Zestien agenten ontruimen bezette luxe chalets in Marbella

Zestien agenten ontruimen bezette luxe chalets in Marbella
Beeld: Policía Local Marbella / Facebook

Zestien agenten ontruimen bezette luxe chalets in Marbella

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Het is in Spanje een wijdverbreid fenomeen. Terwijl tweede verblijvers in hun thuisland zijn, wordt hun buitenverblijfje in Spanje gekraakt door zogeheten okupas. In Marbella is een brigade van 16 agenten al twee jaar lang druk bezig met het ontruimen van bezette luxe chalets.

Het was een ongebruikelijke piek op de elektriciteitsrekening die bij een man uit de buurt El Rosario verdenking opwekte. In die buurt in Marbella vind je gemakkelijk woningen met een waarde boven de twee miljoen Euro. De banden tussen buren zijn er niet zo sterk; iedereen draagt de privacy hoog in het vaandel. Wanneer er iets gebeurt, kan het dus even duren voor de afwezige eigenaar dat in de gaten krijgt. 

Na een bezoek van de Nationale Politie kreeg de man te horen dat zijn huis bezet was door okupas. Erger nog, ze hadden de woning omgetoverd in een grote Marihuanaplantage, die elke minuut van de dag elektriciteit opslokte. De daders hadden de woning helemaal verbouwd zodat die precies aan hun wensen voldeed.

De trend is ondertussen zo normaal geworden in Marbella dat de politie er een speciale brigade oprichtte. Die ‘antiokupa brigade’ realiseerde zo de afgelopen twee jaar 25 ontruimingen.

“Vaak gaat het om slachtoffers van buitenlandse origine die hier een tweede woning hebben en meestal zelfs niet weten dat hun huis bezet wordt door okupas”, klinkt het bij Jorge Iglesias, verantwoordelijke van de brigade. “Door de lage sociale cohesie in die buurten duurt het soms maanden voor de okupas ontdekt worden”.

Langs de hele Costa del Sol ziet de brigade trouwens nog een andere, complexere trend. Okupas bezetten er halfafgewerkte huizen die leeg zijn blijven staan na de crisis. Ze werken het huis zelf af en blijven er vervolgens in wonen. In die gevallen wordt er vaak nooit klacht neergelegd en is het niet eenvoudig stappen te ondernemen.

Ga naar de inhoud