menu: rubrieken, zoeken & meer

Benidorm aast op Europees geld voor nieuwe fietspaden langs de kust

Oeps ... foto ontbreekt!

Benidorm aast op Europees geld voor nieuwe fietspaden langs de kust

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BENIDORM – De gemeente Benidorm heeft een verzoek ingediend bij de Generalitat Valenciana om uit het zogenaamde FEDER programma één miljoen euro te ontvangen om het fietspadennetwerk langs de Levante kust te verbeteren en uit te breiden. Met dat extra geld kan de gemeente tot 12 kilometer aan nieuwe fietspaden aanleggen langs de kust van de populaire kustplaats.

Het aanleggen van fietspaden kost geld en dat probeert de gemeente van Benidorm los te peuteren van de Generalitat Valenciana. Benidorm wil graag aanspraak maken op het fonds van het “Programa Operativo del Fondo Europeo de Desarrollo Regional de la Comunitat Valenciana” ofwel FEDER, een Europees fonds wat de regionale deelstaat kan gebruiken voor nieuwe projecten voor ontwikkeling van de regio tussen 2014 en 2020.

De gemeente Benidorm wil graag de fietspaden langs de Levantekust uitbreiden en/of aanleggen om zo een netwerk van 12 kilometer fietspaden te genereren. Het gaat daarbij met name om de aanleg van nieuwe fietspaden langs de straten Avenidas Europa, Derramador, Comunidad Valenciana, Bernat de Sarriá, Atmella del Mar, Severo Ochoa, Pekín, Sierra Dorada en Hamburgo. Daarnaast moeten er zogenaamde ciclo-calles (letterlijk fietsstraten) komen langs de avenidas Ciudad Real, Zamora, Ibiza, Lepanto, Roma en Londres. Naast deze fietspaden heeft de gemeente nog meer plannen voor fietspaden en verbeteringen.

Lees ook: Is Benidorm de ideale “bikefriendly” stad die ze graag wil zijn?

Fietspaden

Benidorm wil 50 kilometer aan fietspaden hebben waardoor zo’n beetje elk deel van de populaire kustplaats op de fiets te bereiken zal zijn, iets wat dit jaar nog niet gelukt is. De fietspaden gaan van de ene kant van de badplaats naar de andere kant en er zijn ook verbindingen met andere nabijgelegen badplaatsen zoals Alfaz del Pi en Villajoyosa. Als het aan de gemeente ligt komen er alleen maar meer fietspaden bij in de toekomst.

Openbaar verhuur systeem

Benidorm heeft al enkele jaren de inmiddels populaire fietsverhuur service BiciDorm in gebruik, een vorm van openbaar vervoer maar dan op de leen/huurfiets. Met dit systeem kun je gebruik maken van de meerdere fietsenstallingen in de stad waar fietsen staan die men voor een bepaald bedrag mee kan nemen en weer bij een andere fietsenstalling kan achterlaten. Dat systeem is inmiddels in praktisch heel Spanje geïntroduceerd maar in de meeste gevallen is dat alleen voor de inwoners van een stad.

In het geval van Benidorm kan iedereen gebruik maken van de fietsen, dus ook de vakantiegangers en overwinteraars. Gedurende de eerste jaren waren er 200 fietsen maar dat aantal is inmiddels opgelopen naar 400 fietsen of meer. Prijzen lopen uiteen van 4,55 euro per dag tot 30 euro per jaar (ex BTW) en men kan zich op deze website inschrijven voor de service.

VRAAG AAN DE LEZERS: Is Benidorm een goede stad om te fietsen? Zijn er voldoende (en veilige) fietspaden te vinden? Zijn er genoeg fietsstallingen en andere voorzieningen? Laat het ons weten zodat alle lezers een beter beeld krijgen van Benidorm als fietsstad 🙂