Search
menu
Search

Amazon sluit logistiek centrum in Zaragoza en zet 600 werknemers op straat

Amazon sluit logistiek centrum in Zaragoza en zet 600 werknemers op straat
Beeld: Amazon.es / web

Amazon sluit logistiek centrum in Zaragoza en zet 600 werknemers op straat

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – In Zaragoza sluit Amazon bij het toekomstige logistieke centrum Plataforma Logistica de Zaragoza (Plaza) een centrum dat wordt uitgebaat door de koeriersdienst DHL. Door die beslissing staan maar liefst 600 mensen plots op straat. De Amerikaanse multinational bevestigt daarmee nog maar eens haar dubieuze omgang met haar eigen werknemers.

Het is niet de eerste keer dat Amazon het nieuws haalt omwille van haar werknemersbeleid. Lange shifts, lage lonen, een hoge werkdruk of zelfs automaten met pijnstillers op de werkvloer voor wie niet mee kan, het bedrijf van miljardair Jeff Bezos is niet onbesproken.

In 2021 opende ter ondersteuning bij het toekomstige Plataforma Logistica de Zaragoza, een centrum van 3 hectaren. De logistiek van dat magazijn lag in handen van koeriersbedrijf DHL. Nu Amazon beslist plots toch de deuren dicht te doen, komen daarmee 600 mensen op straat te staan. Van de 49 vaste werknemers die al voor de opening voor DHL werkten, werden voorlopig slechts 20 mensen overgeplaatst naar een andere post.

Bij het Duitse DHL klinkt het dat het contract met Amazon slechts voor een jaar geldig was en nu verlopen is. Het doel van Amazon was het contract te beëindigen precies wanneer het bedrijf zelf de bouw van een eigen centrum in Zaragoza afgerond had. Alhoewel dat op afgelopen 31 december geprogrammeerd stond, werd het plan naar verder dit jaar verschoven.

Bij critici klinkt het dat Amazon niet de verwachte groei behaalde na de pandemie, en logistieke centra als dit nieuwe centrum voorlopig opzettelijk gesloten houdt. Het nieuwe logistieke centrum zou nu open gaan in maart 2023. Op een paar jaar tijd zouden daar 1000 jobs worden gecreëerd. In tussentijd is het voor de ontslagen werknemers afwachten.

Catalonië

Dit is echter niet het enige Amazon-nieuws deze week want het logistieke centrum in Martorell bij Barcelona wordt gesloten om de werkzaamheden voort te zetten in het nieuwe logistieke centrum in Zaragoza. De 800 werknemers worden ontslagen of krijgen ander werk aangeboden het logistieke centrum in Zaragoza. Tegelijkertijd gaat Amazon in Far de l’Empordà in de provincie Girona een nieuw logistieke centrum openen waar 1400 personen een baan kunnen krijgen. Op dit moment heeft Amazon meer dan 7000 werknemers in Catalonië.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?