skip to Main Content
Eurofighter stort neer en piloot overlijdt na terugkomst 12 oktober parade in Madrid (2017)

Eurofighter stort neer en piloot overlijdt na terugkomst 12 oktober parade in Madrid (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 12 oktober is het Dia de la Hispanidad en een nationale feestdag waarbij er een defilé plaatsvindt in Madrid waarbij ook het leger meedoet. Een belangrijk onderdeel van deze presentatie van wat het leger in aanbod heeft zijn de straaljagers, vliegtuigen en helikopters waaronder ook de eurofighters. Diverse van deze straaljagers hebben als militaire basis Albacete en daar ging het helaas mis toen een van de vliegtuigen bij terugkeer neerstortte en de piloot om het leven kwam.

De vlieger van de eurofighter heeft geen kans gezien om op tijd met de schietstoel uit het vliegtuig te komen en overleed ter plaatse bij het neerstorten van de straaljager. Dit gebeurde bij terugkeer bij de militaire basis Los Llanos in Albacete in de deelstaat Castilla-La Mancha waar het vliegtuig nabij het park La Pulgosa in een weiland neerstortte. Het gaat om een eurofighter van de groep Ala 14 die deel had genomen aan het militaire defilé in Madrid.

Het ongeval gebeurde om 12.09 uur waarbij men in eerste instantie niet wist of de piloot het ongeval had overleefd of niet. Later bleek echter dat dit niet het geval was en dat de piloot niet op tijd uit het vliegtuig kon komen. Direct na het ongeval ontstond er een grote rookwolk en was op videobeelden te zien dat het vliegtuig al brandend in een weiland lag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Piloten zijn zeer intelligente mensen die snelle beslissingen moeten nemen,en eigen welzijn vaak vergeten.Brand na landing geeft aan genoeg brandstof ,zwarte rook olie lek in besturing systeem zou ook kunnen.Wat het geweest is zal onderzoek uitwijzen .Mijns inziens heeft de piloot zichzelf geofferd om erger te voorkomen,na koerswijziging te laat om schietstoel te gebruiken,hij verdiende meer geluk.

 2. Erg dat dit gebeurt is : dit is niet de eerste keer, bijna iedere keer, als er een airshow ergens plaats vindt, gebeurt er een ongeluk, de piloten zijn precies kamikazes, zij maken loopings, er komt gekleurde rook uit de motoren, denk nog maar eens aan de airshow in Oostende verschillende jaren geleden….Zij wagen niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van anderen….

  1. Volgens het artikel vond het ongeluk plaats, toen het team terug vloog naar hun basis, en dus niet tijdens de luchtshow.

  2. Jan heeft gelijk. Trouwens, een vliegtuig, laat staan een hoog technologisch toestel als een jachtvliegtuig, is niet zoals even met de wagen naar de lidl of de aldi rijden. De luchtvaartindustrie is één van de technologieën met de hoogste veiligheidsmarge. Maar als één vliegtuig neerstort (passagiers-, cargo of militair vliegtuig), dan staat het in het nieuws. Een auto gaat uit de bocht door het roekeloos gedrag van de chauffeur, en geen haan die er naar kraait. Ala 14 heeft 2 squadrons van dit type vliegtuig. Het neergestorte toestel behoorde tot squadron 141, dat gespecialiseerd is in slecht-weer interceptie. Ik denk dat de piloot dus niet onbedachtzaam even een luchtshow heeft proberen op te voeren. Volgens Spaanse media zou het vliegtuig reeds de daling ingezet hebben. Er wordt dus gedacht aan een “birdstrike”: een opvliegende vogel die via de inlaat in de reactor komt. Op lage hoogte, al zijn je reflexen nog zo snel, is dit meestal met slechte afloop. Om terug te komen op wat er in Oostende gebeurd is: ik was daar, zoal ik ook ooit in Ramstein was (Duitsland). Oostende was een piloot die inderdaad teveel risico nam, en dan nog met een toestel waar hij niet veel vlieguren mee had. Ramstein was het gevolg van een verkeerd manoeuvre van de solo-piloot. Maar dit weerhoudt mij niet om naar airshows te gaan en een negatieve kijk te hebben op militaire piloten.

 3. Een trieste gebeurtenis waarbij ook meerdere doden hadden kunnen vallen als het vliegtuig ergens anders was neergestort.
  Even terzijde: het was natuurlijk geen vliegtuig van het leger maar van de luchtmacht.

  1. Wim, het leger = krijgsmacht = defensie en bestaat uit Landmacht, Luchtmacht, Marine en inn Nederland ook nog uit Marachausee. In dit verband is ¨leger¨ dus niet incorrect.

   1. Voor de volledigheid zoals het in Nederland ging: Al eeuwen hebben we leger en vloot (later Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine). Het Corps de Maréchaussée werd opgericht in 1814 als derde onderdeel van de krijgsmacht met voornamelijk politietaken. In de eerste helft van de vorige eeuw kwam daarbij een luchtvaartafdeling. Eerst nog gesplitst in Marine Luchttvaartdienst en Afdeling luchtvaart van het leger en sinds 1953 als zelfstandig onderdeel van de krijgsmacht (Koninklijke Luchtmacht).
    Vanzelfsprekend maken de vier onderdelen deel uit van de Nederlandse defensie.
    In Spanje bestonden eveneens al eeuwen leger en vloot (Ejercito y Armada) en kwam er onder Franco dankzij de Nazi’s in 1940 een zelfstandige luchtmacht bij: ‘La fuerza aérea era heredera directa de la Luftwaffe ….. y de la aviación fascista italiana, en lo que a material y métodos se refiere, después del fin de la Guerra Civil Española y durante la II Guerra Mundial’.
    Het gebruik van het woord ‘leger’ voor luchtmacht is m.i. dus wel degelijk incorrect.

  2. Wat bij het leger hoort natuurlijk. Het lijkt erop dat de piloot geen tijd genoeg heeft gehad om de schietstoel te gebruiken omdat hij wilde voorkomen dat het vliegtuig binnen de bebeouwde kom of bij dw luchtmachtbasis voor meer schade, gewonden en doden had kunnen veroorzaken

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken