skip to Main Content

Nieuwe Baskische partij Sortu zweert ETA geweld af

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Redactie) De politieke vleugel van de ETA zweert voor het eerst het geweld van de terreurbeweging af. Dat werd afgelopen week in Baskenland gezegd bij de oprichting van een nieuwe radicaal-nationalistische partij die wil meedoen aan de verkiezingen in Baskenland, de Sortu. Nooit eerder keerde de politieke tak zich zo openlijk tegen de ETA.

Rufi Etxeberria, de leider van de nieuwe groepering Sortu, heeft bij de presentatie van de statuten beklemtoond dat de partij geen vermomde ETA is. Hij diende afgelopen week in Madrid een verzoek tot legalisering in om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen in mei van dit jaar.

Verboden

De nieuwe partij is de opvolger van de voormalige politieke tak van de ETA, Batasuna. Die partij is in 2003 verboden, omdat ze de Baskische terreurbeweging steunde.

Vorige maand heeft de ETA een permanent staakt-het-vuren afgekondigd, maar niet het geweld afgezworen zoals de Spaanse regering eist.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend