Internationale dag van de ‘churros’ ook gevierd in chocolate con churros-land Spanje

Internationale dag van de ‘churros’ ook gevierd in chocolate con churros-land Spanje
Beeld: Freepik

Internationale dag van de ‘churros’ ook gevierd in chocolate con churros-land Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 11 november was iedereen in de ban van de Singles Day van AliExpress of de loterij 11-11-11 van de Once in Spanje of het begin van carnaval in Nederland maar het was ook de Internationale Dag van de churros. De churros worden in Spanje het liefst gegeten met chocolade als ‘chocolate con churros’, wie kent het niet. Maar zijn churros eigenlijk wel Spaans?

Terwijl veel mensen er van uit gaan dat de churros een Spaanse uitvinding is blijkt dat waarschijnlijk helemaal niet zo te zijn. Eigenlijk weet men niet zo goed waar de churros oorspronkelijk vandaan komen, de een zegt uit China en de ander zegt uit Portugal want het waren de Portugezen die de churros of iets wat daar op leek uit China exporteerden onder de naam ‘youtiao’.

Dus als dat verhaal klopt dan zijn de churros zoals we die nu kennen uit Portugal naar Spanje gekomen waar deze lekkere snack geperfectioneerd door ze met suiker te besprenkelen en natuurlijk de warme chocolade als extra toe te voegen. Maar er is ook een theorie dat de churros eigenlijk door Spaanse herders zijn uitgevonden die oud brood als gefrituurde churros mee namen.

Hoe dan ook, nu kennen we de churros als de typische ‘chocolate con churros’ in Spanje en dat is gewoon een heerlijkheid, op elk moment van de dag. Churros kunnen ‘s morgens gegeten worden maar ook halverwege de dag of als merienda. Ze zijn ook populair om op 1 januari na de jaarwisseling als eerste ontbijt van het jaar te nuttigen. 

In Spanje zijn ook nog verschillende varianten zoals de porras, ruedas en tallos (in Cádiz en Málaga), calentitos (in Sevilla en Huelva) en tejeringos of jeringos (in Córdoba). Er zijn daarnaast gevulde churros met slagroom, chocolade of banketbakkersroom.

Ga naar de inhoud