menu: rubrieken, zoeken & meer

SPANJE HEEFT NOODTOESTAND AFGEKONDIGD (2020)

SPANJE HEEFT NOODTOESTAND AFGEKONDIGD
Beeld: 123rf

SPANJE HEEFT NOODTOESTAND AFGEKONDIGD (2020)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft na een ministerraad via videoconferentie besloten de noodtoestand af te kondigen voor het land, zo meldde hij tijdens een speciaal ingelaste persconferentie vrijdagmiddag 15.00 uur. Daarmee volgt Spanje de Portugese regering die op vrijdag ook al de noodtoestand afkondigde terwijl in dat land nog niemand is overleden als gevolg van het coronavirus. Ook in Italië heeft men een noodtoestand en staat het dagelijkse leven stil. De noodtoestand in Spanje gaat op zaterdag 14 maart (2020) in nadat de ministerraad beslist heeft welke maatregelen men gaat nemen.

Met een noodtoestand of staat van alarm (estado de alarma) kunnen de autoriteiten de burgerbescherming, de politie en het leger op de been brengen om de coronavirus epidemie onder controle te krijgen. Op het moment van het afkondigen van de noodtoestand waren er in Spanje meer dan 4.200 besmette personen en 120 doden, het merendeel in beide gevallen in de Madrid regio.

Het is de tweede keer dat de Spaanse regering een noodtoestand moet afkondigen aangezien dit eerder al werd gedaan door premier José Luis Rodriguez Zapatero op 4 december 2010 na een onaangekondigde staking van de luchtverkeersleiding waardoor het luchtverkeer plat kwam te liggen. Toen werd het leger ingezet om controle te krijgen over de situatie. Die noodtoestand werd na 42 dagen op 16 januari 2011 opgeheven.

De Spaanse regering kan de ‘estado de alarma’ afkondigen dankzij artikel 116.2 in de Spaanse Grondwet. Dit is alleen mogelijk als de ministerraad dit heeft besloten en voor een maximale periode van 15 dagen waarna men in het Spaanse parlement moet overleggen en beslissen of de noodtoestand verlengd wordt.

Tijdens de noodtoestand kan de Spaanse overheid zeer slagvaardig handelen, zonder eerst toestemming over iets te vragen of overleg met inwoners te voeren. Volgens Amnesty International mag een noodtoestand maar 90 dagen duren en moet deze volgens het BuPo-verdrag gemeld worden bij de VN. De reden daarvoor is omdat dictators misbruik kunnen maken van een noodtoestand, aldus Wikipedia (wat slechts een opmerking is en niets met Spanje te maken heeft).

Wat houdt deze noodtoestand in

Er kunnen maatregelen genomen worden die invloed hebben op iedereen in Spanje en op iedereen die Spanje wil bezoeken of verlaten. Zo kunnen winkels (behalve apotheken, supermarkten en tankstations), bars, restaurants, musea, bezienswaardigheden en monumenten gesloten worden (iets dat op veel plaatsen al is gebeurd). 

Daarnaast kan de regering beslissen dat iedereen in huis moet blijven als een thuisquarantaine en dat kan gecontroleerd worden door de politie en eventueel in het ergste geval door het leger.

Het Spaanse leger heeft nadat de ‘estado de alarma’ werd afgekondigd aangegeven dat zij paraat staan indien om de hulp gevraagd wordt. Het is nu nog niet zeker of dit nodig zal zijn want de Spaanse regering heeft ook de beschikking over tienduizenden politie agenten en vrijwilligers en professionals van de Protección Civil.

De premier van Spanje roept jongeren ook op om hun gezond verstand te gebruiken en de aanbevelingen van de gezondheidsorganisaties en het Ministerie van Volksgezondheid op te volgen. Daaronder hoort ook het thuis blijven en verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Want het virus is wellicht voor de jongere inwoners van het land niet dodelijk maar de gevoelige groep inwoners, wat ouderen en zieke personen zijn, kunnen er aan overlijden. De medewerking van alle Spanjaarden is de enige manier om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Grenzen

Ook kan men beslissen de grenzen te sluiten zodat niemand het land kan verlaten en niemand Spanje binnen kan komen, dus ook niet als men op vakantie gaat naar Spanje. Dit is op het moment van schrijven nog niet beslist en dus zijn de grenzen in principe nog open en kan men naar en vanuit Spanje vliegen.

Spanje volgt met deze noodtoestand andere landen zoals Italië waar meer dan 15.000 personen besmet zijn en meer dan 1.000 mensen zijn overleden en Portugal waar (slechts) 112 personen besmet zijn geraakt en geen doden zijn geregistreerd.

De maatregelen die men gaat nemen worden na de speciale ministerraad op zaterdag die de premier van Spanje via videoconferentie zal hebben met zijn ministers bekend gemaakt. Deze ministerraad begint zaterdag om 10.30 uur maar het is nu nog niet bekend hoe laat (meestal tussen 14 en 15 uur) de maatregelen bekend worden gemaakt.

Bericht Nederlandse ambassade

De reden dat de noodtoestand wordt afgekondigd is dat de snelle verspreiding van de besmetting in de afgelopen dagen erom vraagt dat de Spaanse overheden sneller en met centrale aansturing kunnen optreden. Maatregelen die nu nog de vorm van een advies hadden, kunnen dan ook dwingend worden opgelegd. En er kan bijvoorbeeld ook gebruik gaan worden van privéziekenhuizen en van militaire middelen, aldus de Nederlandse Ambassade op Facebook.

De algemene boodschap is: probeer zoveel mogelijk thuis te blijven en vermijd zoveel mogelijk het contact met anderen. Op die manier loopt u zelf minder kans ziek te worden, maar ook wordt voorkomen dat het virus zich razendsnel blijft verspreiden. Voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en mensen met een andere ziekte, is dit extra belangrijk. Het zal duidelijk zijn dat ook onnodige verplaatsingen moeten worden voorkomen.

Indien u lichte ziekteverschijnselen hebt die op een Coronabesmetting kunnen wijzen, dient u thuis te blijven en contacten met anderen te vermijden. Bij de meeste gezonde mensen blijft het bij deze lichte verschijnselen. Alleen als de ziekteverschijnselen erger worden (koorts boven 38 graden, ernstige ademhalingsmoeilijkheden) dient u contact met een arts op te nemen. Op die manier wordt een overbelasting van de zorg voorkomen.

Inmiddels zijn op veel plaatsen openbare gelegenheden en winkels gesloten. Supermarkten, apotheken en benzinestations blijven wel open en er zal alles aan worden gedaan om de bevoorrading te laten doorlopen. Tot nu toe is dat ook in landen die zwaarder zijn getroffen steeds gelukt.

Verder is het tot op heden zo dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de maatregelen die in de verschillende regio’s van kracht zijn. Dat komt niet alleen doordat Spanje groot en gedecentraliseerd is, maar ook omdat de situatie tussen de regio’s sterk verschilt. Door de vele regio’s en de snelle ontwikkeling van de ziekte-uitbraak, is het onbegonnen werk om hier een compleet overzicht te geven. U wordt aangeraden de informatie te volgen van de regionale overheid, die helaas vaak alleen in het Spaans voorhanden is.

Helaas kunnen we op dit moment geen antwoord geven op de vraag of en wanneer het vliegverkeer tussen Nederland en Spanje zal worden stil gelegd.

De ambassade in Madrid blijft open zo lang het gaat. Wel hebben ook wij het grootste deel van de staf naar huis moeten sturen om daar het werk voort te zetten.