skip to Main Content
Meerderheid van de Spanjaarden wil geen derde verkiezingen in Spanje

Meerderheid van de Spanjaarden wil geen derde verkiezingen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen20aMADRID – Zoals het er nu naar uit ziet na de politieke impasse bij de tweede mislukte poging om een regering te vormen, lijkt het erop dat Spanje voor de derde keer in 12 maanden tijd naar de stembussen zal moeten gaan om vertegenwoordigers te kiezen die dan moeten proberen een regering te vormen. Wettelijk gezien zouden deze verkiezingen op 25 december gehouden moeten worden maar aangezien dat kerstdag is denkt men erover deze te verplaatsen naar 18 december.

Het lijkt erop dat de Spanjaarden het zat beginnen te worden, bijna 10 maanden geen regering omdat de politici van de vier grote politieke partijen het niet eens kunnen worden met elkaar. Er waren verkiezingen op 20 december 2015 waarna de PSOE probeerde een regering te vormen, iets wat mislukte. Daarna waren er verkiezingen op 26 juni van dit jaar waarna de PP probeerde een regering te vormen, iets wat ook mislukte.

Tot nu toe is de PP bij elke verkiezing de grootste partij gebleken maar niet groot genoeg om een regering te vormen. Daarvoor heeft de PP andere politieke partijen zoals PSOE, Unidos-Podemos of Ciudadanos nodig maar het lijkt erop dat deze partijen, op Ciudadanos na die steeds van richting veranderd, het nooit eens kunnen worden met elkaar.

Uit een onderzoek van Metroscopia voor de krant El Pais zegt 70% van de Spanjaarden dat ze geen nieuwe verkiezingen willen hebben terwijl 27% zegt daar geen bezwaar tegen te hebben en 3% geen mening heeft. Bij de PP is 80% van de stemmers tegen nieuwe verkiezingen en 19% voor nieuwe verkiezingen. Bij de PSOE zegt 73% geen zin te hebben in nieuwe verkiezingen terwijl 25% zegt daar geen bezwaar tegen te hebben.

Bij de nieuw komende partij Unidos-Podemos zegt 56% van de stemmers geen nieuwe verkiezingen te willen hebben terwijl 42% zegt dat dit geen probleem is. Bij de vierde grote partij Ciudadanos zegt maar liefst 87% van de stemmers geen zin te hebben in nieuwe verkiezingen terwijl 12% zegt wel nieuwe verkiezingen wil zien in Spanje – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken