skip to Main Content
Woonachtig in Spanje? Denk aan de vermogensbelasting of modelo 720 vóór 31 maart
123rf

Woonachtig in Spanje? Denk aan de vermogensbelasting of modelo 720 vóór 31 maart

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als fiscaal resident in Spanje is men als buitenlander verplicht om aan te geven dat men een vermogen heeft buiten Spanje. Dat doet men in Spanje via het ‘modelo 720’ ofwel belastingformulier 720. Dit formulier moet voor 31 maart worden ingeleverd en dient in principe als informatie voor de Spaanse belastingdienst.

Weliswaar is het modelo 720 louter als informatief bedoeld, doet men dit echter niet dan kan het flink bestraft worden met minimumboetes van 10.000 euro tot 150% van de niet-aangegeven waarde van de buitenlandse activa. Geeft men de aangifte te laat op (dus na 31 maart) of foutief en niet compleet ingevuld dan kan ook dat beboet worden met 1.500 euro of meer. Het is dus als buitenlandse resident met vermogen in een ander land belangrijk dat men het modelo 720 niet vergeet.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 183-dagenregeling Spanje[/su_note]

Model 720

‘Modelo 720’ kan omschreven worden als belastingformulier 720 en in het Spaans ‘Declaración Informativa sobre bienes y derechos situados en el extranjero’. Deze verklaring is een aanpassing van de belastingwet als deel van de regelgeving die frauduleuze activiteiten in Spanje vervolgt. Sinds 1 januari 2013 is het verplicht te informeren over de goederen en rechten die iemand heeft in het buitenland.

Het gaat hierbij om een informatieplicht die bestaat uit drie categorieën:

 • Bankrekening bij een bank in het buitenland
 • Inkomen, rechten, verzekeringen en waardepapieren in het buitenland
 • Goederen en onroerende zaken in het buitenland

Wie moet dit formulier invullen?

Alle (natuurlijke) personen die resident zijn in Spanje en langer dan 183 dagen in Spanje verblijven maar ook buitenlandse vennootschappen en commerciële vestigingen moeten het formulier invullen. De voorwaarde daarbij is wel dat het om elke categorie gaat om bedragen die boven de 50.000 euro liggen.

Indien het vermelde bedrag van 50.000 euro niet wordt overschreden per categorie, wordt men vrijgesteld van de informatieplicht over zaken en rechten in het buitenland. Na de eerste aangifte hoeft men de jaren daarop alleen nog het modelo 720 in te leveren als de balans van elke categorie is gestegen met een waarde van 20.000 euro ten opzichte van het jaar daarvoor.

Wanneer?

Het modelo 720 formulier moet tussen 1 januari en 31 maart worden ingeleverd. Het is daarbij belangrijk dat het formulier correct en op tijd wordt ingevuld want onvolledig en te laat kan beboet worden met boetes die dus erg hoog kunnen zijn.

Hoe?

Het modelo 720 kan op telematische wijze (online) via deze website (ook in het Engels) ingevuld worden maar dan moet men wel beschikken over:

 • Met: Certificado electrónico de identificación o DNI electrónico
 • Met: Cl@ve PIN
 • Met: número de referencia
 • Zonder: identificación

Men kan er ook voor kiezen om een professional in te schakelen die wellicht in eigen taal zoals het Nederlands en Vlaams de buitenlandse ingezetene kan helpen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. ik dacht gelezen te hebben dat de “Vermogensbelasting” in Andalusia afgechaft is sinds 2018 of 2019 !???
  JUIST OF ONJUIST ?

  …tekst uit het artikel:
  Geen vermogensbelasting voor 2018 in Andalusië (Spanje)
  Toch moeten belastingbetalers die onderhevig zijn aan deze belasting dit nieuws nog niet gaan vieren. De Spaanse belastingdienst kan namelijk nog steeds van mening veranderen.
  In het jaar 2018 is er een bonificatie van 100%. Daarom hoeft er geen aangifte te worden gedaan voor de vermogensbelasting in 2019.

 2. Ik ben nu 2 keer naar een spaanse boekhouder geweest en beide meren werd me verteld dat Ik hier geen belasting hoef te betalen omdat ik hier niet verdien en het geld dat Ik op een nederlandse beleggingsrekening heb uit de verkoop van mijn huis in afrika heb, Ik ben resident sinds 2017. Wil alles echt netjes doen, maar na het lezen van dit weet Ik het niet meer want Ik dacht advies te hebben gekregen van iemand die er ver stand van had. Waar moet Ik zijn om me echt goed te laten adviseren?

  1. Als je resident bent met vermogen elders moet je model 720 invullen. Neem een andere gestor, dit antwoord is gewoon fout, denk ik.

  2. Word lid van Legalitas (rechtsbijstandsverzekering) als je Spaans spreekt, kost maar 10 euro per maand, dan zoeken ze het precies uit en kunnen je telefonisch adviseren. Legalitas helpt ook bij fiscale zaken zoals deze. Vaak valt rechtsbijstand al onder een andere verzekering, zoals opstal, levensverzekering en soms autoverzekering, ga dus eerst even na bij je huidige verzekeringen of je al rechtsbijstand hebt en kijk of je daar met je vraag terecht kunt (vaak hebben ze die rechtsbijstand aan Legalitas uitbesteed dus kom je via je verzekering alsnog bij ze uit). En bewaar de schriftelijke informatie die je van je boekhouder hebt gekregen, of vraag het nogmaals per mail zodat je het op papier hebt, als bewijs dat je niet beter wist.

   Als je hier woont en langer dan 183 dagen per jaar verblijft ben je hier fiscaal resident. Bij verkoop van je beleggingen en dividendinkomsten dien je dat hier (in Spanje) aan te geven en belasting te betalen. Het klinkt nu alsof je nergens fiscaal resident bent, en dus nergens belasting betaalt, en dat mag uiteraard niet. Pas wanneer je zowel hier als in een ander land (NL, BE, Zuid-Afrika?) een woonhuis in bezit hebt en je nergens langer dan 183 dagen binnen het kalenderjaar verblijft, dan ben je fiscaal inwoner van het land waar je een woning bezit en je het meeste inkomen vandaan haalt (en heb je nergens een woning en verblijf je nergens langer dan 183 dagen dan geldt het land waar je het meeste inkomen vandaan haalt als fiscaal woonland). Maar voor vrijwel iedereen volstaat de simpele regel: daar waar je langer dan 183 dagen verblijft ben je fiscaal resident.

   Als je fout zit moet je het zo snel mogelijk rechtzetten, bijv. door alsnog aangifte over 2017 te doen en model 720 in te sturen. In dat geval zou ik altijd een goed onderbouwde excuusbrief bijvoegen waarin je uitlegt waarom je het niet eerder hebt ingestuurd, dat is niet verplicht maar wel ontzettend verstandig, mocht het uitlopen op een hoger beroep bij de regionale hoge raad (belastingdienst en belastingrechters zijn in Spanje namelijk niet objectief en geven je dus nooit gelijk, ook al heb je dat wel, maar de regionale hoge rechters zijn dat wel, die gebruiken gezond verstand en luisteren wel naar argumenten).

 3. Ik heb modelo 720 een paar jaar geleden ingevuld en opgestuurd. Intussen is de buitelandse vermogen na Spanje
  gestuurd om hier te gebruiken en is de buitelandse rekening gesloten. Vraag is of men dat nog moet aangeven op een 720 ?

  1. Ik zou het maar doen. Als het meer dan 20.000 euro verandert moet je t opgeven. Ook als je rekeningen opheft moet je dat opgeven. Ik zou vooral geen loopje proberen te nemen met de Hacienda, de boetes zijn enorm.

 4. Inderdaad, begin er op tijd mee, want het is een klusje. Het beste kan je een gestor of belastingconsulent inschakelen, want ook voor fouten en vergeten rekeningen staan er boetes. Er zijn ook wat dingen die veel tijd kosten: je moet zien te vinden wanneer je de rekening hebt geopend, de datum, en, je moet de gemiddelde stand van de rekening over het laatste kwartaal uitrekenen. Spaanse banken leveren dat, NL niet. Zelf uitrekenen met transactieoverzicht en Excel. Men wil ook de BTW nummers van je NL banken weten. Niet elke bank verstrekt dat zomaar, zoals ING. Met een beetje Googlen wel vindbaar.

  1. Het gemiddelde over het laatste kwartaal vul ik nooit in, en het systeem accepteert het. Bij beleggingen bijvoorbeeld is dat gewoon niet te doen omdat de waarde van een aandeel elke seconde wijzigt. Ik vul het al in sinds ze er in 2012 mee kwamen.

 5. Indien het vermelde bedrag van 50.000 euro niet wordt overschreden per categorie, wordt men vrijgesteld van de informatieplicht over zaken en rechten in het buitenland. Na de eerste aangifte hoeft men de jaren daarop alleen nog het modelo 720 in te leveren als de balans van elke categorie is gestegen met een waarde van 20.000 euro ten opzichte van het jaar daarvoor.Dit klopt ook niet volgens mij, ook wanneer je saldo verminderd met 20.0000 moet je het opgeven

 6. Volgens mij klopt het niet dat het om 50.000,- per categorie gaat, maar om dit bedrag over alle categorieën!
  Overigens wil ik hier even aan toevoegen dat je tevens rekeningen moet opgeven waar je voor gemachtigd bent, bijvoorbeeld van je ouders!

 7. In 2018 had ik een zg. ISIN nummer van een beursgenoteerd fonds verkeerd ingevuld. Zo goed wordt het formulier blijkbaar gecontroleerd!! Via een brief werd ik hierover geinformeerd maar die was naar een verkeerd adres gestuurd en heb ik nooit ontvangen. Later dat jaar kreeg ik een boete van 250€ vanwege het niet gehoor geven aan en obstructie jegens de belastingdienst. Mijn advocaat kon hier ook niets meer aan doen en het feit dat men een verkeerd adres had gebruikt werd van tafel geveegd. Ik wil dus waarschuwen om Modelo 720 heel serieus te nemen en geen invulfouten te maken.

 8. Inderdaad bedankt Anton.
  Maar ik heb een andere vraag. Vanaf wanneer wordt men effectief als fiscaal resident beschouwd in Spanje? Wij zijn op 11 Juli 2018 naar hier gekomen, hebben ons enkele dagen voordien uitgeschreven in onze Belgische gemeente en hebben voor 2018 een ‘Belastingbrief speciaal’ ingediend, voor onze inkomsten in dat half jaar 2018 dus.
  Moeten wij dan dit jaar al de 720 indienen of pas volgend jaar? Wij hebben immers in Spanje nog geen inkomstenbelasting ingediend of betaald. Dat moet, denk ik pas in 2020 voor onze inkomsten 2019… Dus waarschijnlijk pas dat jaar de 720 indienen?

  1. Hoi Eric datum van uitschrijven in Belgié is geldig niet datum van aankomen in spanje zelf meegemaakt en fikse boete moeten betalen let op z wachten zelfs tot bijna 5 jaar na verhuis en dan betaal je meer intresten en boete dan het eigenlijke bedrag wij hadden er een mooie nieuwe wagen van kunnen kopen en ik bedoel geen fiatje

  2. @Eric, In je geval ben je in 2019 woonachtig in Spanje en dus gehouden aan de Spaanse wet, en die verplicht je om deze maand met model 720 de waarde van je bezittingen in het buitenland zoals ze waren op 31 december 2018 op te geven. Als je na 31 maart 2019 in Spanje zou zijn komen wonen hoef je het dit jaar niet meer op te geven, maar anders dus wel.

   Model 720 moet je dus wel invullen (indien je meer dan 50.000 aan bezittingen buiten Spanje op je naam hebt), doe je het zelf begin er dan snel mee want je bent er zeker meerdere dagen mee bezig, en het kan alleen online.

   Informeer ook even goed over waar je aangifte inkomstenbelasting moet doen over inkomen wat je ontving tijdens de tweede helft van 2018, de kans is groot dat je dat in Spanje moet opgeven (dat is zeker het geval wanneer je die periode in België niet hoeft op te geven). Voor de eerste belastingaangifte na internationale verhuizing gelden andere regels (je betaalt dan in Spanje over het tweede deel van 2018 vermoed ik als niet resident, en dat zijn dus andere tarieven, formulieren en regels. En in Belgie moet je vermoed ik aangifte doen over de periode tot je verhuisdatum).

   1. Bedankt Anton,
    Betekent ‘woonachtig in Spanje’ ook automatisch ‘fiscaal resident in Spanje’?
    Wij hebben in Juni 2018 een app gekocht om voorlopig in te wonen en in Januari 2019 terug verkocht. Bij die verkoop hield de notaris 3% van de verkoopsom achter omdat wij NIET fiscaal resident waren tot we voor de 1ste keer inkomensbelastingen betaald hadden. Als dit klopt is er toch sprake van 2 maten en 2 gewichten?
    Nog een opmerking, wij spreken hier over Tenerife, regio Canarische eilanden. Kan dit een verschil in regulering opleveren?

    1. Als je tijdelijk in Spanje was (minder dan 6 maanden in 2018 en minder dan 6 maanden in 2019) dan hoef je geen fiscaal resident in Spanje te zijn, maar dan moet je dat dus wel elders zijn over die periode. Pas als je langer dan 6 maanden gedurende het jaar in Spanje verblijft ben je hier fiscaal resident.

     Maar… als je bijvoorbeeld op 20 maart 2019 naar Spanje verhuist en na 6 maanden nog steeds hier woont, dan ben je fiscaal resident en had je model 720 vóór 1 april 2019 moeten indienen. Als je voor 31 maart 2019 weg bent weet je zeker dat je het niet hoeft in te dienen. In alle andere gevallen zou ik het indienen of je héél goed laten informeren omdat de boetes enorm zijn (de boete kan oplopen tot tienduizenden of honderdduizenden euro’s, ga maar na, 5000 euro per verzwegen bezit, met 3 bankrekeningen, 2 spaarrekingen, 1 woning en 5 beleggingsfondsen zit je al op 11×5000= 55.000 boete + de basisboete van 10.000, dus 65.000 euro boete). Wie op 31 maart in Spanje woont moet het model 720 indienen.

     Canarische eilanden heeft bijzondere fiscale regels, ik ken ze helaas niet, maar voor model 720 maakt dat niets uit omdat het geen belastingaangifte is, maar een wettelijke verplichting ter voorkoming van zwart geld die in heel Spanje geldt.

 9. Leuk artikel.
  Maar ik zou ook wel eens willen weten vanaf welk vermogen er belasting moet worden betaald en hoeveel?
  Iemand die dit weet?

  1. Omdat in Spanje bijna alles gedecentraliseerd is hangt het af van je woonplaats. Als je in Madrid woont ben je vrijgesteld van kapitaalbelasting (maar niet van het aangifte doen van buitenlandse bezittingen met model 720, dat moet overal vanaf 50.000 euro). In andere regio’s betaal je ca. 3% maar dat is per regio dus verschillend. Je betaalt het vanaf de miljoen euro (eigenlijk vanaf de 700.000 euro, maar de eerste 300.000 euro in onroerend goed is vrijgesteld).

   Maar… als je meer dan 50.000 euro op buitenlandse rekeningen of in buitenlands onroerend goed hebt zitten en je vult geen model 720 in dan krijg je een boete van 10.000 euro (plus 5.000 euro per verzwegen bezit). Alleen die boetes zijn zo absurd hoog dat er een rechtzaak bij de EU loopt, daarom besluit de Spaanse overheid in veel gevallen om voorlopig de boetes nog niet op te sturen, in afwachting van de uitspraak van de rechter. Die regeling heeft niets met belasting te maken, maar is om zwart geld tegen te gaan.

   1. In je geval ben je in 2019 woonachtig in Spanje en dus gehouden aan de Spaanse wet, en die verplicht je om deze maand met model 720 de waarde van je bezittingen in het buitenland zoals ze waren op 31 december 2018 op te geven. Als je na 31 maart 2019 in Spanje zou zijn komen wonen hoef je het dit jaar niet meer op te geven, maar anders dus wel.

    Model 720 moet je dus wel invullen (indien je meer dan 50.000 aan bezittingen buiten Spanje op je naam hebt), doe je het zelf begin er dan snel mee want je bent er zeker meerdere dagen mee bezig, en het kan alleen online.

    Informeer ook even goed over waar je aangifte inkomstenbelasting moet doen over inkomen wat je ontving tijdens de tweede helft van 2018, de kans is groot dat je dat in Spanje moet opgeven (dat is zeker het geval wanneer je die periode in België niet hoeft op te geven). Voor de eerste belastingaangifte na internationale verhuizing gelden andere regels (je betaalt dan in Spanje over het tweede deel van 2018 vermoed ik als niet resident, en dat zijn dus andere tarieven, formulieren en regels. En in Belgie moet je vermoed ik aangifte doen over de periode tot je verhuisdatum).

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken