skip to Main Content
Spaanse regering wil voor december de beruchte zonbelasting annuleren
Freepik

Spaanse regering wil voor december de beruchte zonbelasting annuleren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nog dit jaar een een einde van Spaanse zonbelasting

Freepik

MADRID – Als het aan de minister van Ecologische Transactie ligt dan zal er nog voor het einde van dit jaar een einde komen aan de beruchte zonbelasting om zo de fotovoltaïsche zonne-energie opwekking en het eigen gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Naast het opheffen van de zogenaamde “impuesto al sol” moeten ook de bureaucratische obstakels verdwijnen zodat iedereen in Spanje zonnepanelen kan plaatsen.

In principe zijn alle politieke partijen het erover eens dat de zonbelasting moet verdwijnen en dat het eigen gebruik van zonnepanelen gestimuleerd moet worden in Spanje. De enige partij die het daar niet mee eens is, is de Partido Popular (PP) die de zonbelasting bedacht heeft ten gunste van de elektriciteitsmaatschappijen.

De regering-Sánchez wil de zonbelasting annuleren door middel van een koninklijk besluit om toegang tot de particuliere consumptie van de zon beschikbaar te maken. Ook wil de socialistische regering de bureaucratische obstakels annuleren zodat het makkelijker, sneller en met name goedkoper wordt om zonnepanelen voor eigen gebruik te plaatsen zonder dat er een dreiging van torenhoge boetes is.

Het is dus een hele stap voorwaarts in het groene stroom beleid in Spanje en het zou wel eens het begin kunnen zijn van een energie-boom aangezien verwacht wordt dat veel inwoners van Spanje nu zonnepanelen zullen gaan plaatsen. Spanje blijft immers het EU-land waar de meeste zonuren te vinden zijn en waar tot nu toe het minste gebruik werd gemaakt van deze gratis energiebron.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. hoor jullie eigenlijk helemaal niet praten over de opslag ervan de batterijen of accu s ik zelf doe aan crypto minning en verbruik 1,5 kilowatt uur dus terug leveren aan het net zou bij mij toch niet van toepassing zijn maar de accu s leveren toch ook stroom als de het donker is dus in principe zou je van de dag opbrengst ook s avonds mee kunnen doen zodat het normale net niet of nauwelijks benut wordt en kan iemand vertellen wat de accu s aan kilowatt s avonds kunnen leveren ?

 2. Mooi verhaal dat de PSOE nu met de eer gaat strijken, maar het is niet Spanje zelf die dit besluit wil nemen, maar iets dat de EU ze al langer geleden heeft verplicht te doen.
  Dat nu deze minister er mooie sier mee denkt te maken is grappig, maar het zit dus iets anders in elkaar. De PP heeft tegen beter weten in het lang volgehouden of beter gezegd tegen gehouden, maar nadat Brussel dreigde allerlei subsidies stop te zetten is men toch al eerder overstag gegaan.
  Begrijp me goed, ik sta vooraan in de rij om dit toe te juichen, want die hele zon-belasting is natuurlijk te idioot voor woorden geweest.

  Enne Manolo, als de zon is onder is gegaan dan kan je nog altijd de stroom gebruiken heh. Wel eens gehoord van accu´s?? En er zijn nog andere manieren om stroom op te slaan in de tijd dat de zon schijnt en die dan later als de zon onder is te benutten.
  Overigens is zonne-energie al weer ouderwets als je goed om je heenkijkt en je verdiept in alternatieve energie bronnen, er zijn systemen die zelfs alleen met daglicht werken, dus ook in landen waar er minder zonneschijn is maar wel daglicht is, kan je stroom opwerken met een spiegel systeem, maar dat wordt nu weer tegengehouden door de zon en wind energie mensen. Wind energie is niet kostendekkend, bij zonnepanelen hangt dat af van hoe je het gebruikt, maar bij daglicht energie is het zo dat de kosten in minder dan 3 jaar terug verdient zijn! Alles daarna is dus pure winst.

  1. Juan74; Dat is natuurlijk ook onzin. De PSOE gaat nu niet met de eer strijken. De PP heeft het jaren tegengehouden met alle mogelijk middelen die ze hadden om maar hun vriendjes van de grote energie bedrijven te begunstigen. Er was al ten tijde van de laatste verkiezingen afgesproken tussen alle andere partijen (behalve dus de PP) dat er gestreefd moest worden naar het afschaffen van de benadeling van het plaatsen van zonnenpanelen op prive bezit. Dat nu de PSOE het roer van de PP heeft overgenomen heeft er alleen maar voor gezorgd dat deze afspraak nu eindelijk nagekomen kan worden.

   En inderdaad heeft de EU Spanje (het Spanje van de PP) al een paar keer er op gewezen dat men verkeerd bezig is. Maar juist nu, nu het in Spanje eindelijk weer kan gaan gebeuren is juist diezelfde EU bezig om de explosie van zonne energie te temperen en wil men de subsidies afschaffen. Een onverwachte verrassing die de nieuwe Spaanse minister van energie van Mevr. Merkel etc. te horen kreeg……
   De inwoners van Spanje dreigen wederom achter het net (van subsidies) te vissen….

   1. Sorry Rudy.
    De EU heeft Spanje nu niet ergens op gewezen maar hen VERPLICHT!
    Das heel wat anders.
    De PP heeft idd de zaak onnodig opgehouden om z9 vriendjes een mooi baantje te geven.
    Maar wat je nu zegt over subsidies is nu juist de kern van het probleem!
    Net alsof mensen zonder subsidies niet over kunnen gaan op alternatieven?
    Juist die hele subsidie structuur houdt zaken tegen.
    Het moet een simpel marktverhaal zijn.
    Alternatieve energie is op den duur goedkoper dan de oude energie. Ook en juist zonder subsidies!
    Jij spreekt en preekt kennelijk voor de zonnepanelen mensen, wat op zich goed is. Maar je loopt ook voor de EU subsidie wagen, ik vermoed omdat je daarvan zelf profijt hebt??
    Hoe dan ook, er zijn al weer betere, goedkopere manieren om huizen van stroom en schoon water te voorzien, maar dat wil de subsidie mafia natuurlijk niet. Die jagen op overheidsgeld en de rest boeit ze niet!

   2. Dag Rudy, men wil hier inderdaad de subsidie op zonne-energie afschaffen of op zijn minst herbekijken. Dat laatste, het herbekijken, is mss nog niet zo slecht. Des niet te min, het staat mijlen ver dan er belasting op heffen!

 3. Men gaat hier voorbij aan een technisch probleem. Juist in Spanje is het natuurlijk aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen, maar wat gebeurt er dan na zonsondergang? Schakelt iedereen dan over op netstroom? Dan heb je een enorm probleem, dat kan het bestaande net niet aan. Daarom is die zonbelasting helemaal zo gek nog niet, om de bestaande infrastructuur te verbeteren. Er is gewoon nog niet goed over nagedacht.

  1. Dat is natuurlijk een onzin verhaal Manolo. Als het in Spanje niet zou kunnen dan kan het nergens. En het netwerk is goed genoeg. Sterker, doordat veel huishoudens nu hun energie ter plaatse opwekken wordt er dus minder stroom via het ‘oude’ netwerk gevraagd. Alleen als de huishoudens in bepaalde wijken gedurende dag meer stroom opwekken dan dat er zonder de panelen tijdens piek uren gevraagd wordt van het net zouden er problemen kunnen ontstaan. Maar zo ver is het nog lang niet.
   Nee, het ‘betalen’ voor het gebruik van ‘het net’ voor de virtuele opslag van je gebruikte stroom is alleen maar een trukje geweest om het gebruik van door de huishoudens opgewekte energie tegen te gaan. Spanje is het enigste land ter wereld waar dit is toegepast. Ook landen met veel slechtere stroomnetten doen dit niet…

   1. Vraagje : Hoe zit het met de tellers. Per vandaag groot probleem bij de vervanging van de klassieke tellers. De nieuwe tellers draaien niet terug, maar vooruit. Het lijkt me (maar ben specialist) dat de tellers in Spanje en de nieuwe in Belgie dezelfde soort zijn.

    1. De nieuwe digitale meters die de meeste mensen in Spanje (en de rest van europa) inmiddels al hebben zijn nu nog zodanig afgesteld dat ze in Spanje alleen maar de stroom meten en optellen, ongeacht hoe de stroom loopt (dus vanuit het net naar je huis of vanuit het huis/panelen naar het net, de meter loopt ‘op’).
     Maar diezelfde digitale meters kunnen eenvoudig over het net van een andere instelling worden voorzien om bijvoorbeeld ‘net metering’ of in het Spaans ‘auto balancing’ toe te passen. De teveel geproduceerde stroom overdag gaat het net in en de meter loopt terug. ‘s avonds gebruik je weer stroom net als vroeger maar omdat je overdag een paar kw’s het net in ‘gepompt’ hebt zijn de eerste kw’s die de meter nu weer registreert dus gratis.
     Maar het is nog maar de vraag of men in Spanje dit zo gaat doen. Er zijn ook andere methoden om met de meter om te gaan. Nu moet men bv. een tweede meter installeren die de volledige opbrengst van de panelen meet. Over deze stroom moet nu betaald worden. (De ‘belasting op de zon’..). De andere, gewone meter kijkt wat je nog steeds uit het net ‘trekt’. Hier betaal je dan gewoon de normale prijs voor.
     In sommige landen kan je de door je zelf volledig geleverde stroom in aftrek brengen van wat je met de ‘originele’ meter verbruikt hebt. Dit noemt men ‘saldering’. Maar omdat er nu nog wel steeds bekend is hoeveel stroom er opgewekt wordt kan de regering hier al dan niet belasting over heffen of subsidie toekennen.

     Het ‘auto consumo’ wat nu in Spanje in een wettelijk ‘grijs’ gebied zit is dat men panelen installeert maar de stroom die opgewekt wordt volledig zelf ‘verbruikt’. Er kan nooit teruggeleverd worden aan het net door middel van een ‘galvanische’ afkoppeling van het net. Ook zijn er nu omvormers op de markt die de stroom meten die het huis inkomt, dan wel uit dreigt te gaan. Gaan de panelen zoveel stroom leveren dat er meer geproduceerd wordt dan dat het huishouden zelf gebruikt dan zorgt de omvormer er voor dat de panelen zodanig worden afgeregeld dat ze minder stroom produceren. Ik heb zelf zo’n systeem en dat werkt goed. Wel is het natuurlijk zo dat gedurende een gedeelte van het jaar als er niet veel stroom verbruikt wordt door ons huishouden (niet te koud dus geen elec. verwarming, niet te warm dus geen elec. koeling) ik eigenlijk teveel panelen (=geld) heb liggen. Maar ja, die panelen kocht ik toen er nog sprake van was dat ook in Spanje er ‘auto balansing’ zou komen… Helaas kwam toen de crisis en gingen alle mooie vooruitzichten overboord…

  2. het stroomnet ligt er nu, en kan dus gewoon gebruikt worden. er zal alleen ‘s avonds een hoger gebruik zijn dan overdag, waar dat nu andersom is. ofwel even een paar hercencellen gebruiken om te juiste centrales op tijd aan en uit te schakelen. die hele zonbelasting is altijd al belachelijk geweest, en heeft alle ontwikkelingen voor terugleverregelingen en opslagbatterijen volledig verlamd. Het is van de zotter dat in Nederland meer zonneenergie wordt opgewekt dan in Spanje, waar de zon zoveel meer beschikbaar is. Spanje moet hoognodig eens gaan innoveren, ipv bureacratiseren

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken