Search
menu
Search

Aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs met 65 procent gegroeid in Spanje

Aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs met 65 procent gegroeid in Spanje
Beeld: 123rf

Aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs met 65 procent gegroeid in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal Spaanse volwassenen dat zichzelf veganist, vegetariër of flexitariër noemt is enorm gestegen en er zijn nu al 5,1 miljoen 18-plussers die zichzelf zo omschrijven Dat komt overeen met een groei van 65% vergeleken met de cijfers van vijf jaar geleden in 2017. Dat blijkt uit de laatste editie van het rapport ‘La Revolución Verde’ (PDF) dat als referentie wordt gebruikt in de landelijke voedingssector en is gepresenteerd door adviesbureau Lantern.

Ter opfrissing: Veganisten (veganos) nemen helemaal geen dierlijke producten, vegetariërs (vegetarianos) eten geen vlees en flexitariërs (flexitarianos) eten op sommige dagen geen vlees. In alledrie de gevallen is het aantal inwoners van Spanje dat zichzelf ‘veggie’ noemt gestegen en in vier jaar tijd steeg dat zelfs met 65% in Spanje.

Uit de gegevens van het onderzoek dat om de twee jaar verschijnt blijkt dat 13% van de volwassenen in Spanje zichzelf ‘veggie’ noemt. In 2019 was dat 9,9% en in 2017 was dat nog 7,9%. Het gaat om 5,1 miljoen personen boven de 18 jaar in Spanje die zich omschrijven als veganisten, vegetariërs en flexitariërs, 1,3 miljoen ‘veggies’ meer dan het jaar daarvoor.

De grootste groep zijn de flexitariërs (sommige dagen geen vlees) met 4,2 miljoen inwoners van Spanje wat 10,2% is. Het aantal vegetariërs (geen vlees) is in Spanje in 2021 met 4,5% gedaald naar 550.000 personen (1,4% van alle inwoners van Spanje) terwijl 315.000 inwoners van Spanje zichzelf omschrijft als veganisten (geen dierlijke producten) wat 60% meer is dan het jaar daarvoor (0,8%) 

Het aantal ‘veggies’ is in twee jaar tijd met 1,3 miljoen personen (+34%) gestegen, een fenomeen dat verklaart kan worden door de corona-pandemie en de verandering van veel gewoonten en gebruiken, ook wat betreft het eten en gezonder leven etc.

Een van de acht vrouwen in Spanje is een ‘veggie’ (13,1%) terwijl het aantal mannelijke ‘veggies’ steeg van 6,8% in 2019 naar 12,9% in 2021. De grootste groep ‘veggies’ is te vinden in de leeftijdsgroep 18 tot en met 34 jaar. De meeste ‘veggies’ wonen in Madrid en Barcelona en andere grote provinciale steden. Maar de grootste stijgingen in een jaar tijd zijn waargenomen in gemeenten met minder dan 100.000 inwoners waar het aantal ‘veggies’ steeg van 8,9% naar 15%.

Daartegenover staat dat 87% van alle volwassen inwoners van Spanje omschreven kan worden als omnivoren (omnivoros) en dus alleseters zijn, 0,8% minder dan in 2019 en 2,6% minder dan in 2017. De redenen om een ‘veggie’ te worden zijn in Spanje niet veel anders dan in andere landen: de eigen gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Bekijk het hele rapport HIER (PDF) in het Spaans.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?