Gebrek aan zonnebloemolie kan in vier weken tijd voor problemen zorgen in Spanje

Gebrek aan zonnebloemolie kan in vier weken tijd voor problemen zorgen in Spanje
Beeld: Canva

Gebrek aan zonnebloemolie kan in vier weken tijd voor problemen zorgen in Spanje

MADRID – Een deel van de agrovoedingsindustrie in Spanje zal stil komen te liggen als het binnen vier weken geen vervanging vindt voor zonnebloemolie. De ‘aceite de girasol’ wordt gebruikt om een ​​groot aantal industriële producten te maken, van gebak en conserven en van tot sauzen en gefrituurd voedsel. De reserves in Spanje zijn genoeg voor vier weken dus er wordt gezocht naar vervanging vanwege het gebrek aan zonnebloemolie uit Oekraïne. 

Nu zul je afvragen wat de Oekraïne-oorlog te maken heeft met de zonnebloemolie in Spanje . Oekraïne is goed voor 62% van de consumptie van zonnebloemolie in Spanje. De Poetin-oorlog heeft ervoor gezorgd dat de raffinaderijen in Oekraïne niet operationeel zijn en dat de schepen die door de Bosporus moeten varen geen nieuwe voorraad zonnebloemolie kunnen leveren aan Spanje waar men nu gebruik maakt van de reserves die opgeslagen zijn.

Rubén Moreno, algemeen directeur van Produlce, een vereniging die bedrijven in de zoetwaren-, koekjes- en banketsector vertegenwoordigt en waartoe onder meer Bimbo, Gullón en Nestlé behoren, zegt dat de limiet binnen vier weken wordt bereikt waarna er geen zonnebloemolie-reserves meer zijn in Spanje. Datzelfde geldt ook voor de ingeblikte groenten- en vis-producten waar men zich ook zorgen maakt.

In de Spaanse supermarkten is al te merken dat er een gebrek is aan zonnebloemolie waar de schappen soms leeg zijn of waar een limiet geldt zoals vijf liter of vijf flessen zonnebloemolie maximaal per klant. Toch spreekt men bij de supermarkten niet over een ‘ernstige situatie’ maar meer over een ‘probleem met de distributie’. Maar in de agrovoedingsindustrie wordt wel gesproken over een ernstige situatie die grote invloed kan hebben op de productie. 

Jaarlijks wordt in de huishoudens 193.200 ton zonnebloemolie geconsumeerd terwijl 186.800 ton wordt gebruikt voor industrieel, hotel- en restaurantgebruik. Met name in de industriële sector wordt gezocht naar zonnebloemolie uit andere landen zoals Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika. Wat betreft olijfolie wordt gesproken over een thuisconsumptie van 347.000 ton terwijl dat 190.000 ton olijfolie is in de agrovoedingsindustrie. Praktisch alle olijfolie komt uit Spanje zelf. 

Er wordt door verschillende bedrijven gezocht naar een vervanging voor zonnebloemolie in hun producten. Maïsolie kan een van die vervangers zijn maar deze olie is niet goed om te frituren. Verder heb je nog kokosolie, koolzaadolie en palmolie, met name die laatste twee probeert men steeds meer te voorkomen in de productie. Uiteraard is er ook nog olijfolie maar dat kan niet voor alle producten gebruikt worden en is over het algemeen duurder dan zonnebloemolie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.