Search
menu
Search

Fusies in de telecomsector in Spanje: MásMóvil met Orange of Vodafone?

Fusies in de telecomsector in Spanje: MásMóvil met Orange of Vodafone?
Beeld: MásMóvil & Vodafone & Orange

Fusies in de telecomsector in Spanje: MásMóvil met Orange of Vodafone?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het rommelt al maanden in de telecomsector in Spanje en dan met name bij het Britse Vodafone en een eventuele fusie om zo zelf de activiteiten in Spanje te stoppen. Maar de geplande fusie tussen Vodafone en MásMóvil zou zomaar in het niets kunnen vallen als MásMóvil beslist om met Orange in zee te gaan waardoor MásMóvil/Orange plots de grootste telecomaanbieder van Spanje kan worden.

Drie van de vier grote telecomleveranciers in Spanje zijn met elkaar of onder elkaar aan het onderhandelingen over fusies en/of samenwerkingen. Daarbij gaat het om Vodafone en Orange die beiden met MásMóvil willen fuseren of samenwerken waarbij het Spaanse Movistar (Telefónica) op een afstand meekijkt.

Er zijn in feite twee Spaanse spelers, Telefónica die dus niet mee doet met de fusieplannen en MásMóvil dat is ontstaan door verschillende bedrijven samen te voegen (Yoigo, Pepephone, Lycamobile, Euskaltel R y Telecable). Het Britse Vodafone heeft deze week toegegeven te praten over een fusie of samenwerking met MásMóvil maar daar is het Franse Orange nu ook bijgekomen.

Vodafone España heeft al enkele jaren problemen in Spanje en heeft recent alle eigen winkels gesloten en veel werknemers ontslagen. Daarom wordt gezocht naar een oplossing zoals een fusie met MásMóvil. Maar het lijkt erop dat die gesprekken niet zo vlot verlopen want nu wil Orange ook met MásMóvil samenwerken in Spanje.

Op dit moment heeft het Spaanse Movistar (Telefónica) een marktaandeel van 29,8% gevolgd door Orange met 23,6% en Vodafone met 22,3%. Grupo MásMóvil heeft een aandeel van 17,5% gevolgd door diverse kleinere telecomproviders met samen een aandeel van 6,8%. Bij deze percentages gaat het om mobiele telefonie. Bij de vaste (huis)telefonie heeft Movistar een aandeel van 43,6% gevolgd door Vodafone ONO met 21,8% en Orange met 19,9%.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?