Search
menu
Search

Politie Torrox verwijdert opnieuw strandstoelen en parasols met soms hoge boetes

Politie Torrox verwijdert opnieuw strandstoelen en parasols met soms hoge boetes
Beeld: @PuntoPress/ twitter

Politie Torrox verwijdert opnieuw strandstoelen en parasols met soms hoge boetes

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Voor het negende opeenvolgende jaar is de politie van Torrox begonnen met het schrijven van boetes aan en het weghalen van strandstoelen en parasols van degene die deze ‘s morgensvroeg plaatsen. Volgens de gemeentelijke verordening is het verboden om stoelen en parasols neer te zetten op de stranden van de gemeente. 

Torrox was in 2014 de eerste Spaanse gemeente die een verbod op het plaatsen van strandstoelen en parasols invoerde waarna ondanks de controverse veel gemeenten volgden. Met de verordening wil de gemeente paal en perk stellen aan het typische fenomeen waarbij strandgasten al vroeg in de morgen ‘hun’ stukje strand reserveren door een stoel en/of parasol te plaatsen.

Ook dit jaar zal de politie weer optreden en de agenten zijn alweer begonnen met het weghalen van de parasols en strandstoelen die door de vroege strandgangers neergezet worden of de hele nacht met kettingen aan palen vastgemaakt worden. Mochten de agenten het noodzakelijk vinden kan men bij herhaaldelijk gedrag ook boetes van 300 tot 3.000 euro uitschrijven.

Traditie

Deze praktijk van ‘strandje-reserveren’ gebeurt met name ’s morgensvroeg en altijd precies langs de waterlijn. De stoelen en parasols worden, meestal door de man, geplaatst en voorbereid waarna een echtpaar misschien pas uren later naar ‘hun’ stukje strand komt. Dit is een fenomeen dat niet alleen in Torrox plaatsvindt maar overal langs de Spaanse kust.

Duitse en Engelse toeristen staan erom bekend dat zij hun handdoeken neerleggen op de zonnebedden rondom de zwembaden van hotels maar de Spanjaarden doen in principe hetzelfde maar dan op het strand.

Het gebeurt dan ook maar al te vaak dat er ruzies ontstaan op de stranden omdat iemand zomaar een stoel of parasol weg heeft gehaald waarbij er soms zelfs cirkels in het zand getrokken worden rondom stoelen en parasols om de ‘limiet’ aan te geven. Daarnaast worden volgens de gemeente de schoonmaakwerkzaamheden van het strand personeel ernstig gehinderd en kunnen minder mensen gebruik maken van delen van het strand.

Mochten er deze zomer stoelen en parasols worden aangetroffen dan mag de gemeente deze weer zonder pardon weghalen. Bij herhaaldelijke plaatsing kan de eigenaar van de stoel en parasol zelfs een bekeuring (300 euro) krijgen maar de gemeente Torrox hoopt dat het ook dit jaar niet zover zal komen (al is dit andere jaren al vaker voorgekomen).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?