skip to Main Content
Verkiezingspeilingen: PP en PSOE op gelijke hoogte met Ciudadanos op de derde plaats

Verkiezingspeilingen: PP en PSOE op gelijke hoogte met Ciudadanos op de derde plaats

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen18aMADRID – Aanstaande 20 december zullen er algemene verkiezingen gehouden worden in Spanje waarbij de Spanjaarden een nieuwe regering kunnen kiezen. Traditiegetrouw waren er altijd slechts twee grote politieke partijen, te weten de conservatieve Partido Popular (PP) die nu nog aan de macht is en de socialistische PSOE. Dit jaar zijn er echter nog twee partijen die grote kans hebben op succes, Ciudadanos en Podemos. Ook de laatste opiniepeilingen wijzen dit uit.

Zoals te verwachten valt zal er elke dag wel ergens iets te lezen zijn in de Spaanse pers over de verkiezingen en worden er daarnaast elk weekend peilingen gehouden. De krant El Pais liet het onderzoeksbureau Metroscopia onderzoeken waar de Spanjaarden op dit moment, in oktober, op zouden stemmen.

De PP, op dit moment de leiders in Spanje met president Mariano Rajoy aan kop, zou samen met de PSOE met Pedro Sanchez als leider aan kop gaan met bijna even zoveel stemmen. Op de derde plaats zou de politieke sensatie Ciudadanos komen met de jonge Albert Rivera aan kop terwijl Podemos met Pablo Iglesias als leider naar de vierde plaats zijn teruggevallen.

In percentages valt het volgende op: bij de verkiezingen in 2011 kreeg de PP nog 44,6% van de stemmers mee terwijl dat nu gezakt zou zijn naar 23,4%. De PSOE had in 2011 28,7% van de stemmers terwijl dat nu 23,5% zou worden. Ciudadanos was landelijk nog niet echt actief (alleen in Catalonië) maar zou nu goed zijn voor 21,5% terwijl het tevens nieuwe Podemos 14,1% zou krijgen. IU krijgt nu nog als vijfde macht 5,6% terwijl dat in 2011 nog 6,9% was.

Er zit dus zeker weten een politieke verandering aan te komen deze december waarbij de PP met president Mariano Rajoy nog wel aan kop kan blijven maar dan wel door pacten te sluiten met andere partijen zoals Ciudadanos. Volgens de PP is alles onderhandelbaar alleen niet de leider van het land wat Rajoy moet blijven, aldus de PP – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken