Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (39)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (39)
Beeld: Canva

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (39)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Wat een weer, al meer dan een  week heeft het hier geregend en met tijden niet zo’n beetje ook. Al was het bij ons zeker niet zo erg als in andere delen van Spanje. We wonen op een berg dus van overstromingen hebben wij geen last. Wel hier en daar een lekkage kunnen constateren. Op de plek waar de schoorsteen van het fornuis door het dak gaat lekt het, ik had er al wel eens water op de grond gezien maar nu weet ik ook waar het zit. In de stal aan huis, die ooit woonkamer moet worden, heb ik ook twee natte plekjes op grond gezien. Moet ik dus ook een voor het dak op. De stal waar de koeien staan lekt het ook hier en daar. Al lijkt het er meer op dat de regen door de wind onder de pannen geblazen wordt. Goed, geen prettig weer met al die regen en wind. Lekker veel wandelen met Orion en Antares zat er niet in. Afgelopen vrijdag was de eerste dat dat het wat beter was in de middag en zagen we zowaar de zon, al was het maar eventjes. Vandaag, zaterdag, lijkt het weer een vakantiedag te hebben, geen wind, geen regen en geen zon. We gaan denk ik vandaag maar wel een flinke wandeling maken met de honden. Maar genoeg over het weer.

In de eetkamer zit dus die nieuwe deur. We willen er nog een want we hebben nog een klein raam in de eetkamer. Ook aan die kant is het uitzicht mooi en willen we dat dus meer zien. Als we over er over hebben met de buren, als zij de koeien binnen hebben gezet, zegt de buurman dat we daar maar beter een vergunning voor aan moeten vragen. De buren zijn aardige mensen, maar het glas is wel altijd half leeg. Een vergunning zouden wel eens nodig kunnen hebben voor als iemand van een van de dorpjes in de buurt, links en rechts van ons zijn dorpjes op een kilometer afstand, er bij de gemeente iets van gaat zeggen. Que? Dorpje links kan de ramen/deuren niet zien en het andere dorpje ziet ons niet. Ja… maar je weet maar nooit, volgens de buurman.

Naar het gemeentehuis, aan de balie vertellen we wat we willen vragen. De medewerkster vertelt ons dat we op de tweede verdieping moeten zijn bij het laatste kantoortje aan de rechterkant. Als de man, die daar hoort te zitten, klaar is met de rookpauze bij een open raam en dus weer op zijn plaats zit legt Sol uit wat we willen vragen. Ik laat de foto van het bestaande raam zien. Nee hoor, geen vergunning nodig, zegt hij. Volgens hem heeft daar al eens een groter raam gezeten, helemaal geen probleem. Perfect dus, nu moet ik alleen aan de buitenkant nog even kijken, als het een keer droog is, of het ook werkelijk kan. Ik denk het wel, want er zit nu ook een raam, maar ik wil het gewoon even zeker weten. Zoals ik eerder schreef was het vrijdagmiddag droog, ladder naar buiten en op onderzoek uit bij het raam. Het kan! Daar zijn we blij meer. Sol maakt volgende week een afspraak om in te meten en dan kan ik weer gaan slijpen. Dat ga ik nu zoveel mogelijk van af de buitenkant doen omdat de eetkamer binnen eigenlijk zo goed als klaar is. Ik heb nog wat puntjes en die moeten hier en daar nog op een i. En al dat stof wil ik nu zoveel mogelijk buiten houden.

Kwam er genoeg water uit de lucht, uit de grond is dat een beetje een probleem. We hebben water van twee verschillende bronnen, een bron is zonder pomp, de andere met. Die zonder pomp is niet genoeg voor moderne machine zoals de wasmachine en de vaatwasser. Maar ook de geiser voor de badkamer heeft er problemen mee, maar na wat afstellen hebben we wel warm water voor de douche. We weten eigenlijk nog niet wat er mis is met de bron met de pomp; is er iets met de pomp, is er iets met een terugslagklep die ergens bij de pomp moet zitten, staat er geen water in de bron? Geen idee. Ik heb een poging gedaan de 50 meter lange dikke slang met de pomp daaraan vast omhoog te trekken, maar dat krijg ik niet voor elkaar. Sol heeft contact gehad met het bedrijf die de pomp ooit in de bron heeft laten zakken. We bellen terug. Nog maar eens gebeld, dan krijgt Sol een vrouw aan de telefoon maar die weet van niets, het blijkt de werkster te zijn van het bedrijf. Later die dag probeert Sol het nog maar eens. Nu is het antwoord ‘is er nog niemand geweest? Heeft er niemand gebeld?’ Ik ga het regelen. Het is nu zaterdag en ik geloof niet dat er nog iemand komt. We hebben water, dus zo erg is het nou ook weer niet.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?