Search
menu
Search

De verfrissende Baskische alcoholhoudende drank ‘Kalimotxo’ bestaat 50 jaar

De verfrissende Baskische alcoholhoudende drank ‘Kalimotxo’ bestaat 50 jaar
Beeld: 123rf

De verfrissende Baskische alcoholhoudende drank ‘Kalimotxo’ bestaat 50 jaar

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Het was 12 augustus 1972 toen tijdens de San Nicolás-festiviteiten (niet te verwarren met Sinterklaas) in de oude haven van Algorta (Getxo) voor het eerst de naam ‘kalimotxo’ aan een speciale lokale drank werd gegeven. Kalimotxo is zo  genoemd naar de mix van wijn met cola in een 50/50 verhouding. Tijdens de 2022 San Nikolas Eguna feesten deze vrijdag in Algorta worden de bedenkers van dit typische Baskische drankje 50 jaar later geëerd. 

Deze drank die men ‘calimocho noemt buiten het Baskenland, is oorspronkelijk afkomstig uit deze regio maar wordt inmiddels in heel Spanje gedronken. Het gaat om een 50/50 mix van rode wijn met (coca) cola. Een vreemde combinatie op het eerste oog maar het wordt veel gedronken door onder andere de Spaanse jongeren tijdens de typische botellón, drinksessies op straat waarbij de jeugd eigengemaakte mixdranken maakt. Het wordt echter tegenwoordig ook veel gedronken in de bars en discotheken.

Volgens de gemeente Getxo bestaat de mix van wijn met cola al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw maar werd dat toentertijd bijna niet gedronken omdat de Amerikaanse cola niet te krijgen was in Spanje. In 1953 veranderde deze situatie toen de eerste Coca Cola fabriek in Spanje werd geopend. 

‘Kalimotxo’ of ‘calimocho’ is dan wel de meest bekende naam, er bestaan nog meer benamingen zoals Rioja Libre, Mochete, Tincola, Cuba Libre del Pobre of Cubata del obrero. Het was echter pas tijdens de San Nicolás-festiviteiten op 12 augustus 1972 dat de huidige ‘kalimotxo’ drank geboren werd door een groep vrienden die zich ‘Antzarrak’ noemde. 

Zij kochten 2.000 liter rode wijn maar voor de een of andere reden was de smaak niet goed. Weggooien was geen optie omdat deze wijn veel geld had gekost en dus werd besloten om de smaakloze wijn een extra smaak te geven door deze te mixen met (coca) cola. De 2.000 liter rode wijn werd door de 50/50 verhouding plotsklaps 4.000 liter ‘kalimotxo’ en het feest werd leuker.

Over de naam wordt nu 50 jaar later nog steeds gediscussieerd en er is wat onenigheid. De een zegt dat de naam komt van een van de ‘Antzarrak’-vrienden die de bijnaam ‘kalimero’ had en bekend stond als ‘kali’. De smaak van het drankje was lelijk wat in het Baskisch ‘motxo’ betekent. En zo werd ‘kalimotxo’ geboren, althans dat is een van de populairste versies van het verhaal.

sangria
15x verkoelende alcoholische en niet alcoholische Spaanse dranken
Als het warm is in Spanje dan is niets heerlijker dan een verkoelend drankje maar kies je dan voor een alcoholisch of een niet-alcoholisch drankje? In dit artikel een overzicht van verkoelende dranken in Spanje.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?