skip to Main Content
Opiniepeiling laat zien dat bij verkiezingen Ciudadanos flink zal stijgen ten koste van de PP

Opiniepeiling laat zien dat bij verkiezingen Ciudadanos flink zal stijgen ten koste van de PP

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een onderzoek van het bedrijf SocioMétrica voor de Spaanse krant El Español geeft aan dat er grote wijzigingen op komst zijn in het kiesgedrag van de Spaanse bevolking. Het voorspelt dat de grootste verliezer de regerende Partido Popular (PP) zal zijn dat zijn 137 zetels in het parlement ziet terugvallen tot 97 zetels. De grootste winnaar is Ciudadanos dat zijn zetelaantal ziet oplopen van 32 tot 86. Na de grote winst in het Catalaans parlement zou er nu dus een grote vooruitgang komen in het nationale parlement.

Volgens dezelfde opiniepeiling zou de socialistische partij PSOE een kleine winst van vier zetels laten optekenen van 85 naar 89. Het extreem linkse blok van Podemos zou terugvallen van 71 naar 49 zetels.

Als we de cijfers goed bekijken dan zou de coalitie tussen de PP en Ciudadanos sterker worden maar de leider van Ciudadanos, Albert Rivera, zal een meer dragende positie in de coalitie kunnen afdwingen. Daarnaast is er ook altijd nog de mogelijkheid dat Ciudadanos een coalitie aangaat met de PSOE partij, iets wat ze bij de vorige verkiezingen ook al geprobeerd hebben.

Men verwacht dat de aanpak van de Catalaanse crisis door de huidige regering een deel van de kiezers heeft laten weggaan van de PP om zo de overstap naar Ciudadanos te maken, de van oorsprong Catalaanse partij die ook in Catalonië zelf erg populair is geworden.

Men moet wel bedenken dat opiniepeilingen dikwijls onnauwkeurig zijn en dat de volgende verkiezingen pas in 2020 zijn, tenzij er vervroegde verkiezingen komen, iets wat de minister-president Mariano Rajoy (PP) voorlopig compleet uitsluit. Vervroegde verkiezingen zou wel in het voordeel zijn van de Ciudadanos en PSOE partijen.

Foto: Eldiario.es

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Laat ze eerst bewijzen in Catalunya dat ze een regering op de een kunnen brengen vooraleer nationaal te denken: is gewoon een nazinderen van wat in de regio gebeurt. Neemt niet weg dat goed artikel is maar ik ben echt niet onder de indruk van hoe de “grootse” partij zich voorbereidt, al denk ik dat ze de sleutel in handen hebben !

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken