skip to Main Content
Nieuwe peiling laat Ciudadanos als grote partij zien en men heeft het gehad met Rajoy

Nieuwe peiling laat Ciudadanos als grote partij zien en men heeft het gehad met Rajoy

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de peiling van de krant El Pais zou de partij Ciudadanos als grootste uit de stembus komen als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling werd in opdracht van de krant El Pais gemaakt door Metroscopia waaruit ook bleek dat de meeste Spanjaarden graag willen zien dat Rajoy niet meer terugkomt als partijleider en dus als minister-president. In een peiling van de krant ABC zou de PP wel weer weten te winnen maar met slechts enkele duizenden stemmen meer.

Volgens de Metroscopia peiling van de krant El Pais zou de partij Ciudadanos met 28,3% van de kiezers de grootste partij worden als er nu verkiezingen in Spanje zouden zijn. De nu regerende politieke partij Partido Popular zou flink in stemmen moeten inleveren en eindigen op een tweede plaats met 21,9% van de stemmen gevolgd door de PSOE met 20,1% van de stemmen en 16,8% voor Unidos-Podemos. De PP zou dus van een 33% van de stemmen die de conservatieve partij nog haalde bij de verkiezingen in 2016 dalen naar 21,9%.

ABC

Volgens de peiling die door GAD3 en in opdracht van de ABC gehouden werd zou de PP wel weten te winnen maar met slechts 48.000 stemmen meer dan de Ciudadanos partij. De PP zou 25,8% van de stemmen weten te krijgen terwijl de Ciudadanos partij zou eindigen op 25,6%, de PSOE op 23,7% en Unidos-Podemos op 14,8% van de stemmen. De PP zou 6.159.000 Spanjaarden achter zich weten te krijgen wat er slechts 48.000 meer zijn dan de 6.111.000 stemmers voor Ciudadanos.

Rajoy opstappen

Nog niet zo lang geleden meldde de huidige minister-president Mariano Rajoy nog dat hij zich weer kandidaat zou willen stellen voor de verkiezingen in 2020. Hij zou dan voor een derde ambtstermijn willen gaan maar het lijkt erop dat de Spanjaarden het met hem hebben gehad en iemand anders als partijleider van de PP en als minister-president willen zien.

85% van de Spanjaarden meent dat het beter voor Spanje is als Mariano Rajoy opstapt. Dat is een hoog percentage maar wat nog meer opvalt is dat 62% van de PP-stemmers dat ook vindt, met andere woorden zijn trouwe achterban wil ook een verandering.

Foto: ABC

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Peilingen zijn zo onvoorspelbaar als iemands humeur. Getuige wat men al niet dacht of verwachtte bij de laatste Catalaanse soap-opera. C’s was prominent aanwezig recent in commissies en verklaringen rond de hervorming van het kiesstelsel. Er wordt gehamerd om proportionaliteit te hebben indachtig hie de seps in Catalonië alles om zeep helpen. Dus PP heeft ineens alles tegen als schuldebok. Ook zij profiteren in de regio’s. Zij hebben 155 ingevoerd. Zijn verwikkeld in minimum 3 omkoopaffaires.
  Daartegenover staat, zoals Juan terecht stelt, dat ze het land uit de crisis hebben gehaald en zij als enigen de grondwet geen lippendienst beijzen maar toepassen. Dan de kop van Jut zijn, is in de politiek een kleine stap. Als de Catalaanse crisis bevredigend wordt opgelost, kan alles snel keren. 2020 is in politiek nog ver weg. PP zal in geval van victorie C,s en Podemos niet snel vergeten.
  Neemt niet weg dat Juan juist opmerkt dat termijnen beter kunnen beperkt worden. Het krampachtig vasthouden aan macht, schaadt de samenleving. Puidgemont is hier een duidelijk voorbeeld. Al hoop ik voor Catalonië dat we niet moeten wachten tot 2020. Adios

 2. Volgens mij is iedereen wel ff klaar met Rajoy, behalve hij zelf.
  De man heeft Spanje uit de crisis gekregen met maatregelen die draconisch waren. Maar het is echt nu tijd voor een ander gezicht, want hij heeft toch ook veel zaken niet goed aangepakt. Dan is er nog het corruptie proces waar hij zich ook gewoon dient te verantwoorden voor wat hij gedaan heeft.

  Al met al teveel negatieve zaken rond hem dus tijd om de eer aan jezelf te houden en zeker niet op te gaan voor nog een termijn. Hij doet daarmee het land en zijn partij echt geen goed en als je zoveel niet goed hebt gedaan, moet je ook de conclusie trekken dat het genoeg is geweest.

  In mijn optiek zou het sowieso goed zijn dat een president maximaal 2 termijnen mag zitten, zo hou je het redelijk fris en voorkom je dat iemand te veel en te lang zijn of haar stempel drukt op een regering en een land.

  Dus Rajoy adios!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken