Aantal doden door verdrinking met 30 procent gestegen in Spanje

Aantal doden door verdrinking met 30 procent gestegen in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Aantal doden door verdrinking met 30 procent gestegen in Spanje

In de afgelopen jaren heeft Spanje een zorgwekkende toename vastgesteld in het aantal verdrinkingen. Tot nu toe dit jaar is er een schokkende stijging van meer dan 30% te zien in het aantal verdrinkingsdoden vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Van januari tot juli 2024 zijn er 291 mensen verdronken, wat een verhoging van 42 doden betekent vergeleken met dezelfde periode in 2023, volgens het recentste rapport van de Koninklijke Spaanse Reddings- en EHBO-federatie (RFEES).

Dit cijfer is het hoogste voor deze periode sinds 2018. In de afgelopen negen jaar zijn er 3845 mensen omgekomen in Spaanse wateren, wat neerkomt op een gemiddelde van 427 per jaar. Vorige maand noteerde Spanje de derde hoogste verdrinkingscijfers in juli van dit decennium, met 93 gevallen (ongeveer drie per dag). Van de overledenen waren er 13 minderjarig.

Galicië heeft dit jaar tot nu toe het hoogste aantal verdrinkingsdoden geregistreerd, met 49 slachtoffers. Andalusië volgt met 45 doden en de regio Valencia sluit de rij met 43 gevallen. Deze gebieden, samen met de Canarische Eilanden en Catalonië, vertonen jaarlijks de meest verontrustende cijfers op dit gebied.

Volgens gegevens van de RFESS heeft 50% van de incidenten plaatsgevonden op stranden, terwijl bijna 20% zich voordeed bij rivieren. In moerassen, havens, irrigatievijvers of putten was er sprake van 19% van de ongevallen. Daarnaast is 10% om het leven gekomen in zwembaden, wat een bijzonder risicovolle omgeving voor kinderen en adolescenten vormt.

Onbewaakte gebieden vormen een groot risico voor zwemmers, vooral voor kinderen en kwetsbare volwassenen. Het gebrek aan toezicht kan leiden tot gevaarlijke situaties, waarvan velen zich niet bewust zijn totdat het te laat is.

  • Veel verdrinkingen gebeuren in privézwembaden zonder toezicht. Ouders denken vaak dat het veilig is als kinderen daar alleen zwemmen, maar dit kan gevaarlijk zijn. De meeste verdrinkingen onder jongeren vinden plaats in deze situaties.
  • Openbare zwembaden moeten toezicht houden en bezoekers beschermen, maar soms ontbreekt het aan personeel. Dit vergroot het risico op ongelukken. Gemeenten dienen te investeren in voldoende lifeguards, vooral in drukke zomermaanden.
  • Natuurlijke wateren zoals meren en rivieren zijn vaak onbewaakt. Gezinnen genieten vaak van een dagje uit zonder te beseffen dat stromingen en dieptes gevaarlijk kunnen zijn. Het is essentieel om duidelijke waarschuwingen en informatie over veilige, bewaakte plekken aan te brengen.

De uitgestrekte zomers en de stijgende hoeveelheid toeristen in Spanje leiden jaarlijks tot een toenemend aantal bezoekers van deze wateren. Deze groei in toerisme legt extra druk op de kustgebieden en watergerelateerde activiteiten. Toeristen zijn vaak minder vertrouwd met de omgeving en de risico’s die daar verbonden zijn, wat hen kwetsbaarder maakt voor verdrinkingsincidenten.

Daarnaast beschikken campings en recreatiegebieden vaak niet over voldoende middelen om de veiligheid van zwemmers te waarborgen. Veel van deze locaties hebben geen toezicht en bieden onvoldoende informatie over de veiligheid van hun zwemvoorzieningen. Dit vergroot het risico voor gezinnen die hiervan gebruikmaken.

Ga naar de inhoud