skip to Main Content

Los Goya, de Spaanse Oscar uitreiking

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zondagavond 13 februari begint het jaarlijks terugkerende Spaanse filmprijs festival “Los Goya” waarbij door de Spaanse academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie de beste films, acteurs, filmmuziek, etc. beloont worden met bronzen borstbeeldjes van de kunstenaar Francisco Goya. Alle grote Spaanse acteurs en sommige Internationale filmsterren zullen aanwezig zijn bij dit filmspektakel. In 2011 wordt alweer de 25e editie gevierd welke te zien zal zijn vanaf 22.00 uur op TVE1. Dit jaar wordt de uitreiking voor het eerst georganiseerd in het Teatro Real in Madrid.

Los Goya werd in 1987 ingesteld omdat er behoefte was aan een Spaanse filmprijs in de stijl van de Franse César filmprijs. Sindsdien wordt de prijs aan het begin van elk jaar uitgereikt, in een ceremonie die lijkt op die van de uitreiking van de Oscars bij de Academy Award. De aandacht gaat vooral uit naar Spaanse filmproducties, alsmede naar films uit Latijns-Amerika in de categorie “buitenlandse film in de Spaanse taal”. De prijs wordt altijd uitgereikt in Madrid. Uitzonderling op die regel was de prijsuitreiking in 2000, die plaatsvond in Barcelona. De televisie uitzending wordt elk jaar met een half uur vertraging uitgezonden om zo eventuele problemen niet uit te hoeven zenden (iets wat bij de Oscar uitreiking ook gebeurt).

De uitreiking bij de 25e editie van Los Goya zal vanaf 22.00 uur live te zien zijn op de Spaanse televisie bij TVE1. De presentator dit jaar is voor de tweede keer de Catalaan Buenafeunte, bekend van onder andere zijn televisieprogramma op La Sexta. Een van de grote sterren die aanwezig zal zijn is Javier Bardem, de acteur genomineerd voor een Oscar en voor een Goya voor zijn rol in Biutiful. Daarnaast maakt de winnaar van vorig jaar Luis Tosar (Celda 211) ook dit jaar weer kans op een Goya voor zijn rol in Tambien la lluvia. Nadere kanshebbers zijn Ryan Reynolds voor zijn rol in Buried en Antonio de la Torre voor zijn rol in Balada Triste de Trompeta, een film van de voorzitter van de Spaanse filmbond Alex de la Iglesia die tevens kans maakt op een Goya voor beste film, een categorie waar ook Pan Negro van Agustin Villaronga, Tambien la lluvia van Iciar Bollain en Buried van Rodrigo Cortes kans op maken.

Trailers van de genomineerde films en Acteurs / actrices kunnen op de pagina van 20Minutos bekeken worden op deze pagina.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend