skip to Main Content
Benidorm aast op Europees geld voor nieuwe fietspaden langs de kust

Benidorm aast op Europees geld voor nieuwe fietspaden langs de kust

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BENIDORM – De gemeente Benidorm heeft een verzoek ingediend bij de Generalitat Valenciana om uit het zogenaamde FEDER programma één miljoen euro te ontvangen om het fietspadennetwerk langs de Levante kust te verbeteren en uit te breiden. Met dat extra geld kan de gemeente tot 12 kilometer aan nieuwe fietspaden aanleggen langs de kust van de populaire kustplaats.

Het aanleggen van fietspaden kost geld en dat probeert de gemeente van Benidorm los te peuteren van de Generalitat Valenciana. Benidorm wil graag aanspraak maken op het fonds van het “Programa Operativo del Fondo Europeo de Desarrollo Regional de la Comunitat Valenciana” ofwel FEDER, een Europees fonds wat de regionale deelstaat kan gebruiken voor nieuwe projecten voor ontwikkeling van de regio tussen 2014 en 2020.

De gemeente Benidorm wil graag de fietspaden langs de Levantekust uitbreiden en/of aanleggen om zo een netwerk van 12 kilometer fietspaden te genereren. Het gaat daarbij met name om de aanleg van nieuwe fietspaden langs de straten Avenidas Europa, Derramador, Comunidad Valenciana, Bernat de Sarriá, Atmella del Mar, Severo Ochoa, Pekín, Sierra Dorada en Hamburgo. Daarnaast moeten er zogenaamde ciclo-calles (letterlijk fietsstraten) komen langs de avenidas Ciudad Real, Zamora, Ibiza, Lepanto, Roma en Londres. Naast deze fietspaden heeft de gemeente nog meer plannen voor fietspaden en verbeteringen.

Lees ook: Is Benidorm de ideale “bikefriendly” stad die ze graag wil zijn?

Fietspaden

Benidorm wil 50 kilometer aan fietspaden hebben waardoor zo’n beetje elk deel van de populaire kustplaats op de fiets te bereiken zal zijn, iets wat dit jaar nog niet gelukt is. De fietspaden gaan van de ene kant van de badplaats naar de andere kant en er zijn ook verbindingen met andere nabijgelegen badplaatsen zoals Alfaz del Pi en Villajoyosa. Als het aan de gemeente ligt komen er alleen maar meer fietspaden bij in de toekomst.

Openbaar verhuur systeem

Benidorm heeft al enkele jaren de inmiddels populaire fietsverhuur service BiciDorm in gebruik, een vorm van openbaar vervoer maar dan op de leen/huurfiets. Met dit systeem kun je gebruik maken van de meerdere fietsenstallingen in de stad waar fietsen staan die men voor een bepaald bedrag mee kan nemen en weer bij een andere fietsenstalling kan achterlaten. Dat systeem is inmiddels in praktisch heel Spanje geïntroduceerd maar in de meeste gevallen is dat alleen voor de inwoners van een stad.

In het geval van Benidorm kan iedereen gebruik maken van de fietsen, dus ook de vakantiegangers en overwinteraars. Gedurende de eerste jaren waren er 200 fietsen maar dat aantal is inmiddels opgelopen naar 400 fietsen of meer. Prijzen lopen uiteen van 4,55 euro per dag tot 30 euro per jaar (ex BTW) en men kan zich op deze website inschrijven voor de service.

VRAAG AAN DE LEZERS: Is Benidorm een goede stad om te fietsen? Zijn er voldoende (en veilige) fietspaden te vinden? Zijn er genoeg fietsstallingen en andere voorzieningen? Laat het ons weten zodat alle lezers een beter beeld krijgen van Benidorm als fietsstad 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Laat Brussel dan eerst maar eens komen kijken wat ze met dat geld willen gaan doen voordat het in bepaalde zakken verdwijnt.
  Wedden dat het dan niet doorgaat als ze er echte verkeerskenners naar laten kijken en beoordelen?

 2. Ik wil het best niet netjes zeggen. Compleet van de pot gepleurd die bedenkers van de Benidormse fietspaden bedenkers. En nu moet het ook nog met Europees belasting geld betaald worden.

  Ze trekken gewoon twee rode strepen over het MIDDEN van de weg en dan is er een zogenaamd fietspad ontstaan. Of twee rode verfstrepen als afscheiding tussen een tweerichtings vierbaansweg. Hoe veilig of gevaarlijk wil je het hebben?

  Noord Afrikaans gedrag van zeer simpele zielen, dat is het.

  1. Dat heb je best niet netjes gezegd, Henk. Ben het helemaal met je eens. En helaas geldt het niet alleen voor de fietpaden bedenkers in Spanje…

 3. Het fietspad tussen benidorm en albir is nu voor de helft klaar. Nu nog de andere helft aub.

 4. Laat ik het netjes zeggen. Er zit iets los bovenin van de fietspaden bedenkers in Benidorm, Albir, Altea en Calp. Benidorm en Calpe fietspaden die midden op de rijbaan zijn geplaatst. Belachelijk onveilig.
  Altea fietspaden die opeens eindigen en (langs strand) tussen restaurant terrassen door laveren. Obers, klanten steken al dan niet beschonken het fietspad over. Levensgevaarlijk situaties. Maar ja heel voorzichtig fietsen en je overleefd het misschien

  1. En op basis van welk onderzoek is er door u bepaald dat centraal geplaatste fietspaden onveilig zijn? Ik maak regelmatig gebruik van die fietspaden en voel me absoluut niet onveilig en er zijn gelukkig ook nog geen ongelukken gebeurd die toe te wijzen zijn aan deze weg inrichting. Men is het niet gewend maar dat betekent niet dat het achterlijk is…..

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken