menu: rubrieken, zoeken & meer

Steeds meer landen richten hun pijlen op de niet-gevaccineerden maar hoe is dat in Spanje?

Steeds meer landen richten hun pijlen op de niet-gevaccineerden maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Steeds meer landen richten hun pijlen op de niet-gevaccineerden maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn steeds meer Europese landen waar de niet-gevaccineerden te maken krijgen met nieuwe maatregelen en/of beperkingen. Het zuiden van Duitsland en Oostenrijk waren de eerste plaatsen binnen de EU waar het zogenaamde 2G-systeem werd ingevoerd en het is Oostenrijk waar misschien een lockdown komt voor niet-gevaccineerden. Maar hoe is dat in Spanje?

Terwijl ook Nederland en België steeds strenger worden met hun corona-maatregelen vanwege de stijgende besmettingsgevallen en ziekenhuisopnames, is dat in Spanje nu nog niet het geval. In Spanje geldt nog steeds geen coronapas-verplichting om een bar of restaurant binnen te gaan of om op een terras in de zon te zitten. Alleen in Catalonië en op de Balearen geldt een coronapas-verplichting in de nachthoreca.

Maar hoe zit het met die zogenaamde 2G-maatregel in Spanje? De 2G-maatregel houdt in dat alleen nog gevaccineerden en mensen die zijn genezen van een coronabesmetting een QR-code kunnen krijgen. Een restaurant bezoeken of naar een bar of zelfs naar de kapper gaan als je alleen negatief bent getest kan dan niet meer. Spanje denkt nog helemaal niet na over een 2G- (gevaccineerd of genezen) of zelfs een 3G-systeem (gevaccineerd, getest of genezen) omdat nu nog nergens een coronapas wordt gevraagd, alleen een Europees digitaal coronacertificaat om Spanje binnen te mogen komen.

Maar denkt Spanje na over maatregelen tegen de niet-gevaccineerden ? Nee, op dit moment wordt daar niet over nagedacht. Deels omdat er in verhouding niet veel niet-gevaccineerden zijn in Spanje, al wordt er geschreven over 4,2 miljoen personen (op een bevolking van meer dan 47 miljoen). De vaccinatiebereidheid is enorm hoog in Spanje en bijna 90% (88,9%) van de inwoners vanaf 12 jaar is volledig gevaccineerd terwijl er inmiddels ook bijna 2,2 miljoen mensen zijn met een derde corona ‘boosterprik’ waarvoor men in de rij staat.  

Daarnaast is het zo dat het uitsluiten van niet-gevaccineerden in Spanje gezien wordt als discriminerend en dat is volgens de huidige wetgeving in Spanje niet toegestaan. Ook maakt een uitsluiting van niet-gevaccineerden in Spanje inbreuk op de rechten van de bewoners omdat vaccinatie tegen Covid-19 niet verplicht is. Het beperken van de rechten van een deel van de bevolking wordt in veel landen gerechtvaardigd omdat dit de situatie van de corona-pandemie moet verbeteren maar dat zou in Spanje niet kunnen werken.

Het beperken van de ‘rechten’ van niet-gevaccineerden is een vorm van het dwingen van de personen die niet gevaccineerd zijn dat alsnog te doen. Dat wordt gezien als een indirecte alternatieve oplossing tegen lage vaccinatiepercentages zoals in Oostenrijk met 60% of andere landen waar dat nog lager is. Maar grondrechten zoals werk en mobiliteit zijn in Spanje op grond van of iemand wel of niet gevaccineerd is niet te beperken tenzij er een wet komt die dat grondwettelijk wel toe staat. En aangezien de eerste twee noodtoestanden in Spanje door het Grondwettelijk Hof ongrondwettelijk zijn verklaard, is de kans daarop nu erg klein.