skip to Main Content
Ondanks winst conservatieven krijgt het Spaanse Congres een socialistische voorzitter

Ondanks winst conservatieven krijgt het Spaanse Congres een socialistische voorzitter

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

patxilopez1aMADRID – Bij de verkiezingen van 20 december vorig jaar wist de conservatieve partij PP de meeste stemmen te krijgen maar aangezien het politieke klimaat in Spanje veranderd is, staat de PP er praktisch alleen voor en steunen geen van de andere grote partijen een regering van de PP. Het eerste bewijs hiervan zal zijn dat voor het eerst in de Spaanse geschiedenis er geen voorzitter van het congres zal zijn die afkomstig is uit de meest gekozen partij.

De socialistische Patxi López is door de PSOE en Ciudadanos naar voren geschoven als kandidaat voor het voorzitterschap van het Spaanse congres en parlement. De PP had geen andere keuze dan dit te accepteren aangezien ze er, ondanks het feit dat ze de grootste partij zijn, alleen voor staan. Daarnaast had de PP ook geen kandidaat naar voren geschoven waardoor Patxi López de enige kandidaat is.

In het voorzitterschap van het Spaanse congres zal de PP 3 van de 9 stoelen bezetten, de PSOE 2 stoelen en het voorzitterschap en de partijen Ciudadanos en Podemos elk ook twee stoelen. De overeenkomst over het voorzitterschap van het congres is tot stand gekomen door afspraken tussen de PSOE en Ciudadanos. Podemos is bij deze gesprekken, ondanks het feit dat deze partij als derde grote werd gekozen, buiten spel gelaten.

Nu deze overeenkomst is gemaakt tussen Ciudadanos en PSOE meent men dat dit een weg is die ook voor de vorming van een nieuwe Spaanse linkse regering van meerdere partijen wordt ingeslagen. De betrokken partijen ontkennen dit. Mocht het echter wel zo zijn, dan kan Spanje voor het eerst in de geschiedenis een regering krijgen bestaande uit meerdere politieke partijen, iets wat in Nederland en België overigens al jaren gebeurt maar wat voor Spanje compleet nieuw zal zijn.

Patxi López zijn volledige naam is Francisco Javier López Álvarez en werd op 4 oktober 1959 geboren. Tussen 2009 en 2012 was de socialistische López de regionale premier of Lehendakari voor het Baskenland en van 2002 tot 2014 tevens de regionale voorzitter van de Baskische Socialistische PSOE Euskadi afdeling – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken