MADRID – Enkele weken geleden werd er in de Spaanse pers alarmerend geschreven over de start van de achtste coronagolf, maar na twee weken van lichte stijgingen in het aantal op corona positief geteste personen en ziekenhuisopnames, is dat nu gestabiliseerd. De cijfers zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid niet alarmerend en er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden, maar men blijft waakzaam.
Het aantal ziekenhuisopnames van covidpatiënten in Spanje is volgens de wekelijkse cijfers (PDF) de afgelopen week iets gestegen naar 3372 personen, ongeveer 40 meer dan een week daarvoor. De druk op de ziekenhuizen is daarmee ook iets gestegen naar 2,73 procent van de ziekenhuisbedden bezet met covidpatiënten. Wat betreft de covidpatiënten die zich op de intensive care afdeling bevinden, is dat met 20 personen gestegen naar 210 patiënten, 2,40 procent van alle UCI-bedden.
Er zijn volgens de wekelijkse cijfers (PDF) 21.896 nieuwe positief geteste personen bijgekomen in Spanje, ongeveer 1500 minder dan de week daarvoor. Hierdoor is het totaal aantal positief geteste personen sinds maart 2020 gestegen naar 13.551.539 personen. De afgelopen zeven dagen zijn ook 86 personen met of door covid-19 overleden waardoor het aantal officieel geregistreerde en bevestigde covid-doden steeg naar 115.357 personen.
Corona-vaccinatie
Enkele weken geleden is men in Spanje begonnen met het zetten van de vierde coronaprik bij alle personen vanaf 60 jaar waarbij men is begonnen met de groep 80-plussers, bewoners van verzorgingshuizen en kwetsbare personen. In totaal zijn in Spanje 40.666.825 inwoners vanaf 5 jaar met twee coronaprikken en hebben 26.178.481 personen een eerste boosterprik of herhaalprik ontvangen, in totaal dus drie prikken terwijl 4.631.612 personen van 60 jaar en ouder een vierde prik hebben ontvangen, zoals in de wekelijkse cijfers (PDF) te zien is.
Nog geldende corona-maatregelen
Wat betreft de eventueel te nemen coronamaatregelen wordt daar in Spanje nog niet over gediscussieerd omdat de situatie nog niet alarmerend is. Zoals bekend geldt in Spanje nog steeds een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zoals bus, trein, tram, metro en taxi en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.