Search
menu
Search

Spaanse regering werkt aan eerste voedselversppilingswet

Spaanse regering werkt aan eerste voedselversppilingswet
Beeld: 123rf

Spaanse regering werkt aan eerste voedselversppilingswet

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wereldwijd wordt ongeveer eenderde van al het voedsel verspild. Ook in Spanje wordt veel te veel voedsel verspild en daar wil de huidige coalitieregering iets aan doen met een wet om zo deze verspilling te verminderen. De Ministerraad heeft op maandag het wetsvoorstel ‘Ley de Prevención de las Pérdidas y el Desperdicio Alimentario’ aangenomen.

Het wetsvoorstel of ontwerpwet ter voorkoming van voedselverlies en -verspilling is een verordening bedoeld om de verspilling van niet-geconsumeerd voedsel dat in de vuilnisbak belandt te verminderen en een beter gebruik van voedsel te bevorderen. Met deze wet wil de regering ook mechanismen hebben om winkels te dwingen de verkoop van ‘lelijke’ of onvolmaakte producten te promoten in plaats van deze weg te gooien. Verder moet de verkoop van lokale, biologische en bulkvoedsel (zonder verpakking) gepromoot worden.

Volgens het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening hebben de Spaanse huishoudens in 2020 maar liefst 1,36 miljard kilo voedsel weggegooid wat een gemiddelde is van 31 kilo per inwoners van Spanje. 40% van al het voedsel wordt verspild in de bereiding of bij het oogsten, 5% tijdens het vervoer en opslag, 40% in huishoudens en nog eens 15% via de horeca.

Spanje wil met deze eerste wet tegen voedselverspilling zichzelf in het rijtje van Europese landen plaatsen die al soortgelijke wetten hebben. Verder wil Spanje voldoen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Agenda 2030 van de Verenigde Naties waarin uitdrukkelijk het streven is opgenomen om de voedselverspilling per hoofd van de bevolking te halveren.

Het wetsvoorstel dat maandag door de Ministerraad werd aangenomen bestaat in feite uit 15 artikelen en 4 slotbepalingen die tot doel hebben een model van goede praktijken vast te stellen om voedselverspilling te voorkomen met acties in de hele voedselketen, van de producent tot de consument.

Horecagelegenheden zoals bars en restaurants zullen hun klanten de mogelijkheid moeten bieden om zonder extra kosten mee te nemen wat ze niet hebben geconsumeerd. Winkels met een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter zullen een plek moeten inrichten om producten te plaatsen die in perfecte staat zijn voor consumptie maar die er slecht uitzien zoals groente en fruit. 

Er moet via deze wet ook een verandering komen in de houdbaarheidsdatum en datum van voorkeur voor consumptie van producten zodat de producten die deze data bereiken tegen lagere prijzen kunnen worden aangeboden of gedoneerd kunnen worden, iets wat bij veel winkels al gebeurt in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?