skip to Main Content

Overvaller wil uit Catalaanse gevangenis want de Spaanse wetten zijn niet meer van toepassing

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De 42-jarige Abilio H. heeft aan de rechter een zogenaamde habeas corpus gevraagd omdat hij meent dat nu Catalonië de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen de Spaanse wetten niet meer geldig zijn. Volgens hem hebben de Catalaanse autoriteiten geen duidelijke wetten waarin staat dat zijn aanhouding rechtsgeldig was. Daarom heeft hij bij de rechter in Sant Feliu de Llobregat een brief geschreven waarin hij om zijn vrijheid gevraagd.

De gevangene heeft handig gebruik willen maken van de situatie die is ontstaan in het Catalaanse rechtssysteem nu de regiopremier Puigdemont min of meer de onafhankelijkheid heeft uitgesproken en een document heeft ondertekend. De man zit voor de zoveelste keer vast voor een gewapende overval maar vindt dat nu de Spaanse wetten niet meer gelden in het Catalaanse juridisch systeem, hij recht heeft op een vrijlating omdat zijn aanhouding niet rechtsgeldig was.

Abilio H. maakt gebruik van het zogenaamde habeas corpus om aan de rechter te vragen of hij op gegronde grond werd gearresteerd en vastgezet in de gevangenis Brians 1 op zo’n 40 kilometer van Barcelona. Volgens hem is de Catalaanse regering nu verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van het gevangenissysteem in Catalonië en gezien zij de Spaanse wetten niet meer erkennen dient hij vrijgelaten te worden.

Habeas corpus, Latijns voor “u moet/zult het lichaam hebben”, is een rechtsbeginsel dat stelt dat de verdachte van een misdrijf binnen een bepaalde termijn van zijn aanklacht in kennis moet worden gesteld, dat hij in levenden lijve aan een rechter moet worden voorgeleid en dat gevangenneming slechts mag volgen op gerechtelijk bevel. Een arrestant moet daarnaast binnen drie dagen aan een rechter voorgeleid worden, en hij mag in geen geval naar het buitenland gevoerd worden.

 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Nu krijgt hij hopelijk de doodstraf. Want hij geneest toch niet van elke keer de gevang in.

  2. Toch nog even wachten tot volgende week, want dan wordt bekend of Puigdemont werkelijk de onafhankelijkheid heeft afgekondigd. Overigens maakt de stoute man geen schijn van kans, omdat zijn proces gewoon over wordt gedaan volgens de Catalaanse maatstaven. De straf zou dan wel eens hoger kunnen uitvallen. Misschien heeft hij wel wat geluk, daar justitie in Catalunya vrij traag funktioneert, mag hij misschien thuis zijn proces afwachten.

  3. Ja wet is wet, als dat allemaal waar is wat hij zeg moet hij vrijgelaten worden, want wet is wet. Wel een geslepen figuur of wellich was het zijn advokaat.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken