Valencia kwaad om Britse veganisten melk wat eigenlijk horchata is

Valencia kwaad om Britse veganisten melk wat eigenlijk horchata is
Beeld: Tigermylk (Facebook)

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – De Valencianen weten het zeker, de in Groot Brittannië als nieuw gepresenteerde veganisten melk is gewoon een kopie van de horchata uit Valencia. Het recept van de “tigermylk” lijkt wel erg veel op dat van de eeuwenoude horchata en dus is men kwaad in Valencia.

Is het een nieuwe melk voor veganisten of is het de bekende horchata, dat is de vraag. In Groot Brittannië heeft men een nieuw product aangekondigd met de naam “tigermylk” wat de Engels naam is voor “chufas”, ofwel “tiger nuts” met daarbij het woord “milk” maar dan geschreven als “mylk”. De “chufas” heten in het Nederlands tijgernoot of meer bekend aardamandel, het hoofdbestanddeel van de Valenciaanse specialiteit horchata.

In Groot Brittannië wordt de “tijgermelk” ofwel “tigermylk” aangekondigd als een eeuwenoude Afrikaanse traditie gemaakt met o.a. tijgernoten, erwten en zonnebloemolie. Er zijn echter meerdere versies van de Tigermylk met verschillende smaken en kleuren.

In Valencia zegt men echter dat het nieuwe Britse product niets anders is dan een verbasterde versie van de horchata die typisch is voor de regio Valencia maar dat dit niet erkend wordt. In plaats van aan te kaarten dat het een Spaans product is zegt men dat het uit Afrika komt.

Horchata (orxata in het Valenciaans) is een Spaanse drank uit de Comunidad Valenciana. Het is een melkachtige substantie, gemaakt van aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. De drank wordt buiten Spanje ook gemaakt in Italië en op Malta maar dan met wilde amandelolie. In Frankrijk wordt een vergelijkbaar drankje gemaakt maar dan op basis van gerst.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

Reageer op dit artikel

  Abonneren  
Abonneren op
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.