Minister van Volksgezondheid sluit verlenging noodtoestand na 9 mei in Spanje niet uit

Minister van Volksgezondheid sluit verlenging noodtoestand na 9 mei in Spanje niet uit
Beeld: Carolina Darias / La Moncloa

Minister van Volksgezondheid sluit verlenging noodtoestand na 9 mei in Spanje niet uit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Volksgezondheid Carolina Darias heeft vrijdag gemeld dat ze een verlenging van de huidige noodtoestand in Spanje niet uitsluit. Zoals bekend werd de huidige noodtoestand (estado de alarma) op 25 oktober 2020 afgekondigd en zal deze eindigen op 9 mei. Maar als de corona-incidentie de 50 per 100.000 personen in de voorbije 14 dagen niet bereikt heeft, kan er een verlenging komen, aldus minister Darias.

Volgens de Volksgezonheidsminister is het doel om de 50 per 100.000 te halen en daarna dit aantal te verlagen naar 25 per 100.000. De corona-incidentie (incidencia acumulada) geeft het aantal besmette gevallen per 100.000 inwoners in de voorbije 14 dagen aan.

Op vrijdag 12 maart is de corona-incidentie voor heel Spanje 117 per 100.000 in de voorbije 14 dagen. Dat is dus meer dan het dubbele van het objectief van 50. Of dat gehaald wordt hangt deels af van hoe de bevolking omgaat met de corona-maatregelen, met name tijdens de Semana Santa vakantieperiode.

Minister Darias vertrouwt erop dat de inwoners van Spanje geleerd hebben van o.a. de kerstperiode toen men te veel relaxte en er een enorme stijging plaatsvond van besmettingsgevallen, ziekenhuis en IC opnames en doden.

Estado de alarma 

De Spaanse regering kan een ‘estado de alarma’ afkondigen gebruikmakend van artikel 116.2 in de Spaanse Grondwet. Dit is alleen mogelijk als de ministerraad dit heeft besloten en voor een maximale periode van 15 dagen waarna men in het Spaanse parlement moet beslissen of de noodtoestand voor een nieuwe periode van 15 dagen verlengd wordt. Bij de noodtoestand van 25 oktober was sprake van een langere periode.

Tijdens een noodtoestand kan de Spaanse overheid zeer slagvaardig handelen, zonder eerst toestemming over iets te vragen of overleg met inwoners te voeren. Een noodtoestand geeft daarnaast een juridische onderbouwing van te nemen corona-maatregelen zodat rechters deze eventueel niet kunnen annuleren.

Spanje heeft nu met twee noodtoestanden te maken gehad. De eerste ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand zoals wij dit hebben genoemd (wat geen lockdown is) tijdens de corona-pandemie werd afgekondigd op 14 maart 2020. Na die datum werd die noodtoestand zes keer verlengd, te weten op 30 maart, 12 april, 26 april, 10 mei, 25 mei en uiteindelijk op 7 juni tot 21 juni 2020.

De tweede noodtoestand werd op 25 oktober 2020 afgekondigd en heeft een voorlopige duur tot 9 mei 2021.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.