skip to Main Content

Las cajas de ahorro moeten volledige openheid geven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Spaanse spaarbanken, de zogeheten cajas de ahorro, moeten deze maand volledige openheid geven over de verliezen op hun vastgoedportefeuilles en slechte leningen. Op die manier hopen de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero en de Spaanse centrale bank internationale investeerders ervan te overtuigen dat Spanje geen Griekenland of Ierland is, en dat er dus zonder risico geld geleend kan worden aan Spaanse banken en de staat.

Volgens Zapatero is de aandacht van internationale beleggers volledig gevestigd op de crisis van de huizenmarkt, met als gevolg dat zowel de banken als de Spaanse staat alleen tegen hoge rentes geld kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkten. ‘Daarom moeten de cajas hun kapitaalstructuur verbeteren en hun balansen op orde maken’, aldus Zapatero. Bovendien moeten deze spaarbanken ook gedetailleerd weergeven welke financieringsbehoefte ze hebben.

De cajas, die de helft uitmaken van de Spaanse bankensector, leenden jarenlang volop aan huizenbezitters, bouwer en projectontwikkelaars. Toen de vastgoedzeepbel uiteen is spatte, verkeerde een deel in grote problemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend