Spanje is al jaren het derde populairste emigratieland voor Nederlanders

Spanje is al jaren het derde populairste emigratieland voor Nederlanders
Beeld: 123rf

Spanje is al jaren het derde populairste emigratieland voor Nederlanders

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS heeft er in 2019 geen wijziging plaatsgevonden in de populairste emigratielanden voor de Nederlanders. De lijst wordt al enkele jaren aangevoerd door België gevolgd door Duitsland en als derde op de lijst Spanje dat weer gevolgd wordt door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In cijfers uitgedrukt zijn er volgens het CBS in 2019 naar België 5.366 Nederlanders geëmigreerd en was dat aantal 4.385 Nederlanders in het geval van Duitsland. Spanje staat op een derde plaats met 2.711 geëmigreerde Nederlanders die dus een nieuw leven op hebben gebouwd in España. Ter vergelijking, in 2018 emigreerden 2.868 Nederlanders naar Spanje, in 2017 was dat 2.753, in 2016 was dat 2.635, in 2015 was dat 2.235 en in 2014 was dat nog 2.121 Nederlanders die naar Spanje emigreerden.

Verder zien we op de lijst van populaire emigratielanden het Verenigd Koninkrijk op een vierde plaats met 2.571 Nederlandse emigranten gevolgd door de VS met 2.111, Frankrijk met 1.523, Australië met 1.450, Turkije met 1.252, Curaçao met 1.094 en Polen met 1.065 Nederlandse emigranten.

Het CBS schrijft dat ongeveer een derde van de Nederlandse emigranten bestaat uit inwoners met een tweede generatie migratieachtergrond. Zij vertrekken dus naar het geboorteland van (één van) hun ouders. Dit geldt met name voor emigrerende Nederlanders naar Turkije en Marokko van wie meer dan 80 procent tot de tweede generatie behoort. Dit geldt zelden in het geval van emigratie naar Spanje.

Waar de totale emigratie steeds toeneemt, daalt de emigratie van in Nederland geboren mensen al een aantal jaar. Jaarlijks vertrekken er iets meer dan 40.000 Nederlanders naar het buitenland, in 2019 zakte hun aantal naar 38.000. In Spanje daalde het aantal geëmigreerde Nederlanders in 2019 ten opzichte van 2018 maar sinds in ieder geval 2014 is er een stijgende lijn merkbaar.

Tussen 2015 en 2019 was het percentage migranten in Spanje tussen de 45 en 65 jaar het hoogst met 27,6 procent gevolgd door de leeftijdsgroep 20-30 jaar met 22,2 procent, 30-45 jaar met 20,1 procent, 0-20 jaar met 16,7 procent en 65 jaar of ouder met 13,4 procent.

65‑plussers vertrekken meer dan gemiddeld naar Zuid-Europese landen, met name Spanje, en Frankrijk, vermoedelijk om daar te genieten van hun pensioen. Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn juist erg in trek bij twintigers; die trekken er bijvoorbeeld een jaartje tussenuit of gaan daar een studie volgen.

Wil je dit artikel in het Spaans lezen of doorsturen naar Spaanse familie of vrienden, klik dan op de link hieronder:

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.