Belgische supermarkten werken niet meer met Spaanse vleesleverancier na schokkende beelden televisie

Belgische supermarkten werken niet meer met Spaanse vleesleverancier na schokkende beelden televisie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Twee weken geleden heeft het La Sexta TV-programma Salvados van Jordi Evole een documentaire uitgezonden over het wel en wee in de Spaanse vleessector. In die tv-special was ook het bedrijf El Pozo te zien waarbij er varkens getoond werden die tumoren hadden en op ongezonde en niet humane wijze behandeld werden. In Spanje zorgden deze beelden voor een schokgolf in de vleessector en onder de consumenten maar nu hebben ook Belgische supermarkten besloten geen vlees meer van dit Spaanse bedrijf te verkopen.

Het gaat in België om de supermarktketens Colruyt en Delhaize die de samenwerking met de vleesfabrikant El Pozo hebben stopgezet na het zien van de schokkende beelden. Beide supermarkten hebben de vleesproducten van de Spaanse vleesfabrikant uit de schappen gehaald nu El Pozo beschuldigd wordt van dierenmishandeling. Bij de supermarkten van Delhaize werden acht producten van El Pozo verkocht en bij Colruyt een product, aldus de krant De Tijd.

UPDATE: In Duitsland heeft de supermarktketen Rewe zich bij de Belgische supermarkten van Colruyt en Delhaize aangesloten en ook zij zullen gen vleesproducten van El Pozo meer gaan verkopen. Het gaat in het geval van Duitsland om de supermarkten van Penny en Rewe.

Het programma van Salvados heeft samen met medewerkers van Animal Equality (Igualdad Animal) video opnames gemaakt van iets wat men niet zou verwachten in Spaanse slachthuizen. Zo zijn er varkens te zien met grote abcessen, misvormingen, geïnfecteerde wonden, liesbreuken, dode varkens tussen levende varkens, levende varkens die de dode varkens eten etc. Op de video hieronder is slechts een klein deel te zien.

LET OP: de onderstaande video bevat schokkende beelden.

Volgens de vleesfabrikant El Pozo voldoet de fokkerij aan alle Spaanse en Europese wetten en eisen maar de beelden laten zien dat het een situatie is waarin de dieren te lijden hebben. El Pozo zegt dat de opnames niet correct zijn omdat het om varkens gaat die aangeboren ziekten en misvormingen hebben en ter observatie in deze loods apart staan. Het zou volgens de vleesfabrikant dus niet om dieren gaan die gebruikt worden bij de vleesproductie. De video opnames werden gemaakt in een loods van het bedrijf Cefusa, een van de leveranciers van varkens aan El Pozo die het hoofdkantoor heeft in Alhama de Murcia.

In Nederland zijn er nog geen supermarkten geweest die gehoor hebben gegeven aan de oproep van Animal Equality om het vlees van El Pozo uit de schappen te halen. Ook in Spanje zijn er nog geen supermarkten die geen El Pozo, de grootste producent in deze sector, meer verkopen. Het bedrijf El Pozo heeft de Belgische supermarkten beschuldigd van een onevenredige en oneerlijke aanval die gepromoot wordt door Igualdad Animal die op illegale wijze de videobeelden heeft gemaakt.

Ondertussen is El Pozo een campagne begonnen om al het nieuws wat Jordi Evola naar buiten heeft gebracht in het programma Salvados te ontkennen en de presentator zwart te maken. De presentator zegt echter dat de autoriteiten liegen en vanwege economische en politieke belangen samenwerken met El Pozo. Op deze website kun je meedoen met een handtekening.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.