skip to Main Content
Explosieve groei blauwe krabben Spaanse kust
Pixabay

Explosieve groei blauwe krabben Spaanse kust

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna langs de hele Middellandse Zeekust maar met name in het zuiden van Tarragona in de Ebro Delta en verder naar het zuiden in de Comunidad Valenciana heeft men last van de explosieve groei van de blauwe krab ofwel ‘callinectes sapidus’ of in het Spaans cangrejo azul. Het gaat om een krab die van oorsprong niet thuishoort in dit deel van de wereld maar welke al sinds 2012 gesignaleerd wordt.

De blauwe krab graaft zich in het zand op het strand in en als men er als strandganger op staat dan zal de krab toeslaan (lees verdedigen) door met zijn blauwe poten vast te pakken wat ie kan en niet meer los te laten. Dat kan een pijnlijke ervaring zijn en er zijn al diverse slachtoffers gevallen.

Daarnaast klagen vissers over de vangst waarbij deze op veel momenten vaak voor 90% uit blauwe krabben bestaat en men soms 300 stuks in de netten heeft. De cangrejo azul heeft geen natuurlijke vijanden heeft dus vrij spel wat betreft voortplanting.

De blauwe krab dankt zijn naam aan zijn saffier gekleurde poten. In feite is het schild bruin gevlekt en hebben de volwassen vrouwtjes roodachtige flitsen op de uiteinden van de scharen.

De cangrejo azul eet zo’n beetje alles zoals vissen, kokkels en zelfs de eigen soort. De enige natuurlijke vijand die de blauwe krab heeft is de octopus maar daar zijn er veel minder van te vinden.

De blauwe krab staat in o.a. de Verenigde Staten bekend om het zachte en zoete vlees maar in Spanje eet men deze soort niet veel. Toch wordt de blauwe krab verkocht aan restaurants maar voor een veel lagere prijs dan in de Verenigde Staten.

De wetenschappelijke naam voor de tienpotige krabben is ‘callinectes sapidus’ wat ‘mooie en smakelijke zwemmer’ betekent.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Soep van blauwe krab

  Ingrediënten 4 personen
  4 blauwe krabben (of softshell crab)
  200 ml droge witte wijn
  200 ml water
  olijfolie
  peper – zout

  Aromaten:
  1 wortel, fijngehakt
  1 stengel selder, fijngehakt
  1 teentje look, fijngehakt
  1 gepelde tomaat
  enkele takjes tijm
  1 blaadje laurier
  1 steranijs
  1 kleine groene peper, fijngehakt en op olie gezet

  Bereidingswijze
  – Verwarm een scheutje olijfolie in de pan. Stoof hierin de krabben aan.
  – Voeg de aromaten toe en blus met witte wijn en water. Laat het geheel kort opkoken tot de groentjes gaar zijn.
  – Haal de soep van het vuur en mix ze fijn met de krab en alles erbij .
  – Passeer ze vervolgens door een zeef.
  – Verwarm de soep nog even opnieuw op het vuur en schenk ze in glaasjes.

  Bron
  Chef =Bart Desmidt van het tweesterrenrestaurant Bartholomeus, gelegen aan de dijk in Heist aan Zee, gevonden op Smulweb.nl

 2. Die krab komt al van in de jaren 30 in Nederland voor. Ze is zeker eetbaar , maar dat houd men liever stil of vertelt men er verhaaltjes omtrend de eetbaarheid over. Dit omdat het de prijs van krab zou kunnen kelderen. Hetzelfde voor de gekende dure kingkrab (Barentszee), deze kwam vroeger minder voor. Nu vind men die ook in grote hoeveelheden, maar er is nu een quota gesteld voor een zekere hoeveelheid . Niet om deze krab te beschermen maar om de prijs.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken