skip to Main Content
Belgische supermarkten werken niet meer met Spaanse vleesleverancier na schokkende beelden televisie

Belgische supermarkten werken niet meer met Spaanse vleesleverancier na schokkende beelden televisie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Twee weken geleden heeft het La Sexta TV-programma Salvados van Jordi Evole een documentaire uitgezonden over het wel en wee in de Spaanse vleessector. In die tv-special was ook het bedrijf El Pozo te zien waarbij er varkens getoond werden die tumoren hadden en op ongezonde en niet humane wijze behandeld werden. In Spanje zorgden deze beelden voor een schokgolf in de vleessector en onder de consumenten maar nu hebben ook Belgische supermarkten besloten geen vlees meer van dit Spaanse bedrijf te verkopen.

Het gaat in België om de supermarktketens Colruyt en Delhaize die de samenwerking met de vleesfabrikant El Pozo hebben stopgezet na het zien van de schokkende beelden. Beide supermarkten hebben de vleesproducten van de Spaanse vleesfabrikant uit de schappen gehaald nu El Pozo beschuldigd wordt van dierenmishandeling. Bij de supermarkten van Delhaize werden acht producten van El Pozo verkocht en bij Colruyt een product, aldus de krant De Tijd.

UPDATE: In Duitsland heeft de supermarktketen Rewe zich bij de Belgische supermarkten van Colruyt en Delhaize aangesloten en ook zij zullen gen vleesproducten van El Pozo meer gaan verkopen. Het gaat in het geval van Duitsland om de supermarkten van Penny en Rewe.

Het programma van Salvados heeft samen met medewerkers van Animal Equality (Igualdad Animal) video opnames gemaakt van iets wat men niet zou verwachten in Spaanse slachthuizen. Zo zijn er varkens te zien met grote abcessen, misvormingen, geïnfecteerde wonden, liesbreuken, dode varkens tussen levende varkens, levende varkens die de dode varkens eten etc. Op de video hieronder is slechts een klein deel te zien.

LET OP: de onderstaande video bevat schokkende beelden.

Volgens de vleesfabrikant El Pozo voldoet de fokkerij aan alle Spaanse en Europese wetten en eisen maar de beelden laten zien dat het een situatie is waarin de dieren te lijden hebben. El Pozo zegt dat de opnames niet correct zijn omdat het om varkens gaat die aangeboren ziekten en misvormingen hebben en ter observatie in deze loods apart staan. Het zou volgens de vleesfabrikant dus niet om dieren gaan die gebruikt worden bij de vleesproductie. De video opnames werden gemaakt in een loods van het bedrijf Cefusa, een van de leveranciers van varkens aan El Pozo die het hoofdkantoor heeft in Alhama de Murcia.

In Nederland zijn er nog geen supermarkten geweest die gehoor hebben gegeven aan de oproep van Animal Equality om het vlees van El Pozo uit de schappen te halen. Ook in Spanje zijn er nog geen supermarkten die geen El Pozo, de grootste producent in deze sector, meer verkopen. Het bedrijf El Pozo heeft de Belgische supermarkten beschuldigd van een onevenredige en oneerlijke aanval die gepromoot wordt door Igualdad Animal die op illegale wijze de videobeelden heeft gemaakt.

Ondertussen is El Pozo een campagne begonnen om al het nieuws wat Jordi Evola naar buiten heeft gebracht in het programma Salvados te ontkennen en de presentator zwart te maken. De presentator zegt echter dat de autoriteiten liegen en vanwege economische en politieke belangen samenwerken met El Pozo. Op deze website kun je meedoen met een handtekening.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. De consument die hierover klaagt, heeft zelf het meest machtige middel in handen. Niet meer kopen, en vegetariër worden.

 2. Ik vind die mensen die in Spanje in de slachthuizen dierenmishandelen moeten zwaar gestraft worden en een boete
  Schoften zijn het.
  De moet veel meer toezicht zijn en controle
  In de slachthuizen zijn
  Ook stoppen met alle dieren mishandelen

 3. Deze verontwaardigde mensen zijn ook allemaal tegen het stierenvechten, waarin in maximaal 15 minuten een vechtstier, die vijf jaar in volkomen vrijheid geleefd heeft, wordt gedood. Op een soort rituele wijze, dat wel, maar niet via de misselijkmakende islamitische halal methode. Begrijpt eigenlijk iedereen waarover hij/zij praat hier?

 4. Ik word hier kotsmisselijk van!! SCHANDALIG……
  Gelijk die handel sluiten, beboeten en de varkens verlossen uit hun lijden.

 5. Mensen hebben allemaal boter op hun hoofd! Wat hier gebeurt is gewoon standaard in ALLE slachthuizen, want bij ELKE undercover operatie komen dezelfde beelden boven water. Petitie tekenen, ok, maar nooit meer vlees kopen is een veel beter middel. Het zal nooit stoppen, maar in elk geval geen wreedheden meer in JOUW naam.

  1. Ik ga daarmee akkoord Wizza, dat is ook mijn mening. Al kan ik begrijpen dat dit een denkproces is voor velen. Ik geloof dat er steeds minder vlees zal gegeten worden naarmate mensen bewuster worden.

  1. Ken de website helemaal niet waar je moet tekenen, hij valt buiten de bekende namen en aangezien je een email adres moet opgeven verwacht ik spam.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken