menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf zaterdag kosten antigeen-zelftesten in Spanje minder dan 3 euro

Vanaf zaterdag kosten antigeen-zelftesten in Spanje minder dan 3 euro
Beeld: Europa Press

Vanaf zaterdag kosten antigeen-zelftesten in Spanje minder dan 3 euro

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De oppositiepartij PP wilde een maximumprijs van 2 euro, Ciudadanos had het over een prijs tussen de 2 en 3 euro en uiteindelijk heeft de Spaanse regering besloten de antigeen-zelftesten in Spanje een maximumprijs te geven van 2,94 euro. De klant zal er blij mee zijn omdat nu een einde komt aan de hoge prijzen die gevraagd werden maar apothekers dienen vanaf zaterdag 15 januari hun reeds gekochte teste onder de inkoopprijs te verkopen.

Vanaf zaterdag 15 januari hebben de ‘test de antígenos de autodiagnóstico’ een maximum verkoopprijs van 2,94 euro in Spanje, dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid samen met de regionale vertegenwoordiging van de 17 autonome regio’s donderdag tijdens een speciale bijeenkomst besloten. Bij het vaststellen van deze nieuwe maximumprijs heeft men gekeken naar de gemiddelde prijzen sinds juli 2021 en naar de prijzen die gehandhaafd worden in andere EU-landen. 

Ook heeft men rekening gehouden met een winstmarge voor de apothekers, de enige plaats in Spanje waar zelftesten te koop zijn. Diezelfde apothekers zeggen echter dat ze de zelftesten die ze al ingekocht hebben tegen hogere prijzen nu met verlies moeten verkopen vanaf zaterdag 15 januari. De Spaanse consumentenbond FACUA klaagt echter over deze in hun ogen nog steeds veel te hoge maximale verkoopprijs met nog steeds hoge winstmarges voor de ‘farmacias’.

De nieuwe maximumprijs moet een einde maken aan de speculatie rondom de zelftesten in Spanje. Vanwege de enorme vraag stegen de prijzen bij de apotheken ook en lagen die tussen de 4,95 en 11 euro, in sommige gevallen stegen de prijzen met meer dan 100%. Ook de apothekers moesten de zelftesten voor hogere prijzen inkopen. Er werden tussen 20 en 26 december in Spanje via de apotheken 7,05 miljoen zelftesten verkocht, een derde deel van de 21,3 miljoen zelftesten die sinds juli 2021 zijn verkocht.

Eerder maakte de minister van Volksgezondheid Carolina Darias al bekend dat, ondanks het verzoek van diverse grote supermarktketens in Spanje, de zelftesten alleen te koop zijn en blijven bij de circa 22.000 apotheken die er zijn in Spanje met tenminste één apotheek in 99% van alle gemeenten. Daarom is de verkoop via supermarkten volgens het Ministerie van Volksgezondheid niet nodig en daarnaast ongewenst om zo de veiligheid van de zelftesten te garanderen. Niet alle zelftesten zijn zomaar te koop in Spanje want deze moeten eerst goedgekeurd worden door het Ministerie van Volksgezondheid.