skip to Main Content
Amnesty International zegt dat de vrijheid van meningsuiting onder vuur ligt in Spanje

Amnesty International zegt dat de vrijheid van meningsuiting onder vuur ligt in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens het rapport “Tweet … if you dare” van Amnesty International is de vrijheid van meningsuiting in Spanje bedreigd door de antiterrorismewet. Het verheerlijken van terrorisme en het vernederen van terrorismeslachtoffers is in strijd met artikel 578 van de Spaanse strafwet. Vanwege dit artikel worden er steeds meer socialmedia-gebruikers, journalisten, advocaten en muzikanten aangeklaagd en zelfs veroordeeld omdat ze iets gezegd of geschreven hebben wat niet mag.

Volgens Amnesty International hebben tientallen veroordelingen in Spanje geleid tot een klimaat waarin de bevolking steeds banger wordt om afwijkende meningen te verkondigen of controversiële grappen te maken. Terwijl er in 2011 nog slechts 3 personen werden aangeklaagd steeg dat aantal in 2017 naar de 39 personen waarbij er de laatste twee jaar 70 personen werden veroordeeld. Daardoor komt volgens Amnesty de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder vuur te liggen in Spanje.

Amnesty International kaart wel aan dat volgens de internationale wetgeving er grenzen gesteld mogen worden aan de vrijheid van meningsuiting maar die beperkingen moeten dan wel een wettig doel dienen, gebonden zijn aan strikte voorwaarden en proportioneel zijn.

Artikel 578

In het artikel 578 staat onder andere het volgende:

Elke persoon die een publieke daad begaat die een terrorisme-gerelateerde overtreding verheerlijkt of rechtvaardigt, of degenen die zo’n overtreding begaan, of welke handeling dan ook in diskrediet brengt, vernedert of slachtoffers van terrorisme of hun familieleden vernedert kan bestraft worden.

Sancties kunnen een gevangenisstraf van één tot drie jaar omvatten, een boete en
een aantal jaren verplichte diskwalificatie van de publieke sector (inclusief verbod op het uitoefenen van bepaalde beroepen, het bekleden van een openbaar ambt, het verkrijgen van publiek beurzen en meer).

Waar internet of andere elektronische media worden gebruikt, is dit strafbaar met een
boete die grenst aan de hoogst mogelijke sancties.

Rappers, Twitteraars etc.

De laatste twee jaar en zeker in 2017 is het aantal rechtszaken wat betreft het in overtreding zijn met artikel 578 flink toegenomen. Zo zijn er rappers naar de gevangenis gestuurd voor het verheerlijken van het terrorisme, het doodwensen van o.a. de Koning en andere teksten die volgens het artikel 578 niet mogen. Ook het zomaar iets plaatsen op Twitter of andere sociale media kan strafwettelijke gevolgen hebben zoals ook al een vrouw meemaakte die de familie van een politicus die bij een bomaanslag om het leven kwam beledigde.

Europa

In september van dit jaar moet er een Europese richtlijn komen over het bestrijden van terrorisme waarbij ook als onderdeel het verheerlijken van terrorisme is opgenomen. Spanje is met hun wetten in principe iets verder dan de EU maar de situatie in Spanje laat ook zien dat er een dunne scheidingslijn is tussen een ernstige bedreiging en een vorm van meningsuiting waarbij men moet oppassen dat een soortgelijke wet niet te pas en te onpas gebruikt wordt.

Op de Spaanse website van Amnesty kun je een petitie ondertekenen als je tegen deze wet bent en wilt laten zien dat er een einde moet komen aan artikel 578. ¡TUITEA SI TE ATREVES!

Lees het rapport van Amnesty International hier (PDF in het Engels)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Het zal voor ieder weldenkend mens wel duidelijk zijn dat ook voor AI het goedkeuren of steunen van terrorisme onaanvaardbaar is. Waar het hier over gaat is dat op basis van die wet de vrije meningsuiting kan worden/wordt beperkt. Uiteraard ligt de verantwoordelijkheid in deze bij de toepassing van de wet door de Spaanse rechters en bepaalde veroordelingen zou ik minstens als wereldvreemd bestempelen. Het bewuste artikel 578 (en niet alleen dat) kan m.i. dan ook best worden herwerkt zodat dergelijke autoritaire rechtspraak niet langer mogelijk is. Dat zou alvast een kleine stap zijn in de richting van een meer democratisch Spanje. Alleen, … met de huidige regering heb ik mijn twijfels.

 2. Spanje is veroordeeld door het hoge hof in Straatsburg om 2 veroordeelden die een foto van Juan Carlos en sofia verbranden, schadeloos te stellen.
  Het nieuws wordt in Spanje vooral uitgelicht door de linkse zenders (La sexta of la Secta, en la4) Om de regering van Rajoy in een zwart daglicht te zetten.
  Het verbranden van de fotos, en de veroordeling vond echter plaats onder de socialistische regering van Zapatero (PSOE).
  Zo wordt het nieuws in Spanje dagelijks gemanipuleerd door de min of meer links radikale zenders.

  1. Klopt, ten tijde van Zapatero maar de jongens werden dankzij de wet van Rajoy veroordeeld en dus is de huidige regering verantwoordelijk. Persoonlijk vindt ik het een slechte zaak want wat gaat er nu gebeuren? Gaat iedereen nu foto’s verbranden in Catalonië en de rest van Spanje? Want dat mag dus kennelijk nu. Het hek is van de dam. Maar celstraf is natuurlijk voor zoiets ook te gek. Een geldboete en straftaak in Madrid ofzo lijkt me veel beter 😉

 3. Uit het feit dat dit artikel gepubliceerd wordt blijkt het tegendeel van wat Amnesty International beweerd!

  1. Dit geplaatste artikel is gewoon de vertaling van het originele artikel uit een of andere Spaanse krant, zoals altijd!

 4. Alles wat met terrorisme te maken heeft mag men niet maar MOET men de kop indrukken.Daders van terrorisme moet men niet bepamperen maar de doodstraf geven.Mensen die anderen met voorbedachte rade doodmaken verdienen het niet om zelf te leven

 5. Woon hier nu zes jaar….heb niks gemerkt van deze beperking van je meningsuiting. Ik denk dat Amnesty elders beter werk kan doen dan hier in dit fijne land met zijn aardige bewoners!

  1. Zo ook de daders van verkrachting met moord en uiteraard moord in sommige gevallen niet altijd.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken