skip to Main Content
Illegaal netwerk met betaaltelevisie via WebTV van Blu:sens opgerold in Spanje

Illegaal netwerk met betaaltelevisie via WebTV van Blu:sens opgerold in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Agenten van de Spaanse Nationale Politie hebben een bende opgerold die een illegale toegang leverde tot een aantal televisiekanalen. Deze agenten kregen daarbij de steun van Europol en zij slaagden erin om zes personen te arresteren die tot een bende behoorden die illegale toegang tot internationale televisiekanalen verkochten. De verdachten waren de oprichters van het ooit bekende elektronica merk Blu:sens.

De signalen werden verkocht door het bedrijf Blu:sens dat de toepassing had ontworpen die het mogelijk maakte om via een apparaatje genaamd WebTV films, televisieseries en sportevenementen te bekijken, iets wat normaal gesproken alleen tegen betaling wordt aangeboden. Na de aanhouding van de verantwoordelijken werd de server gesloten en hebben duizenden mensen geen signaal meer. De bedenkers van WebTV hadden volgens een schatting van de politie in zes maanden tijd meer dan 1,5 miljoen euro omzet gemaakt.

Tijdens het onderzoek ontdekten de agenten dat het bedrijf Blu:sens in Galicië de signalen van betaalkanalen illegaal doorzond. Dit bedrijf ontwierp de decoder en de toepassing die dit allemaal mogelijk moest maken. De decoder werd verkocht voor 120 euro en de server die de signalen doorzond stond in Frankrijk onder controle van het Spaanse bedrijf. De apparaten van Blu:sens werden in Spanje o.a. verkocht op Amazon (nu niet meer en het bedrijf geeft geld terug), Media Markt en wereldwijd bij ongeveer 14.000 verkooppunten.

In totaal werden er in Spanje acht huiszoekingen uitgevoerd in A Coruña, Jaén en Barcelona en het resultaat was dat er zes personen werden aangehouden en kon men 4.600 WebTV apparaten in beslag nemen.

Op de dag van de invallen steunde Europol deze actie door een analisten en specialisten naar Spanje te sturen die de beschikking hadden over geavanceerde apparaten. Dit zorgde ervoor dat men in real-time gegevens uit kon wisselen en deze gegevens kon vergeleken met de gegevens van Europol.

Het onderzoek begon toen EGEDA (Entidad de Gestión de Derechos de los Productores Audiovisuales), de Spaanse multimediagroep Mediapro en de Spaanse Voetbalbond een klacht indienden bij de politie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken