Luchthaven Zaragoza oefent vliegtuigcrash met radioactief materiaal

Luchthaven Zaragoza oefent vliegtuigcrash met radioactief materiaal
Beeld: AENA / Twitter

Luchthaven Zaragoza oefent vliegtuigcrash met radioactief materiaal

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ZARAGOZA – Op donderdag 11 November vond in de luchthaven van Zaragoza een oefening plaats omtrent de mogelijkheid van een vliegtuigcrash. Voor het eerst werd daarin het risico van de aanwezigheid van radioactief materiaal opgenomen. Het personeel van luchthavenbedrijf Aena droeg bij aan het bijzondere gebeuren.

De oefening vond plaats in het kader van het plan voor bescherming van de luchthaven van Zaragoza. Dit keer ging het om het zogezegde ongeluk met een Boeing 777 die afkomstig was uit Doha (Qatar), met aan boord 8 bemanningsleden. Terwijl het toestel de luchthaven naderde, ondervond het problemen door de hevige wind, waarvoor de controletoren al gewaarschuwd had. Toch beslist de zogezegde piloot het toestel aan de grond te zetten. 

Wanneer één van de bemanningsleden contact opneemt met de landingsbaan, kan de commandant het toestel niet onder controle houden en wordt het vliegtuig van de piste weggeblazen, richting een niet geasfalteerd stuk. Het vliegtuig ondervindt materiële schade. Het gaat dan onder meer om het verlies van de voorste wielen en een breuk in de benzinetank. Er ontstaat een denkbeeldig lek, zonder vuur. Als lik op stuk blijkt er radioactief materiaal aan boord van het toestel te zijn.

Na het ongeluk wordt de algemene noodtoestand afgekondigd. Door de aard van het probleem, activeert de luchthaven ook het Territoriale plan van Civiele Bescherming van de provincie Aragón en het Speciale plan voor Civiele Bescherming bij Radioactieve risico’s.

Aan de oefening namen onder meer de brandweer van Zaragoza, de units van civiele bescherming van Aragón, een aantal ziekenhuizen en personeel van de luchthaven en van de luchtvaartmaatschappijen deel. Volgens de luchthaven verliep alles volgens gepland. 

Met dergelijke oefeningen wil zij de veiligheid van alle passagiers en personeelsleden garanderen, ook in geval van uitzonderlijke noodtoestanden. De directie benadrukt dat dergelijke ongelukken in elk geval hoogst onwaarschijnlijk zijn, maar dat de veiligheidsnormen vereisen op het ergste voorbereid te zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.