skip to Main Content
Het hoe en wat over hoe je vanuit Spanje kunt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart

Het hoe en wat over hoe je vanuit Spanje kunt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ben je woonachtig in Spanje terwijl er in Nederland verkiezingen worden gehouden? Dan kun je toch jouw stem uitbrengen. Op 15 maart 2017 vindt de verkiezing plaats van de leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Jij als kiesgerechtigde Nederlander in het buitenland kunt je stem uitbrengen voor deze verkiezingen. Daarvoor moet je jezelf eerst registreren bij de gemeente Den Haag, ook als je jezelf al eens eerder hebt geregistreerd voor een verkiezing of referendum. We leggen het kort uit maar wees er snel bij want dat moet allemaal voor 1 februari gebeuren.

Komende 15 maart zijn er verkiezingen in Nederland en veel Nederlanders die in Spanje wonen of dan op vakantie zijn kunnen toch vanuit Spanje een stem uitbrengen. Om vanuit Spanje (en buitenland in het algemeen) te kunnen stemmen moet je aan de volgende criteria voldoen:

 • de Nederlandse nationaliteit bezitten
 • op woensdag 15 maart 2017 (de dag van de stemming) 18 jaar of ouder zijn
 • niet zijn ingeschreven in een Nederlandse gemeente, Bonaire, Sint Eustatius of Saba
 • niet uitgesloten zijn van het kiesrecht

Hoe kunt je jezelf registreren als kiezer in het buitenland?

Als je wilt stemmen voor de leden van de Tweede Kamer dan moet je jezelf eerst registreren bij de gemeente Den Haag. Dat kan nog tot en met 1 februari 2017. Je kunt het registratieformulier via deze link vinden. Vul het registratieformulier volledig in, onderteken het en voeg een kopie van je bewijs van Nederlanderschap bij. Een bewijs van Nederlanderschap is nodig om vast te kunnen stellen of je de Nederlandse nationaliteit bezit.

Een bewijs van Nederlanderschap is:

 • een kopie van uw geldige paspoort
 • een kopie van uw geldige identiteitskaart
 • een kopie van uw geldige identiteitskaart van Bonaire, Sint Eustatius of Saba of uw geldige identiteitskaart van Aruba, Curaçao of Sint Maarten waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld
 • een kopie van uw verklaring van Nederlanderschap

Gebruikt je een kopie van het paspoort of identiteitskaart dan moeten die documenten nog geldig zijn op 30 januari 2017. Stuur je een verklaring van het Nederlanderschap mee met het registratieformulier dan mag die verklaring op 30 januari 2017 niet ouder zijn dan 3 jaar. Een verklaring van het Nederlanderschap kun je krijgen bij een Nederlandse ambassade of consulaat, in het geval van Spanje in Madrid en Barcelona. Het is niet helemaal bekend of je bij alle overige Nederlands Honorair Cunsulaten in Spanje terecht kunt. Neem contact met deze op om dat zeker te weten. Je vind ze via deze link. De adressen van alle Nederlandse ambassades en consulaten vind je via deze link.

Inleveren registratieformulier

Je kunt het ondertekende formulier met het bewijs van Nederlanderschap op drie manieren inleveren, namelijk:

 • inscannen en per e-mail opsturen naar kbn.verkiezingen@denhaag.nl
 • per post opsturen naar de gemeente Den Haag (postbus 84008, 2508 AA Den Haag, Nederland)
 • per post opsturen of in persoon afgeven bij de Nederlandse ambassade of een consulaat-generaal in het land waar je woont

Kies je ervoor het registratieformulier per post te sturen, houd er dan rekening mee dat het registratieformulier uiterlijk op 1 februari 2017 moet zijn ontvangen bij de gemeente Den Haag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Er staat toch duidelijk in het artikel: “veel Nederlanders die in Spanje wonen of dan op vakantie zijn.” Dat klopt toch gewoon niet “op vakantie zijn”. Dat had er gewoon niet mogen staan.

  En welke garantie krijg ik dat als ik iemand machtig dat die ook de stem uit brengt op de partij waar ik op wil stemmen?
  Familie heb ik niet die ik kan machtigen en mijn vrouw kan ik niet machtigen want we zijn samen op vakantie. Ik kan het alleen aan de buren vragen. Nou daar pas ik voor. Bovendien schrijf ik dat ik al 9 jaar niet heb kunnen stemmen. Als ik iemand machtig stem ik toch niet, dan stemt een ander.
  Laten ze het zo maken dat je je stem al van te voren kunt uitbrengen zoals in de Verenigde Staten ook mogelijk is.

 2. Hoezo: en veel Nederlanders die in Spanje wonen of dan op vakantie zijn kunnen toch vanuit Spanje een stem uitbrengen.

  Als je in Nederland bent ingeschreven en je bent op vakantie in Spanje kun je niet in het buitenland stemmen. Door deze stomme regeling heb ik al 9 jaar niet meer kunnen stemmen want ik ben meestal op vakantie tijdens de verkiezingen.

  1. Ed, er staat ook in het artikel dat: “niet zijn ingeschreven in een Nederlandse gemeente, Bonaire, Sint Eustatius of Saba” een vereiste is. Maar jij kunt als je met vakantie gaat tijdens de verkiezingen gewoon iemand anders machtigen om voor jou te stemmen! Dan gaat je stem dus niet verloren.

   1. ik weet dat je iemand kunt machtigen door op je uitnodiging tot stemmen alle gegevens in te vullen en een kopie van je ID mee te geven maar wat als je al weg bent voordat je de uitnodiging tot stemmen toegezonden krijgt?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken