skip to Main Content
Spaanse gewoontes waar buitenlandse toeristen nog wel eens van opkijken

Spaanse gewoontes waar buitenlandse toeristen nog wel eens van opkijken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is een van de meest geliefde toeristische bestemmingen binnen Europa voor een groot deel van de bevolking van de Europese Unie en dat is natuurlijk niet voor niets. Spanje heeft stranden, zon, bergen, natuur, cultuur, gastronomie en vriendelijke mensen die van het leven genieten. Er zijn echter gewoontes of gebruiken die soms nog wel eens vreemd lijken in de ogen van de internationale bezoekers.

Ieder land heeft zo haar gewoontes en Spanje is daar natuurlijk geen uitzondering op. Sterker nog, het zijn vaak die typische Spaanse gewoontes wat bezoekers leuk vinden als ze het land bezoeken. Ook voor diegene die in Spanje zijn gaan wonen is het aanpassen maar met de tijd went men er wel aan en in sommige gevallen wil men niet meer anders. Hieronder omschrijven we slechts enkele van die typisch Spaanse gewoontes. Weet je er meer te noemen, laat het ons dan weten door een reactie te plaatsen onderaan het artikel 🙂

Brood

De gastronomie is een gewoonte of meer cultuur waarvan veel buitenlanders opkijken als ze Spanje bezoeken. Een van die onderdelen is het brood. Spanje staat niet bekend als het land waar het beste brood vandaan komt maar wel dat er altijd brood aanwezig is. Als je ergens gaat eten wordt er altijd wel een mandje met brood op tafel gezet en ook thuis eten de Spanjaarden graag brood bij alle maaltijden.

Sobremesa

Eten is belangrijk voor de Spanjaarden en de sobremesa is waarschijnlijk net zo belangrijk of wellicht nog wel belangrijker. De sobremesa is wat er na de maaltijd gebeurd, het natafelen. Na genoten te hebben van die heerlijke maaltijd is het niet gebruikelijk om meteen het restaurant te verlaten maar om heerlijk onder het genot van een koffie, infusión of cognac te praten over van alles en nog wat. Een middag of avond uit eten kan zo al vaak diverse uren in beslag nemen.

Tapeo

De tapeo ofwel tapas eten in een bar is ook iets typisch Spaans en is door hen uitgevonden. De “tapeo” kan ook omschreven worden als “ir de tapas”, in een bar een biertje of wijntje drinken met daarbij een tapa. In veel zogenaamde tapasbars (al noemt men dat in Spanje niet zo) worden specialiteiten van het huis geserveerd of is er een groot aanbod van tapas of wat in de grote steden en bij veel toeristen nog populairder is, pintxos (kleine broodjes met van alles en nog wat erop. In sommige steden is het de gewoonte om niet in een bar te blijven maar verschillende bars te bezoeken. Tot de verrassing van veel buitenlanders zijn de tapas zelfs soms gratis (maar helaas niet meer overal).

Herrie

Als er een ding is waar men in Spanje goed in is, is dat het maken van herrie en het zorgen voor geluidsoverlast. Dat kan men goed of slecht opvatten maar een groepje van 4 Spanjaarden maken al pratend meer herrie dan een groep van 20 Nederlanders/Belgen. In Spanje houdt men van hard praten waarbij het hen niets uitmaakt of een ander het hele verhaal kan volgen, of dat nu gebeurd in een restaurant, op een terras of door de mobiele telefoon. Uiteraard zijn niet alle Spanjaarden luidruchtig maar het is wel iets typisch Spaans waar veel buitenlanders nogal eens van opkijken.

Dagindeling

Als er iets is wat anders is in Spanje dan in Nederland of België is dat wel de dagindeling. Met name de indeling wat eten betreft is compleet anders waarbij men tussen de middag alles sluit (ook niet meer overal) en uitgebreid uit eten gaat voor de lunch (comida). Deze maaltijd is in de meeste gevallen warm en wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Als dat nog niet genoeg is dan wordt pas laat tussen 21.00 en 22.00 uur het avondeten (cena) genuttigd wat vaak minder uitgebreid is dan de lunch. Het is op veel plaatsen dan ook heel normaal om tussen de middag volle restaurants en terrassen te zien waarbij op veel plaatsen speciale dagmenu’s of “menu del día” genuttigd worden.

Banken

Iets anders wat typisch Spaans is zijn de openingstijden van de banken. Deze zijn in het merendeel alleen geopend op maandag tot en met vrijdag tot 15.00 uur in en sommige gevallen tot 14.00 uur. Tegenwoordig zijn er wel veel banken ook ‘s-middags geopend of doen dat eenmaal per week maar over het algemeen zijn de banken alleen open “por las mañanas”. Pinnen kan uiteraard wel de hele dag door maar als je net iets meer moet doen dan moet je in de rij staan en alleen tot 15.00 uur.

Siesta

We kunnen de siesta niet overslaan aangezien dat toch echt iets typisch Spaans is. Siesta wil niet zeggen dat iedereen plat gaat om te slapen maar wel om even een tijd voor jezelf te nemen. Dat kan door te slapen, dat kan door te wandelen, dat kan door te lunchen en sommigen gaan tijdens de siesta sporten. De siesta is in de meeste grote steden niet meer zo gebruikelijk maar bezoek tussen 14 en 16 uur maar eens het platteland en je ziet veel slaperige dorpen. Een ding is zeker, de siesta heeft een grote impact op het dagelijkse leven in Spanje en is daarnaast ook iets wat door de meeste buitenlanders die in Spanje komen wonen het snelst wordt overgenomen als nieuwe gewoonte.

Feest en festiviteiten

In Spanje houdt men van feestvieren en als het even kan dan wordt alles aangegrepen om er een feestje van te bouwen. Gedurende het hele jaar door wordt er gefeest in Spanje en er is eigenlijk altijd wel wat loos. Sommige van deze feesten zijn zeer belangrijk en een grote toeristische trekpleister geworden maar andere festiviteiten worden door niet-Spanjaarden (en ook veel Spanjaarden) zwaar bekritiseert zoals het stieenvechten en stierenrennen. In de meeste gevallen wordt er een traditie volgehouden en dat is natuurlijk goed maar soms moeten tradities met de tijd meegaan en veranderen.

Dit zijn slechts acht typisch Spaanse gewoontes die men aantreft in Spanje maar uiteraard zijn er nog veel meer te bedenken. Heb je nog tips, schrijf dat dan hieronder als een reactie dan kunnen we de lijst aanvullen 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 30 reacties
 1. Ik verbaas me elke keer aan de kassa, als de persoon achter de kassa weer eens een gesprek begint met iemand elders in de rij, of elders in de winkel, en jij gewoon moet wachten.

 2. De tegenstrijdigheden de vergelijkingen etc. De beleving en de instelling van een ieder die een bijdrage levert aan de ultieme gezelligheid dat is toch geweldig.
  Waarom de klemtoon zo zwaar ligt op rumoerige Spanjaarden. Het temperament met gebaren en uitdrukkingen is wel in elk ander land te vinden en te horen. Ik zie geen verschil met Spanje. Dat het niveau soms als irritant ondervonden wordt. Is begrijpelijk zeker als het de grenzen bereikt heeft. Dat vinden Spanjaarden ook net als andere nationaliteiten. Met feesten is het logisch dat er meer lawaai is. Trouwens mijn ervaring in Altea op de boulevard is het op de late uurtjes wel super stil wat de toeristen aangaat. De opruimdiensten maken veel meer lawaai . Geruisloos opruimen met containers en afvalbakken dat is een wens van iedereen . In de praktijk moeilijk uit te voeren. Machines maken herrie. Dronken en beschonken strompelen de alcohol spreekt verwarde taal. Met zoveel mensen in Spanje is er ook meer kans op lawaai. Maak plezier en denk ook aan anderen. Wat maakt het uit lach praat geniet begroet elkander.

 3. Het land van de Cava, echter wordt Cava hier enkel gedronken bij het dessert maar zeker niet als aperitief zoals wij Belgen/Nederlanders gewoon zijn.

 4. Of zoals laatst bij ons in Andalucia. Er was een file aan de kassa in de Mercadona, en daar begonnen de mensen in de handen te klappen en te zingen. Dat moet ik nog wel in een supermarkt in België meemaken.

 5. Een andere gewoonte van Spanjaarden: je komt bij hun thuis op bezoek voor welke reden dan ook en dan blijft de TV altijd (luid) aan of wordt alsnog aangezet………ik dacht dat niemand in de familie er naar keek, dus ik nam een stoel en ging pal voor de TV zitten.
  Ze gingen schuin zitten om toch maar geen beelden te missen…..

 6. Spanjaarden zijn heel lijfelijk. Iedereen pakt je bij de arm of schouder om hun verhaal kracht bij te zetten. En bij begroeten maar 2 zoenen. Het is even opletten.

 7. ik heb ook vernomen dat vrouwen hun handtassen nooit op de grond zetten, het geld zou er dan uit vliegen. Dus handtassen op de tafel of op de schoot.

  1. Dank voor uw info. Dit hebben wij pas meegemaakt in Andalusië, een oud baasje in een restaurant gaf mijn vrouw aan haar tas van de grond te halen en op een stoel te plaatsen. We vonden zijn optreden wel aardig en ook grappig maar wisten niet waarom. Ook onze Nederlandse vrienden die in Spanje wonen wisten niet waarom dit zo was.

 8. Geweldig toch….wanneer ik al deze reacties hier lees ben ik dubbel blij dat ik over 4 weken weer terug mag naar mijn 2e thuis… en dan kom ik zeker niet snel terug …

 9. Er is altijd tijd voor een praatje of een kop koffie (biertje of wijntje mag ook) als je iemand op straat tegenkomt. Niets gehaast of agenda trekken om een afspraak te maken… gelijk doen. Heerlijk relaxed.

 10. Bij ons in Andalusië horen tapas bij een drankje en zijn dus gratis. Dat geldt in het algemeen niet in drukke toeristenplaatsen maar gelukkig zijn daar ook weer uitzonderingen op.
  Anders dan in veel landen is het ontbijt. Vaak pas als men al een tijdje heeft gewerkt en dan in een bar een half geroosterd stokbroodje met olijfolie en een cafe con leche. Sommigen nemen in plaats van de koffie een cognacje, zogenaamd om warm te worden (al is het soms al tegen de dertig graden).

  1. Hier zie ik bij het ontbijt rond 10 uur in de morgen een liter fles bier op tafel hoor. En als er meer als 3 zijn komt er vaak nog een 2e liter fles bij. Wat ook veel gebeurd is dat men hun eigen gevulde stokbrood meeneemt naar het cafe en daar het stokbrood nuttigt onder het genot van bier van het cafe of zelfs wat sterkers, en heel soms zie je wijn op tafel.

 11. Tussen tien en elf uur gaan heel veel Spanjaarden van het werk af en buiten koffie drinken.Je staat dan voor een gesloten loket en maar wachten tot de man/vrouw terug komt.
  Ook in ziekenhuizen is de betreffende arts “Even”koffie drinken.
  Op gemeentehuizen idem dito.Ergelijk!

  1. Ik doe het ook, en de spanjaarden weten het. Dus als je zaken moet regelen is het beter om niet tussen 11.00 en 12.00h te komen .. tis maar een weetje.

 12. Als je met zijn allen gezellig aan de bar staat te kletsen en dan de servetjes ( gebruikt bij tapas ) gewoon op de grond gooit

  1. Hoe meer servetjes op de grond, hoe beter de bar. Want als de grond vol met servetjes ligt is dit een teken dat er veel mensen zijn geweest. En waar veel mensen komen kan het niet slecht eten zijn.

 13. Spanjaarden vinden het ook niet abnormaal als je op restaurant één of meerdere gerechten besteld om te delen. (Para compartir) Althans in de echt Spaanse restaurants.

  1. Heel normaal. Behalve als je NL gasten bij je hebt die ipv “comparten” even het bord met “revuelta de setas y gambas” naar binnen schuiven, zonder rekening met de rest te houden.

 14. Bij de kassa van de supermarkt: eerst op je gemak (en een babbeltje) de boodschappen inpakken en dan op je gemak afrekenen

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by