Veelgestelde vragen over het coronavirus en reizen naar/uit Spanje

Veelgestelde vragen over het coronavirus en reizen naar/uit Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de autoriteiten in alle Europese landen het coronavirus serieus nemen. Helaas zijn nog niet alle Europeanen bezig om de uitbraak van COVID-19 serieus te nemen. In Italië heeft men achteraf geleerd van de fouten die het land gemaakt heeft in de beginfase van het virus maar inmiddels is het hele land platgelegd. Spanje gaat dezelfde kant op met verscherpte maatregelen en wie weet het uitroepen van de noodtoestand. Waar moeten reizigers die naar Spanje op vakantie gaan rekening mee houden.

De grenzen van Spanje zijn niet gesloten en dat hoeft op dit moment ook niet maar wie weet wat er gaat komen. In Italië heeft men vergaande maatregelen genomen waardoor het dagelijkse leven en het toerisme compleet plat zijn komen te liggen. In Spanje’s buurland Portugal heeft men de noodtoestand afgekondigd waardoor reizen naar en uit dat land moeilijker is geworden. 

In Spanje neemt men veel maatregelen die hoofdzakelijk lokaal bedoeld zijn in de regio’s die het zwaarst getroffen zijn zoals Madrid, Baskenland, La Rioja en Catalonië. De verspreiding van het coronavirus is ondanks genomen maatregelen echter zo snel (men zegt sneller dan in Italië) dat de autoriteiten achter de feiten aanlopen, ziekenhuizen overvol zijn en het medisch personeel overuren maakt. Het aantal besmettingen (bijna 4.000) stijgt snel evenals het aantal doden (bijna 90) en dat baart zorgen.

Veel Nederlanders en Belgen die Spanje hebben bezocht, daar op dit moment zijn of nog op vakantie moeten gaan hebben vragen en dus proberen we daar antwoord op te geven. 

Het op vakantie gaan naar Spanje is op dit moment en zolang de Nederlandse en Belgische autoriteiten hun reisadviezen niet aanpassen gewoon toegestaan. Een ander ding is wat men aantreft als men eenmaal in Spanje is …. gesloten musea, monumenten, bezienswaardigheden, parken, winkels, restaurants, bars en evenementen die niet doorgaan en wellicht veel Spanjaarden die liever niet in contact willen komen met andere mensen.

LINK naar website met reisadviezen Nederland

LINK naar website met reisadviezen België

LINK naar lijst met telefoonnummers in Spanje i.v.m. het coronavirus

Enkele vragen en antwoorden over reizen naar en uit Spanje

Is het nog wel verstandig om op vakantie te gaan naar Spanje?

Het is belangrijk om je goed te informeren voor vertrek. Lees voor je vertrekt het reisadvies van Nederland of België. Meld je aan voor updates van het reisadvies. Neem contact op met jouw reisorganisatie of met jouw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Daarnaast zijn nieuwe maatregelen niet uit te sluiten en kan de situatie snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van een reis. Wanneer de Spaanse autoriteiten belangrijke nieuwe maatregelen aankondigen volgt zo snel mogelijk een aanpassing van het reisadvies en schrijven wij erover op SpanjeVandaag.

De Nederlandse en Belgische autoriteiten bekijken bij het aanpassen van hun reisadviezen zorgvuldig wat de consequenties van de maatregel zijn voor reizigers. Er kan enige tijd zitten tussen de aankondiging van de maatregelen en aanpassing van het reisadvies.

Ik ga dit weekend op vakantie naar Spanje. Mag ik er nog wel heen en wat gebeurt er als ik terugkom?

Bekijk de reisadviezen en meld je aan voor updates van het reisadvies van jouw land. Het reisadvies geeft de actuele situatie weer. Niemand kan in de toekomst kijken en situaties veranderen met de dag. 

Men kan contact opnemen met de reisorganisatie of verzekeraar om na te gaan wat zij voor jou kunnen betekenen als er vluchten worden geannuleerd. Houd de website SpanjeVandaag in de gaten voor updates over de situatie wat betreft het coronavirus in Spanje.

Ik krijg bezoek uit Spanje. Kunnen mijn bezoekers nog wel komen? Mogen ze Nederland of België nog inreizen?

Op dit moment is er geen inreisverbod voor mensen die vanuit Spanje naar Nederland reizen. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten geannuleerd in verband met het coronavirus (met name Italië). Check bij de luchtvaartmaatschappij voor het laatste nieuws. 

Waarom wordt niet gecontroleerd op Nederlandse, Belgische en Spaanse luchthavens?

Op dit moment is dat voor Nederland, België en Spanje geen passende maatregel. Als op dit moment reizigers op de luchthavens in deze landen gecontroleerd worden op koorts, zullen vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord.

Worden terugkerende Nederlandse/Belgische toeristen na de thuisvlucht op besmetting gecontroleerd?

Er wordt alleen getest op aanwezigheid van het coronavirus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen. Als mensen geen klachten hebben, geeft een test geen zekerheid. Mocht er een passagier besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat er een besmetting heeft plaatsgevonden met het nieuwe coronavirus.

Ik zit in een hotel in Spanje waar een besmetting is geconstateerd, wat moet ik doen?

Je wordt geadviseerd te bellen met de ambassade om bekend te maken dat je in het hotel verblijft. Je kunt je daarnaast registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken in Nederland of in België. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten. De ambassades en de ministeries staan in contact met de Spaanse autoriteiten en onderzoeken de situatie.

Mijn reisorganisatie betaalt bij annulering mijn reis niet terug. Wanneer zetten de Nederlandse autoriteiten het reisadvies in Spanje op rood?

Het Nederlandse reisadvies reflecteert zoveel mogelijk de situatie zoals die op dit moment geldt in Spanje en zal worden aangepast als daar aanleiding toe is. Bekijk HIER wat de kleurcodes betekenen bij reisadviezen voor landen waar het coronavirus is gevonden. 

Sommige reisbureaus en touroperators geven aan dat zij al geboekte reizen alleen annuleren als het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uitbrengt. Het ministerie is geen partij in deze discussie. De vraag of een reis kan doorgaan of kan worden geannuleerd, is een zaak tussen jou en jouw reisorganisatie/verzekering. 

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet op reis te gaan. 

Ik heb een reis geboekt naar Spanje, kan ik nog gaan?

De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben 4 kleurcodes (in Nederland). Het advies is om alleen te reizen naar Spanje als er sprake is van kleurcode oranje als dat noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden. Bij landen met kleurcode rood is het advies niet te reizen.

Waarom vliegt men nog steeds op Spaanse vliegvelden waar nu het coronavirus heerst?

Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale regels opgesteld om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus, via de luchtvaart tegen te gaan. 

Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor aanpassingen in het vluchtschema om de gezondheid van personeel en passagiers te waarborgen. Dit is geregeld volgens internationale regels voor de luchtvaart.

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties, waaronder het RIVM, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens internationale luchtvaartverdragen geldt dat luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen aan alle nationale voorschriften voor de toelating, verblijf en vertrek van passagiers en vracht. Het is de verantwoordelijkheid van vliegmaatschappijen en transportondernemingen om de reisadviezen van Buitenlandse Zaken te betrekken bij hun operationele afwegingen. 

Moeten mensen die met de auto, motor of camper terugkeren van vakantie uit Spanje zich melden? Worden deze gecontroleerd op aanwezigheid van het coronavirus?

Nee, dit is niet nodig als er geen gezondheidsklachten zijn. Maar als iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten, zoals hoesten) moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Welke maatregelen zijn getroffen voor mensen die een busreis naar Spanje hebben gemaakt?

Extra maatregelen zijn niet nodig als deze personen geen gezondheidsklachten hebben. Krijgt iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied echter wel klachten (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten)? Dan moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Ik heb een vlucht geboekt naar Spanje. Hoe weet ik welke vluchten zijn geannuleerd?

Voor bepaalde bestemmingen hebben maatschappijen besloten om hun vluchtschema’s aan te passen, iets dat nog niet het geval is met Spanje. Neem contact op met jouw luchtvaartmaatschappij of de organisatie waar je het ticket hebt geboekt om te horen of jouw vlucht is geannuleerd.

Hoe komt het dat het reisadvies soms niet meteen wordt aangepast als Spanje maatregelen aankondigt?

Wanneer de Spaanse autoriteiten belangrijke nieuwe maatregelen aankondigen volgt zo snel mogelijk een aanpassing van het reisadvies. Buitenlandse Zaken bekijkt daarbij zorgvuldig wat de consequenties van de maatregel zijn voor reizigers. Er kan enige tijd zitten tussen de aankondiging van de maatregelen en aanpassing van het reisadvies.

Voor meer vragen, opmerkingen en twijfels dien je contact op te nemen met de desbetreffende afdelingen van de autoriteiten in Nederland, België of Spanje.

Houdt er rekening mee dat de situatie in landen zoals Spanje snel verandert. Het aantal besmettingen, doden en maatregelen wat betreft het coronavirus verandert met het uur en de dag. 

Veel mensen zullen zich zorgen maken terwijl anderen zeggen dat er niets aan de hand is. Eenieder heeft echter de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jezelf niet ziek of besmet wordt maar nog meer om anderen niet te besmetten want veel mensen zullen wellicht niet eens weten dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus maar die ene kus op de wang van opa, oma of je ouders kan fataal zijn voor ziekte gevoelige personen.

Reizen naar Spanje of uit Spanje naar Nederland en België is altijd een eigen beslissing en is de eigen verantwoordelijkheid …. denk goed na voordat je een beslissing neemt.

NOTA: Veel nuttige informatie in dit artikel is overgenomen van de Nederlandse Rijksoverheid, afdeling Buitenlandse Zaken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.