skip to Main Content
Catalaanse banken beginnen met campagnes om klanten te geruststellen (2017)

Catalaanse banken beginnen met campagnes om klanten te geruststellen (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De banken in Catalonië zijn volgens de krant El Pais met campagnes begonnen om hun klanten gerust te stellen. Door middel van telefoongesprekken met rekeninghouders willen de banken uitleggen dat er niets aan de hand is, het geld veilig is en men niet naar andere banken buiten Catalonië hoeft te gaan om het spaargeld veilig te stellen. Het gaat hierbij dan met name om de Caixabank en Banco Sabadell die noodgedwongen hun fiscale en sociale hoofdkantoren naar Valencia, Alicante en Mallorca verhuisden.

De banken willen de klanten geruststellen en hen mededelen dat hun geld veilig is, dat hun bankrekeningen zeker zijn en dat de banken er alles aan doen om dat zo te houden. Daarom hebben de banken klanten geholpen om bankrekeningen te openen buiten Catalonië en hebben de banken belangrijke maatregelen getroffen zoals hun sociale en fiscale hoofdkantoren buiten Catalonië te vestigen.

Er werd de laatste maanden veel geschreven en gesproken over de zogenaamde “corralito” wat inhoudt dat bij afscheiding van Spanje de Catalaanse autoriteiten een stop kunnen zetten op het ophalen van geld bij banken en de geldstroom kunnen controleren om vertrek van geld uit Catalonië te stoppen. Zelfs de CUP partij sprak hierover in een interview.

Slechts enkele dagen voordat Puigdemont zijn toespraak hield in het Catalaanse parlement begonnen banken en meer dan 30 bedrijven hun fiscale en sociale hoofdkantoren te verplaatsen naar steden buiten Catalonië. Ook duizenden Catalanen en in Catalonië wonende personen begonnen hun geld te verplaatsen naar bankrekeningen in de provincie Huesca en Teruel in Aragón en Castellón in de Comunidad de Valenciana.

Ondanks de geruststellende woorden van de banken in Catalonië en de afname van Catalanen die buiten hun regio bankrekeningen openen en hun geld verplaatsen, wordt het nog steeds gedaan en komen er ook dagelijks nog steeds bedrijven bij die op papier en in het echt verhuizen naar regio’s buiten Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. De banken die een charmeoffensief inzetten om de klanten gerust te stellen? Daar hebben we in het Nederlands een mooi spreekwoord voor : “Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen”. Vraag dit maar eens aan de gedupeerden van Fortis, Dexia, Arcopar,…. Dus opletten geblazen!

 2. Ik denk dat de onafhankelijkheid er niet gaat komen. Tenzij ze het echt aan de die-hards over laten. En dan zijn de rapen nog niet gaar.
  Zo gauw als er een ‘eigen staat’ is dan is deze per direct geen lid van de EU meer en mag ook de Euro niet meer voeren. Dit is inmiddels al duidelijk gemaakt door zowel de voorzitter van de Europese commissie als de President van de Europese bank. “Er gelden voor elke nieuwe toekomstige lidstaat dezelfde procedures en regels als elke andere kandidaat.” Volgens de EU kan dat nog jaren gaan aanslepen. In de tussentijd moet Catalonië dan zijn eigen geld systeem opzetten. Dat zal eerst natuurlijk nog gewoon de Euro zijn, maar alle staatsorganen en banken mogen geen transacties meer ‘over de grens’ meer doen in ‘gewone’ euro’s. Dus ook jij als particulier of business niet.
  Het kapitaal aanwezig op de dag van onafhankelijkheid moet eerst opnieuw gewaardeerd worden en na een meest waarschijnlijke flinke devaluatie zal er een soort van “Catalaanse Euro” zijn met een wisselkoers naar de gewone Euro.
  Dacht je eerst 1000€ te hebben blijken die buiten Catalonië nog maar 900 echte euro’s waard te zijn.
  Nu zijn er natuurlijk slimmeriken die zeggen dat je dan toch gewoon met cash de grens overgaat. Immers, de biljetten zijn nog dezelfde… Tja, maar de grenzen worden nu wel ineens bewaakt, want in Catalonië geldt ook het Schengen akkoord niet meer (vrij verkeer van mensen en goederen, weten we nog?). Dus er is grens controle en die zal streng zijn. Al was het alleen maar omdat de buren van Catalonië niet erg vriendelijk meer zullen zijn aan de grens.
  Nee, bedrijven zijn niet gek, ik ook niet. Als ik in Catalonië vermogen had ging ik dat zo snel mogelijk ergens anders stallen. Een tijdelijke “corralito” is nog het minste risico….
  En je onroerend goed? Tja, als je huisje in Catalonië een ton waard is, dan is diezelfde ton buiten Catalonië wel minder waard. Alleen al door de devaluatie. Maar omdat investeringen ziezo wegvallen en de economie toch wel een flinke knauw zal krijgen zullen ook de waarden van het onroerend goed binnen Catalonië zelf ook instorten. Dat zal ooit wel weer terug komen maar de eerste jaren nog niet schat ik zo in.

 3. Nu de banken officieel niet Catalaans zijn beperkt het risico zich alleen tot de kapitaalrestricties die de CUP kennelijk al van plan was om in te voeren. Wat je dan zou krijgen is dat je vanaf een Catalaanse rekening geen geld naar “het buitenland” zou mogen overmaken en dat er bij pinautomaten daglimieten van bijvoorbeeld enkele tientjes worden opgesteld (voor álle rekeningen en pinpassen). Geld buiten Catalonië op niet Catalaanse rekeningen loopt hetzelfde risico als in elk ander EU-land en is tot 100.000 euro per rekeninghouder gegarandeerd. Buiten Catalonië dus geen risico dan anders, binnen Catalonië ben je overgeleverd aan de anarchisten, als ze ooit echt onafhankelijk zouden zijn, wat nu uitgesloten lijkt. En best wel eng dat deze antiststeemlui het kapitaalverkeer wilden inperken (zoals het hoort binnen een dictatuur).

 4. Mij stellen ze beslist niet gerust met al deze toestanden. Eerst maar eens rustig de kat uit de boom kijken en zien hoe het verder gaat met die vreemde toestanden daar in Catalonië.

  1. Precies. Dit soort zg geruststellingen werken ook niet. Hier werkt de massapsychologie . Als eenmaal iets tussen de oren zit bij de mensen krijg je het er niet snel uit. Bovendien zijn banken nooit eerlijk over hoe het echt zit. Wat hier mogelijk een rol speelt is dat ze zelf het werk niet aankunnen en problemen hebben dan wel krijgen om de pinautomaten te vullen. Uit alle praktijkgevallen waar banken omvielen bleek al dat het reeds een tijdje mis was. Dat hoor je altijd pas achteraf. Wees dus voorzichtig met je geld.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken