skip to Main Content
Benidorm heeft zichzelf opnieuw in België gepresenteerd als bikefriendly stad … klopt dat?

Benidorm heeft zichzelf opnieuw in België gepresenteerd als bikefriendly stad … klopt dat?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BENIDORM – Tijdens de Fiets- en wandelbeurs van het afgelopen weekend in het Belgische Gent heeft de kustplaats Benidorm zichzelf gepresenteerd als “bikefriendly” stad, ofwel een fietsvriendelijke stad. Nu zijn wij van de redactie niet zo bekend in Benidorm en dus stellen wij die vraag aan de inwoners en regelmatige bezoekers van Benidorm en omgeving. Is Benidorm echt zo fiets vriendelijk als ze zeggen of valt dat wel mee?

Net zoals vorig jaar tijdens deze Belgische beurs voor de fiets- en wandeltoeristen heeft de toeristische afdeling van de kustplaats Benidorm een stand gehad om het fietstoerisme in en rond Benidorm te promoten. Benidorm ziet zichzelf als fietsvriendelijke stad omdat er veel fietspaden zijn, aparte fietsenstallingen, een openbaar fietsverhuursysteem en er diverse hotels klaar zijn voor de fietstoeristen die gebruik maken van Benidorm en omgeving om te trainen.

Maar is Benidorm wel zo “bikefriendly” als ze zelf willen zijn? Aangezien de redactie Benidorm niet zo goed kent vragen we de hulp van de lezers die wel bekend zijn met Benidorm en ook met het fietsen in en rond Benidorm.

Fietspaden

Dit jaar nog wil Benidorm nog meer kilometers aan fietspaden aanleggen waardoor zo’n beetje elk deel van de populaire kustplaats op de fiets te bereiken is. De fietspaden gaan van de ene kant van de badplaats naar de andere kant en er zijn ook verbindingen met andere nabijgelegen badplaatsen zoals Alfaz del Pi en Villajoyosa. Als het aan de gemeente ligt komen er alleen maar meer fietspaden bij in de toekomst.

Openbaar verhuur systeem

Benidorm heeft al enkele jaren de inmiddels populaire fietsverhuur service BiciDorm in gebruik, een vorm van openbaar vervoer maar dan op de leen/huurfiets. Met dit systeem kun je gebruik maken van de meerdere fietsenstallingen in de stad waar fietsen staan die men voor een bepaald bedrag mee kan nemen en weer bij een andere fietsenstalling kan achterlaten. Dat systeem is inmiddels in praktisch heel Spanje geïntroduceerd maar in de meeste gevallen is dat alleen voor de inwoners van een stad. In het geval van Benidorm kan iedereen gebruik maken van de fietsen. Gedurende de eerste jaren waren er 200 fietsen maar dat aantal is inmiddels opgelopen naar 400 fietsen of meer. Prijzen lopen uiteen van 4,55 euro per dag tot 30 euro per jaar (ex BTW) en men kan zich op deze website inschrijven voor de service.

Wielrenners

Benidorm is ook populair bij de amateur en professionele wielrenners die de milde winters gebruiken om zichzelf voor te bereiden op het nieuwe fietsseizoen of gewoon genieten van de omgeving en de vele fietsmogelijkheden. Op deze pagina kun je diverse routes zien die door amateurs op Wikiloc zijn geplaatst en aanbevolen worden.

Hotels

Om het fietstoerisme te promoten zijn er diverse hotels die zichzelf “Bikefriendly” noemen. Op deze website staan onder andere Bike Friendly Hotel RH Victoria, Hotel La Estacion, Marconfort Essence, Melia Villaitana en RH Royal. Deze hotels hebben meestal speciale ruimtes waar de gasten fietsen kunnen stallen, iets waar grotere groepen wielrenners graag gebruik van maken. Ongetwijfeld zullen er nog wel meer hotels zijn in Benidorm en omgeving die fietsvriendelijk genoeg zijn.

Foto: BiciDorm

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. No comment, want deze wordt door jullie toch verwijderd. So long.

 2. Er liggen inderdaad zeer weinig fietspaden in Benidorm. Weliswaar werden de laatste jaren er een paar nieuwe aangelegd, veelal midden de grote 4-vaks rijbanen wat echt levensgevaarlijk is.
  Fietspaden naar Villajoyosa liggen er al helemaal niet. Je moet er langs de drukke N-332 zonder fietspaden en met veel ronde punten. Jaarlijks vallen er echter spijtig genoeg dodelijke slachtoffer. De groepen meer professionele wielrenners rijden veelal de bergen in waar uiteraard zelfs helemaal geen fietspaden liggen. Het verkeer is er wel veel minder druk dan langs de kust.

 3. Eigenlijk zou ik iedereen willen afraden om te gaan fietsen in Spanje, tenzij het écht afgesloten fietspaden zijn.
  Redactie, u zou eens moeten nagaan hoeveel slachtoffers er zijn gevallen onder de fietsers in 2017.
  In de ogen van Spaanse automobilisten ben je nu eenmaal als fietser geen waardige deelnemer aan het verkeer en de automobilist kent de voorrang-regels niet.
  Probeer maar eens over een rotonde te fietsen, dat lijkt meer op harakiri, aangevuld met woest getoeter van de auto’s die bovendien niet aangeven welke richting ze op willen.
  Heus, het is gevaarlijk en haal in de stad geen auto’s rechts in, want ze rijden rechtsaf zonder vtv in hun spiegel te kijken.

  1. Volledig akkoord hier. Het is levensgevaarlijk om te fietsen in Benidorm en omstreken: geen fietspaden, steile baantjes, geen snelheidscontrole en nerveuze Spanjaarden = een zeer moeilijke mix.

 4. Ik zit dus in zuid west Spanje Cadiz , Jerez de la frontera . Je hebt soms echte fietspaden al hoewel ze meestal niet al te breed zijn buiten de stad. In de steden en dorpen zien ik meestal een stuk van de weg of voetpad wat een groene of een rood bruine kleur heeft gekregen met een fietsje er op getekend. Soma ligt het fietspad midden op het voetpad . En de voetganger loopt dan links en rechts van en op het fietspad. Dus gaan de fietser maar weer op de weg.

 5. Benidorm heeft er afgelopen jaar weer fietspaden bijgekregen o.a. de Mediterranea en ook richting Vila Joiosa. Echter ga je verder van Benidorm dan mag je wel veel versnellingen hebben. Over de N332 rijden is ook gen pretje. Elk jaar vallen er doden. De professionele fietsers zitten veel in Calpe en rijden ook de bergen in wat voor de tour rijder erg zwaar is maar wel erg mooi.

 6. Inderdaad is het prettig fietsen in Benidorm. We doen het al jaren en er komen steeds meer appartementen aangelegde paden, soms midden tussen de rijbanen. Voor iedereen prettig. Je wordt daardoor gezien en heb je geen last meer van openslaande auto portieren. Begin en einde van de fietspaden zijn niet altijd logisch, maar daar wordt aan gewerkt. Je hoeft niet, maar mag over de boulevard. Net als in Nederland gaan de electrische vaak te hard, maar is een uitkomst bij hellingen. Van Benidorm naar Albir en Altea is een mooi ritje en makkelijk te doen. Ook andere plaatsen rondom kan, maar dan heb je aan 3 tot 7 versnellingen niet genoeg.

 7. Natuurlijk gewoonweg weer ‘n marketing-truukje om met de “waan van de dag” eventjes modern te willen meesurfen. Ik ken Benidorm al jaren. Echt geen doelpubliek voor de fiets. Noch voor de feestende/zuipende jongeren, noch voor de medioren en senioren. Al dat “fiets”-gedoe is een geweldige hype, die ook weer zo snel overwaait als ie er gekomen is. Ik woon in België in een residentie met 50 gezinnen, die hier allen minstens 2, soms 3 fietsen in de kelder hebben staan, vaak van ‘t duurste electro-soort. Als ik van die ca. 100 fietsen er per jaar een 4-tal zie buiten komen is het veel (ja, werkelijk, ‘n 4-tal ritjes per JAAR !). Zelfs bij stralend zomer/fietsweer komt er nauwelijks eentje buiten. Maar allemaal moesten ze er eentje hebben, want “het staat zo modern tegenwoordig, niet, meneer ?” ….

 8. Ik ken veel amateur groepen die gaan fietsen in Benidorm.
  Die zijn zeer tevreden, net zoals de professionele groepen.
  Die nemen fietsroutes naar andere dorpen.
  In Benidorm alleen rondfietsen kan niet.
  Kan je geen snelheid maken en ben je snel klaar.
  Voor wat betreft de gewone toerist die gaat fietsen zijn er niet echt fietspaden.
  Wat ,voor zover ik weet , ook geen probleem is omdat deze mensen toch wel weten waar en hoe.
  Ook al zouden er fietspaden zijn dan is het nog gevaarlijk in Benidorm om te fietsen.
  Voor hun maar zeer zeker ook voor de voetgangers.
  Ze bellen om te laten weten dat ze eraan komen en je hebt maar opzij te springen.
  Op de boulevard zie ik ze liever niet.
  Maar dit is mijn mening.
  Ieder gaat voor een ander doel naar Benidorm.
  Maar al die fietsende Nederlanders en soms ( weinig ) Belgen, vergeten dat ze in Benidorm rondfietsen en dat dat niet is zoals thuis waar iedereen moet wijken voor een fietser.

 9. Voor de wat oudere fietser met elektrische fiets wel aardig, maar de renners hebben er niets te zoeken, want het is er vlak en vol met stoplichten. Nee, voor die groep blijft de Marina Alta een veel betere omgeving. Ik denk dus eerder dat het gewoon een marketingtruc is om ook een graantje van de markt mee te pikken.

  1. ik ken anders wel veel wielrenners die naar Benidorm komen! het is zeker geen marketing truc want er zijn ontzettend veel fietspaden in Benidorm gemaakt en nog veel nieuwe in de maak/op de planning! 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken