Kort coronavirus nieuws uit Spanje (37)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (37)
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Andalusië raadt horecaondernemers en winkeliers aan te sluiten

SEVILLA – De Junta de Andalucía heeft de horecaondernemers en winkeliers in Andalusië aangeraden om te sluiten om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Deze beslissing is genomen nadat de Spaanse regering de noodsituatie afkondigde, iets dat volgens de Junta te laat is gekomen. De Andalusiërs wordt aangeraden zo min mogelijk naar buiten te gaan en het bezoek aan winkels, bars, restaurants etc. te vermijden. De kans is groot dat in navolging van andere autonome regio’s men in Andalusië ook zal beslissen om alles verplicht te sluiten.

Lees ook ons eerder verschenen Kort coronavirus nieuws uit Spanje (35).

Lees ook ons eerder verschenen Kort coronavirus nieuws uit Spanje (36).

Diverse stranden in Valencia regio gesloten

VALENCIA – De gemeenten Guardamar, Torrevieja, Orihuela, Pilar de la Horadada, Cullera, Gandia, Benidorm en Castelló de La Plana hebben besloten hun stranden te sluiten en de strandwachten weg te halen. De reden daarvoor is om aan te geven dat Spanje, vanaf nu in de noodtoestand, niet ‘met vakantie’ is maar dat men opgeroepen wordt de eigen verantwoordelijkheid te nemen door in quarantaine te gaan en contact met anderen te vermijden.

Murcia sluit alle kustplaatsen uit angst voor corona-verspreiding

MURCIA – De autonome regio Murcia is de eerste die een beslissing heeft genomen die direct gevolgen heeft op het toerisme. Met name het binnenlands toerisme want Murcia wil de vakantiegangers uit Madrid weren in de populaire kustplaatsen. Daarom mogen alleen inwoners de steden Cartagena, San Javier, San Pedro del Pinatar, Los Alcázares, La Unión, Mazarrón en Águilas in of uit en alleen als dat om gegronde redenen is. Daarnaast wordt aan de 367.000 bewoners gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In Madrid worden drastische maatregelen genomen, zijn scholen dicht en wordt aan iedereen gevraagd om aan thuiswerken te doen. Helaas neemt niet iedereen deze preventieve manieren serieus en meent men dat het om vakantie gaat. Daarom zijn er veel inwoners uit de Madrid regio die besloten om naar hun vakantiewoning in Murcia te komen met alle gevolgen van dien. De laatste dagen is het aantal besmettingen snel gestegen in de Murcia regio waar een rechtstreeks verband gelegd wordt met de Madrilenen die naar de kust zijn gekomen. 

Coronavirus zorgt voor enorme verkoopstijging computers

MADRID – Aangezien veel Spanjaarden aangeraden wordt om van thuis uit te werken ofwel te doen aan ‘teletrabajando’ terwijl ook de kinderen thuis zijn omdat de scholen dicht zijn, hebben families te weinig computers. Dat heeft ervoor gezorgd dat er de laatste dagen een enorme stijging is van de computer verkopen, zowel fysiek in de winkels als op internet. Naast computers worden ook aanverwante artikelen veel gekocht zoals hoofdtelefoons, toetsenborden etc.

Alle bars en restaurants in de regio Valencia gesloten

VALENCIA – In navolging van andere regio’s in Spanje zoals Madrid, balearen en Catalonië heeft ook de regionale regering van de Valencia regio besloten de bars, restaurants, gymzalen, discotheken, bioscopen, feestzalen, concertzalen etc. te sluiten om verspreiding van het coronavirus te nemen. Winkels zijn voorlopig nog niet gesloten.

Alle winkels behalve apotheken en supermarkten in Catalonië gesloten

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid heeft besloten alle winkels behalve apotheken en supermarkten en andere winkels waar voedsel wordt verkocht te sluiten in Catalonië. Deze verplichte sluiting geldt voor alle lokalen waaronder ook gymzalen, winkelcentra, discotheken, concertzalen en skistations. Over de bars en restaurants moet men in Catalonië nog een beslissing nemen maar de kans is groot dat ook deze net zoals in Madrid en op de Balearen gesloten worden.

Alle horecagelegenheden in Madrid op last van gemeente gesloten

MADRID – De gemeente Madrid heeft besloten dat alle horecagelegenheden in de Spaanse hoofdstad moeten sluiten. De reden daarvoor is uiteraard het coronavirus en om verdere verspreiding van dit virus te voorkomen. Het is een vergaande maatregel die volgens de burgemeester genomen moet worden om te voorkomen dat er teveel mensen bij elkaar komen op een klein oppervlak. Eerder werden alle activiteiten met publiek stilgelegd, musea gesloten en gaan markten niet door. Winkels zijn op het moment van schrijven nog wel open. Reizen naar en uit Madrid is ook nog mogelijk.

Balearen sluit alle horecagelegenheden

PALMA – De regionale autoriteiten op de Balearen eilanden hebben besloten alle horecagelegenheden op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera te sluiten. Deze vergaande beslissing werd op vrijdag ook genomen in Madrid en heeft alles te maken met het stoppen van verdere verspreiding van het coronavirus.

Baskenland kondigt gezondheids noodsituatie af de regio

BILBAO – De regionale overheid van Baskenland heeft de noodsituatie afgekondigd wat betreft de gezondheidssituatie in de regio. Vanaf dit moment kan de regionale regering vergaande beslissingen nemen zoals eerder al in Italië en vier steden/dorpen in Catalonië gebeurde door mensen in thuisquarantaine te stellen en de inwoners van Baskenland te verbieden hun woningen te verlaten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Volgens de regionale premier van het Baskenland moet het ergste nog komen waarbij hij zich ook zorgen maakt over de regionale verkiezingen die op 5 april moeten plaatsvinden.

Alicante eerste stad die de Semana Santa annuleert

ALICANTE – De gemeente Alicante is de eerste in heel Spanje die besloten heeft de Semana Santa of Goede Week activiteiten dit jaar niet door te laten gaan vanwege het coronavirus. Alle processies, bijeenkomsten en kerkmissen zijn geannuleerd. De kans is groot dat andere gemeenten, provincies en hele autonome regio’s ook de Semana Santa vieringen annuleren. Deze moeten plaatsvinden tussen zondag 5 en zondag 12 april.

Pretpark PortAventura in Salou stelt opening seizoen uit

TARRAGONA – Het pretpark PortAventura heeft vrijdag besloten de opening van het themapark voor seizoen 2020 uit te stellen. In principe moet het grootste en bekendste pretpark van Spanje op 27 maart opengaan voor het publiek maar dat gaat vanwege het coronavirus niet door. Wanneer PortAventura wel open gaat is afhankelijk van de ontwikkeling van het virus en wat de autoriteiten zeggen, aldus de leiding van het pretpark.

70.000 inwoners van Catalaanse steden in quarantaine vanwege coronavirus

BARCELONA – De regionale autoriteiten van Catalonië hebben donderdag een vergaande beslissing genomen wat direct gevolgen zal hebben op de inwoners van diverse steden en dorpen die deze niet mogen verlaten terwijl mensen die er niet wonen er niet naartoe mogen. Het gaat om de steden Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida Montbui en Ódena in de provincie Barcelona en een totaal van 70.000 inwoners. De reden is de enorme stijging van coronavirus besmettingen.

30 coronavirus besmettingen in provincie Alicante

ALICANTE – Op vrijdag zijn er 4 nieuwe besmettingsgevallen bijgekomen in de provincie Alicante waardoor het aantal besmette personen is gestegen naar 30. In de provincie Valencia zijn echter 17 nieuwe besmette personen geregistreerd waardoor daar het aantal is gestegen naar 68 en in de provincie Castellón zijn op dit moment 4 personen besmet met het virus. In de regio Valencia is tot nu toe een persoon overleden die reeds op 13 februari aan een longontsteking overleed maar wat pas later bekend werd. Het totaal aantal besmette personen in de autonome regio Valencia is opgelopen naar 119.

Cruiseschepen mogen Spaanse havens niet in

MADRID – De Spaanse regering heeft besloten dat cruiseschepen gedurende een periode tot 26 maart met eventuele verlenging geen gebruik mogen maken van Spaanse havens. Het maakt daarbij niet uit waar de cruiseschepen vandaan komen, welke passagiers aan boord zijn en waar cruiseschepen naar toe gaan. Diverse cruiseschepen hebben na de beslissing op donderdag andere havens moeten zoeken en moesten uitwijken naar andere landen.

Politici die positief getest zijn op coronavirus

MADRID – Er vindt op dit moment een ongewone en nooit eerder gezien politieke situatie plaats waarbij er geen fysieke regeringen en ministerraad mogelijk is omdat diverse ministers en politici in thuis quarantaine zijn geplaatst vanwege besmetting door het coronavirus. In de regering zijn de minister van Gelijkheid Irene Montero en de minister van Territoriaal beleid en Openbare functie Carolina Darias positief getest op het coronavirus.

Bij de PP partij is Ana Pastor positief getest en bij de extreemrechtse VOX partij zijn er inmiddels drie personen besmet, partijleider Santiago Abascal, woordvoerder en congreslid Javier Ortega Smith en Ana Vega woordvoerster voor Valencia.

Spaanse Koning en Koningin niet besmet met het coronavirus

MADRID – Direct nadat bekend werd dat de minister van Gelijkheid Irena Montero besmet is met het coronavirus werden alle activiteiten bij het Spaanse Koningshuis stilgelegd. De besmette minister nam afgelopen vrijdag deel aan een bijeenkomst waar ook de Koningin Letizia bij aanwezig was. Afgelopen woensdag reisde het Koninklijke echtpaar nog naar Frankrijk waar Don Felipe en Doña Letizia o.a. een bijeenkomst hadden met de President van Frankrijk Emmanuel Macron. Inmiddels is bekend gemaakt dat zowel de Koning Felipe als zijn vrouw Letizia en hun kinderen niet positief zijn getest op het coronavirus.

NOTA: Dit artikel wordt gedurende vrijdag 13 maart continue bijgewerkt en aangevuld met nieuwe informatie rondom het coronavirus in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.