Search
menu
Search

Luchthaven Zaragoza oefent vliegtuigcrash met radioactief materiaal

Luchthaven Zaragoza oefent vliegtuigcrash met radioactief materiaal
Beeld: AENA / Twitter

Luchthaven Zaragoza oefent vliegtuigcrash met radioactief materiaal

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Op donderdag 11 November vond in de luchthaven van Zaragoza een oefening plaats omtrent de mogelijkheid van een vliegtuigcrash. Voor het eerst werd daarin het risico van de aanwezigheid van radioactief materiaal opgenomen. Het personeel van luchthavenbedrijf Aena droeg bij aan het bijzondere gebeuren.

De oefening vond plaats in het kader van het plan voor bescherming van de luchthaven van Zaragoza. Dit keer ging het om het zogezegde ongeluk met een Boeing 777 die afkomstig was uit Doha (Qatar), met aan boord 8 bemanningsleden. Terwijl het toestel de luchthaven naderde, ondervond het problemen door de hevige wind, waarvoor de controletoren al gewaarschuwd had. Toch beslist de zogezegde piloot het toestel aan de grond te zetten. 

Wanneer één van de bemanningsleden contact opneemt met de landingsbaan, kan de commandant het toestel niet onder controle houden en wordt het vliegtuig van de piste weggeblazen, richting een niet geasfalteerd stuk. Het vliegtuig ondervindt materiële schade. Het gaat dan onder meer om het verlies van de voorste wielen en een breuk in de benzinetank. Er ontstaat een denkbeeldig lek, zonder vuur. Als lik op stuk blijkt er radioactief materiaal aan boord van het toestel te zijn.

Na het ongeluk wordt de algemene noodtoestand afgekondigd. Door de aard van het probleem, activeert de luchthaven ook het Territoriale plan van Civiele Bescherming van de provincie Aragón en het Speciale plan voor Civiele Bescherming bij Radioactieve risico’s.

Aan de oefening namen onder meer de brandweer van Zaragoza, de units van civiele bescherming van Aragón, een aantal ziekenhuizen en personeel van de luchthaven en van de luchtvaartmaatschappijen deel. Volgens de luchthaven verliep alles volgens gepland. 

Met dergelijke oefeningen wil zij de veiligheid van alle passagiers en personeelsleden garanderen, ook in geval van uitzonderlijke noodtoestanden. De directie benadrukt dat dergelijke ongelukken in elk geval hoogst onwaarschijnlijk zijn, maar dat de veiligheidsnormen vereisen op het ergste voorbereid te zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?