MENING: Is het nasynchroniseren van films/series in Spanje een slechte zaak?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
MENING: Is nasynchronisatie films/series in Spanje slecht?
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als je al een tijdje in Spanje woont en goed geïntegreerd bent kijk je hoogstwaarschijnlijk wel eens naar de Spaanse televisie of ga je naar de Spaanse bioscopen. En natuurlijk is het je dan al eens opgevallen dat de films en series niet in de oorspronkelijke taal maar in het nagesynchroniseerd Spaans te bekijken zijn.

Het nasynchroniseren (doblaje) van oorspronkelijke films/series is natuurlijk erg makkelijk voor de kijker want deze kan zo in de eigen taal naar een film/serie kijken zonder onderaan in beeld de tekst te lezen. Het nasynchroniseren is ook een hele business waar duizenden mensen werk in hebben.

Afschaffing van het nasynchroniseren (doblar) zou betekenen dat duizenden mensen zonder baan komen te zitten. Experts zeggen echter dat dit ten goede zal komen aan de talenkennis in Spanje. Met name zou dit goed zijn voor de ontwikkeling van het Engels bij kinderen en volwassenen.

Overigens is het nasynchroniseren van films en series in Spanje ingevoerd in de dictator jaren van Franco aangezien hij niet wilde dat sommige woorden en teksten werden uitgezonden op tv of in de bioscoop. Op deze manier kon Franco de films controleren en alles alleen uitzenden in het Spaans.

Jouw mening

Wat zeg jij, meen jij dat het nasynchroniseren van films en series een goede zaak is of een slecht iets en zeker niet meewerkt met de bevordering en verbetering van andere talen zoals het Engels. 

Zou men in Spanje de films/series net zoals in Nederland/België moeten uitzenden in de originele taal met Spaanse ondertiteling, ook wel bekend als V.O.S. (Versión Original Subtitulada) of V.O.S.E (Versión Original Subtitulada en Español) genoemd.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.