarop de gecombineerde indicator van een 14-daagse meldingspercentage, testpercentage en testpositiviteit zoals bijgewerkt op 12 augustus 2021. Op DEZE WEBSITE kun je de kaart zien en de indicatoren wat betreft de kleuren groen, oranje, rood en donkerrood of grijs.

Voor Spanje geldt sinds donderdag 12 augustus dat bijna het hele land de kleur DONKERROOD heeft. Op de autonome regio’s Asturië. de Murcia regio (NIEUW) en Canarische Eilanden na die ROOD gekleurd zijn, hebben alle andere autonome regio’s nog steeds de kleur DONKERROOD

ROOD geldt voor de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma), Murcia regio (NIEUW) en Asturië.

DONKERROOD geldt voor de rest van Spanje, te weten Catalonië, Aragón, Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera), Valencia regio, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Galicië, Cantabrië, Navarra, La Rioja, Andalusië, Extremadura, Madrid regio en Baskenland.

Geen enkel gebied/regio heeft de kleur ORANJE of GROEN gekregen.

Beeld: ECDC 12 augustus

Nederland

Op de kaart is Nederland gemengd ORANJE en ROOD gekleurd en zijn de DONKERRODE provincies/gebieden definitief verdwenen. ORANJE geldt voor de provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Zeeland. Nederland heeft op dinsdag 27 juli de reisadviezen aangepast en alle EU-landen de kleur GEEL of GROEN gegeven waarmee Nederland dus afwijkt van de ECDC-kaart met kleuren. Spanje heeft de kleur GEEL (in plaats van ORANJE zoals voorheen).

België

Het Vlaams en Waals gewest hebben nog steeds de kleur ORANJE behalve het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat op 22 juli weer de kleur ROOD heeft gekregen en nu nog steeds heeft. België kijkt in principe elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes die ze van het ECDC op donderdag hebben gekregen. Groene en oranje wijzigingen worden daarna vanaf maandag ingevoerd en als een gebied/regio of land naar rood verandert, wordt dat op woensdag ingevoerd. Soms wijkt men in België daar vanaf en worden wijzigingen al op vrijdag aangegeven.