skip to Main Content
Nieuwe benamingen EU voor brandstoffen benzine en diesel (herinnering)
123rf

Nieuwe benamingen EU voor brandstoffen benzine en diesel (herinnering)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nieuwe benamingen EU voor brandstoffen benzine en diesel

123rf

MADRID – Zodat consumenten overal in Europa gemakkelijk de juiste brandstof voor hun voertuig kunnen vinden, heeft de Europese Unie ingestemd met nieuwe criteria voor een brandstoflabel voor nieuwe voertuigen en tankstations. Vanaf vrijdag 12 oktober 2018 zullen door heel Europa dezelfde nieuwe labels verschijnen: de E5, E10, E85 (benzine) of B7, B10, XTL (diesel) en H2, CNG, LPG en LNG (gassen).

(Dit is een tweede plaatsing van dit eerder verschenen artikel ter herinnering aan de wijziging)

Vakantiegangers die met de auto door de Europese Unie en diverse andere landen rijden zullen vanaf 12 oktober niet meer verward bij de buitenlandse tankstations hoeven te staan want de namen en symbolen voor de verschillende soorten brandstof die de landen hanteren zullen vanaf dan allemaal gelijk zijn. Lees hier de informatie in het Nederlands (PDF)

Benzine (cirkels)

Bij de benzine (gasolina 95 en gasolina 98) zijn er de varianten E5, E10 en E85. De letter E verwijst naar ethanol en het cijfer naar het percentage dat de motor van het voertuig accepteert. E5 houdt dus in benzine met maximaal 5% ethanol; E10 benzine ondersteunt tot 10% ethanol; E85 benzine met 85% van ethanol.

Diesel (vierkant)

Bij de diesel (gasoil en gásoleo) zijn er de varianten B7, B10 en XTL. De letter B verwijst naar biodiesel en het nummer dat het vergezelt naar het percentage biodiesel dat de auto in kwestie accepteert. B7 betekent dat de auto diesel met 7% biodiesel ondersteunt; B10, dat de auto diesel met 10% biodiesel accepteert; XTL dat de auto paraffinische synthetische diesel (geproduceerd op basis van aardgas, plantaardige oliën of dierlijke vetten of waterstof behandelde plantaardige olie) accepteert.

Gassen (diamantvorm)

De typen gassen zullen worden aangeduid met de afkortingen: H2 wat staat voor waterstof; CNG wat staat voor gecomprimeerd aardgas; LPG wat vloeibaar petroleumgas is; LNG wat staat voor vloeibaar aardgas.

El Independiente

Voorbeelden

Enkele voorbeelden bij veel voorkomende tankstations in Spanje.

 • Repsol: benzine (gasolina) Efitec 95 en Efitec 98 worden E10.
 • Repsol: diesel (diesel / Gasoil) Diesel e+ en Diesel 10 worden B7
 • Cepsa: benzine (gasolina) Star 95 en Optima 95 wordt E5 en Optima 98 worden E10
 • Cepsa: diesel (diesel / gasoil) Star Diesel en Optima Diesel worden B7
 • BP: benzine (gasolina) Gasolina 95 en Gasolina Ultimate worden E5
 • BP: diesel (diesel / gasoil) Diesel en Diesel Ultimate worden B7
 • Shell: benzine (gasolina) Fuelsave 95 en V-Power 98 worden E5
 • Shell: diesel (diesel / gasoil)  Fuelsave en V-Power worden B7

AEAclub

Landen

De nieuwe labels zullen worden ingevoerd in alle 28 lidstaten van de EU, de EEA-landen (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) en ook in Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije. De Britse overheid beslist welke EU-regels gehandhaafd blijven na uittreding uit de EU.

Plaatsing labels

Het label zal worden aangebracht bij nieuw geproduceerde voertuigen, vlakbij de tankdop of de vulklep; in het instructieboekje van het voertuig; in alle openbare tankstations op de pompen zelf en op alle vulpistolen; bij dealers van voertuigen.

Om alle inwoners aan de nieuwe symbolen te laten wennen zullen de oude namen nog geruime tijd bij de tankstations te vinden zijn.

Voertuigen

De labels komen op de volgende vanaf 12 oktober 2018 nieuw geproduceerde wegvoertuigen: bromfietsen, motorfietsen, driewielige en vierwielige brommobielen; personenauto’s; bestelwagens; vrachtwagens; bussen en touringcars. Voertuigfabrikanten raden het aanbrengen van de labels op oudere voertuigen af.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Het lijkt eenvoudig maar dat is het niet. Ik las op de site van het AD dat volgens de BOVAG E5 in de loop van 2019 geleidelijk aan vervangen wordt door E10, en dan is de vraag, of de auto die al jarenlang Euro 95 tankte (wat nu E5 is), geschikt is voor E10. Maar op de overheidssite https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/brandstofstickers lees ik dat in de toekomst naast E5 ook E10 zal kunnen worden getankt, dus dat ze naast elkaar blijven bestaan. Wat is dan waar? Dat is dus de vraag.

 2. Goed artikel, merci. Maar was het te simpel voot onze Europese milieurakkers om de afkortingen van benzine met een B en die van diesel met een D te produceren?

  1. Ik denk, Dirk Jan, dat het aanduiden van benzine met een B en Diesel met een D internationaal niet handig is. Het Nederlandse woord Benzine is bijvoorbeeld in het Frans Essence, en in het Spaans Gasolina.

 3. Vreemde codes. Waarom verdwijnen de normale benamingen Diesel en Benzine over een poosje? Wij hebben zowel een benzine als diesel auto dus moeten toch al oppassen voor vergissingen. Nu worden het willekeurige codes die het aandeel bio aangeven maar niets zeggen over benzine of diesel. Lekker handig als je bij de pomp staat. Volgens mij slaat het allemaal weer door ten nadele van de werkbaarheid.

 4. Allemaal weer erg leuk bedacht door die pennelikkende regeltjesmakers in Brussel. En de consument, die slikt het gewoon alles. Nog even en we worden verplicht de lateinse benamingen van de verschillende brandstoffen uit het hoofd te leren. Wat een onzin. Het werkt toch al jaren goed?

 5. Wanneer moet je Diesel e + of diesel 10 tanken ?
  en wat is het verschil als je het een keer omdraait met tanken

 6. Interessant artikel, weer wat geleerd! Vraag die bij mij boven komt drijven is: “ Doet mijn auto het op benzine die is aangelengd met Ethanol “? Kan natuurlijk ook zo zijn dat dit “ aanlengen “al tijden gebeurd en ik dat gemist heb. Ik ga eens op onderzoek uit.

 7. De namen blijven gewoon bestaan, maar op de pomp komt daarnaast de sticker met miieuinformatie over de brandstof de in de pomp zit (“E10″,”B07”, whatever).

  De milieubewuste rijder zal er op letten, de rest wat minder denk ik. Het is op zich nuttige extra info over wat je in je auto stopt.

 8. Inderdaad verwarrend artikeltje. Wat is de bron van dit artikel als ik vragen mag… Als je e95 gooit in een auto die alleen e98 kan hebben sta je mooi langs de kant van de weg… Dus e98 wordt niet meer gemaakt? Meeste oude auto’s rijden hierop…

  1. Het zijn meerdere bronnen maar bikvoorbeeld de BP tankstations hebben in Spanje al de nieuwe benamingen erbij staan en ik heb het zelf gezien, gasolina 95 en 98 zijn allebei E5 (was met de scooter aan het tanken). Het is allemaal ook verwarrend maar aangezien de oudw benamingen ook blijven bestaan leert iedereen snel de nieuwe benamingen.

 9. Ik vond het voorheen wel duidelijk straks dus niet meer, Ik weet dat ik nu B7 moet tanken maar dat zijn dan nog steeds 2 verschillende diesel brandstoffen, zelfde geldt voor de Bezine E5 zijn 95 en 98 zeer verwarrend. Daarnaast tank ik bij geen enkele van de bovenstaande tank stations.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken