skip to Main Content
11-september La Diada in Catalonië met 1 miljoen deelnemers of niet
20 Minutos

11-september La Diada in Catalonië met 1 miljoen deelnemers of niet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

11-september La Diada in Catalonië met 1 miljoen deelnemers of niet

20 Minutos

BARCELONA – Het zal de Spanje kenners niet ontgaan zijn dat er op dinsdag 11 september een manifestatie heeft plaatsgevonden in Barcelona en op vele andere plaatsen in Catalonië vanwege de autonome feest/herdenkingsdag La Diada. Het zal veel Catalanen ook niet ontgaan zijn dat deze familiedag, die voor alle Catalanen een feest/herdenkingsdag moet zijn, is overgenomen door het separatisme en het geen dag meer is voor alle Catalanen maar voor slechts een deel van de in Catalonië wonende mensen.

La Diada 2018 heeft volgens de cijfers van de Guardia Urbana (stadspolitie) 1 miljoen mensen op de Avenida Diagonal bijeen laten komen. Voor dat deze dag begon bevestigde de organisatoren ANC dat er meer dan 460.000 inschrijvingen waren, wat een record was.

Zoals altijd is er een feest van getallen waarbij het Societat Civil Catalana (tegenpool separatisme) het aantal deelnemers schat op zo’n 200.000 deelnemers en de vertegenwoordiging van de Spaanse regering in Catalonië dit jaar geen cijfers heeft (willen) geven maar in 2017 de deelname schatte op 350.000 personen. Het ANC heeft de laatste twee jaar geen cijfers meer gegeven en laat dit over aan de Guardia Urbana.

La Diada

Op de dag zelf waren er honderden duizenden mensen op de been, allemaal met een fluoriserend oranje-rood gekleurd shirt aan en al zwaaiend met de estelada vlaggen en spandoeken in diverse talen. Volgens het separatisme en de organisatoren ANC was het een succesvolle dag (volgens de Mossos d’Esquadra zonder incidenten al werd er wel door ARRAN (CUP) huisgehouden bij het kantoor van de Policía Nacional en werd er verf gegooid naar de Mossos en werden er rookbommen ontstoken) wat zich uit in een deelname van 1 miljoen mensen, aldus de gegevens van de Guardia Urbana.

Magisch 1 miljoen

Het waren heel veel mensen die bijeen zijn gekomen op de Avenida Diagonal maar er zijn ook veel kranten en experts die dat aantal van de magische 1 miljoen in twijfel trekken. Want, zo schrijven gerenommeerde kranten (volgens het separatisme, kranten die de waarheid verdraaien) zoals El País en El Mundo, 1 miljoen deelnemers is erg veel en dan zou het er veel voller moeten uitzien, iets waar experts het mee eens zijn.

Een detail is dat de Guardia Urbana al vrij snel (La Diada begon om 17.14 uur en de cijfers werden op Twitter om 17.55 uur gepubliceerd) met de cijfers kwam, die overigens precies hetzelfde waren als bij de La Diada in 2017.

Om een goede berekening te maken heeft men wel iets meer tijd nodig maar 1 miljoen is een psychologisch aantal, zo schrijft men bij Verne (El País). Een manifestatie van deze proporties moet psychologisch een hoog aantal deelnemers hebben waarbij het erop lijkt dat alles minder dan 1 miljoen weinig is.

In de schatting van de tegenpool van het separatisme Societat Civil Catalana (SCC) spreekt men over niet meer dan 200.000 deelnemers aan de La Diada 2018, een aantal wat erg laag lijkt als men de mensenmassa ziet dus of dit geloofwaardig is, is nog maar de vraag (al probeert men de berekening uit te leggen)

Meten

Om het aantal deelnemers aan een manifestatie te meten dient men het aantal vierkante meters te weten waar de manifestanten zich bevinden (in 2018 was dat 39,31 hectare ofwel 393.100 m2 waar men straatmeubilair en bomen etc. vanaf moet halen) en dan berekenen hoeveel mensen er per vierkante meter staan. Als er een manifestatie is die in beweging is dan passen er niet meer dan 2 personen per m2. Als het een niet bewegende manifestatie is dan passen er maximaal 4 personen per m2 maar dan is dat erg krap en kan men zich niet bewegen.

Deze methode van meten heeft de naam Jacobs gekregen, genoemd naar de Amerikaanse professor Herbert Jacobs die al in de jaren 60 deze methode gebruikte om het aantal deelnemers te meten bij de manifestaties tegen de Vietnam oorlog. Maar het kan ook anders zoals met applicaties die online te vinden zijn zoals MapChecking of software ontwikkeld door experts op dit gebied.

Journalist Matthew Bennett schrijft op zijn website dat het haast onmogelijk is dat er 1 miljoen deelnemers waren, net zoals vorig jaar aldus de journalist. Hij heeft op deze website een hele berekening geplaatst om uit te leggen dat bij 1 miljoen deelnemers er 3 tot 5 personen per m2 op de hele Avenida Diagonal moesten staan, iets wat onmogelijk is omdat deelnemers met vlaggen zwaaien, spandoeken hebben, armen bewegen en lopen.

Daarnaast is het volgens experts haast ondenkbaar dat er 1 miljoen mensen hebben deelgenomen als men er rekening mee houdt dat van de 7 miljoen inwoners van Catalonië er 2 miljoen separatisten zijn en de stad Barcelona een inwonersaantal heeft van 1,6 miljoen personen. Het klopt dat er veel mensen naar Barcelona zijn gekomen met bussen en eigen vervoer om mee te doen maar hoe men het ook went of keert, 1 miljoen mensen is erg veel en fysiek onmogelijk.

Dat houdt echter niet in dat er heel veel mensen op de been waren, een hele prestatie van het ANC en het separatisme maar de laatste jaren is de deelname wel minder geworden. De Guardia Urbana van Barcelona schatte het aantal deelnemers in 2013 op 1,6 miljoen, in 2014 op 1,8 miljoen (200.000 meer dus), in 2015 op 1,4 miljoen en in 2016 op meer dan 800.000 deelnemers. Op deze pagina is te zien wat andere instantie in die jaren dachten.

Succes

Ieder kan de eigen conclusies trekken maar feit blijft dat La Diada 2018 een separatistisch succes was waarbij er gemanifesteerd werd tegen de Spaanse Koning, tegen de Spaanse regering, voor vrijlating van de politici die in voorarrest zitten, voor terugkomst van de gevluchte politici en de vorming van een republiek. Feit is echter ook dat de andere Catalanen zich opnieuw buitengesloten voelden bij hun Catalaanse dag die vol zou moeten staan met de Catalaanse senyera vlaggen in plaats van de separatistische estelada vlaggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by