skip to Main Content

Spaanse Partij voor de Dieren eist einde aan brandende stierenfeest in Soria

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SORIA – De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA eist van de gemeente Medinaceli in de provincie Soria en van de regioregering Castilla y León dat er een einde komt aan de “El toro jubilo” festiviteiten. Bij dit traditionele feest wat elke tweede zaterdag van november plaatsvindt, worden de fakkels die aan de horens van een stier vastzitten in brand gezet terwijl de stier aan een lang touw door de straten van het dorp wordt gesleept. Dit is slechts een van de vele feesten met stieren waarbij de horens in brand worden gezet, de zogenaamde “Toros de Fuego”.

Dit soort feesten waarbij een ijzeren constructie met brandbaar materiaal om de fakkels bij horens van een stier in brand worden gezet terwijl de deelnemers aan deze festiviteiten de stieren opjagen en deze aan een lang touw meeslepen, vinden in het moderne Spanje nog steeds plaats in de regio’s Comunidad Valenciana, Aragón en Catalonië. De bekendste van deze feesten is echter de “Toro Jubilo” die elke tweede zaterdag van november, dit jaar dus op 11 november, plaatsvindt in de gemeente Medinaceli in Castilla y León.

Ook al zeggen de voorstanders en deelnemers van dit traditionele feest dat de stier niets te lijden heeft en het zelfs overleeft, zeggen rapporten van diverse dierenartsen iets heel anders. De stier raakt ten eerste al gestresst van een touw om de horens maar raakt in paniek wanneer de fakkels in brand worden gezet. In een poging om het vuur te doven probeert de stier van alles zoals wild heen en weer bewegen met zijn kop en zijn lichaam en zichzelf zelfs tegen een muur te gooien of mensen aanvallen als reactie op het vuur wat slechts op centimeters van zijn ogen zit.

Volgens het rapport raakt de modder waarmee de kop van de stier bedekt is vanwege de hitte van het vuur los waarna de kans groot is dat de brandende fakkels brandwonden op de kop, rug en poten kunnen veroorzaken. Daarnaast raken de meeste stieren gewond aan lichaam, poten en kop terwijl ze proberen in een paniekreactie het vuur te doven waarbij ze eventueel ook blind kunnen raken of overlijden door een hartstilstand. Dierenartsen bevestigen dat op het moment dat het vuur wordt aangestoken de angst van de dieren onbeschrijflijk is.

Twee jaar geleden werd er nog geschiedenis geschreven door de regioregering van Castilla y León omdat ze het Toro de la Vega feest afschaften in de traditionele vorm waarbij een stier opgejaagd, gestoken, verwond en daarna gedood werd. Sindsdien staat er in de regiowetten dat het verboden is dieren te verwonden, steken of prikken, slaan en op enige andere manier te verwonden. Er zijn echter enkele uitzonderingen in die wet opgenomen zoals de traditionele feesten waaronder dus ook het “Toro Jubilo” feest valt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Gelukkig hebben de Canarios hier helemaal niets mee. Hier valt ook nog wel wat te zeggen over dierenwelzijn maar aan dit soort tradities doen ze niet.

 2. Vele verontwaardigde reacties op dit bericht. Maar daar bereiken we niets mee. Wil je wat doen, steun een organisatie die in Spanje voor de/die dieren opkomt. Het makkelijkste is geld storten. Je kan ook mee doen met protesten als je toevallig in Spanje bent en er lokaal iets is. Maar laat ook je Spaanse vrienden of kennissen weten dat sommige zaken in Spanje helemaal niet zo lovenswaardig zijn. En lang niet alle Spanjaarden zijn voorstanders van die feesten, in tegendeel. Maar juist diegenen die er wel voorstanders van zijn kan best wel eens jouw gezellige tafel partner zijn in je lokale restaurantje waar je tijdens je verblijf zo graag komt omdat het ‘zulke aardige mensen zijn daar’…

  Alleen door het steunen van de organisaties als hierboven en het aankaarten bij de voorstanders van hun onzinnige redenatie zal op den duur het karakter van dit soort feesten veranderen en houdt de dieren mishandeling misschien ooit nog eens op…

  1. Ze nemen niets van je aan… behalve geld (en je vrouw als ze de kans krijgen(-: )

 3. Afschuwelijk ! Je moet ze toch niet allemaal op een rij hebben !
  Moet onmiddellijk worden afgeschaft !!!!!!

 4. natuurlijk direct stoppen met dierenleed, dierenbeulen zijn het
  maar…..in 2010 heeft Catalonië geprobeerd om stierengevechten te stoppen maar de PP, die leuke partij , heeft een klacht ingediend en in 2015 is er toch een wet gekomen die stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaarde die gesteund door het grondwettelijk hof en die beide beweren dat stierenvechten symbool staat voor Spanje
  dat is de wet en zoals velen beweren hier op de site moet iedereen de wet toch volgen? volgen hen is daar toch niks mis mee, wet is wet en als je de wet overtreed, in de bak, toch? zou niet graag gaan protesteren tegen stierenvechten anders….naar ´t schijnt is da eten niet te best in de bak
  of het ooit zal stoppen?
  het is te hopen, liever gisteren dan vandaag maar denk het niet, die wet he

 5. Dit moet direct gestopt worden dit is zware dierenmishandeling.
  Deze mensen moeten zwaar gestraft worden
  Ook in alle steden en dorpen in Spanje.

 6. Onmiddellijk afschaffen deze middeleeuwse en misselijkmakend schouwspel.
  Dit moet niemand willen, cultuur of niet.
  STOP NU

 7. Ieder mens met een klein beetje verstand begrijpt dat het vreselijk stressvol is voor de stieren. Probeer zelf eens een voorstelling te maken als ze op je hoofd een tooi zetten en de boel in de brand steken. Absoluut lopen de dieren vreselijke brandwonden aan kop, poten en ogen op. Spanje moet dringend stoppen met alle dierenleed, waarvan dit er een is.

 8. Wat een idioten! Dit vind ik geen cultuur meer. Direct stoppen hiermee!

 9. Daar moet dringend een einde Komen aan dieren mishandeling ,aan alles

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken